2022 Održivost

06.01.2023. 10:09

MK Group

Autor: MK Group

MK Grupa: Tradicija u pružanju podrške porodici

Prepoznata kao lider društvene odgovornosti, kompanija MK Group i ove godine je nastavila sa aktivnostima kojima pomaže zajednici i društvu, sa najvećim fokusom na brigu o porodici...

Foto: MK Group

Donacija Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC Dr Dragiša Mišović u Beogradu

Od samog početka – uz mame i bebe

Projekat „Podrška porodici“ pokrenut je pre pet godina kao interni program u okviru koga se novčanim subvencijama nagrađuju svi zaposleni MK Group i AIK banke koji su se u tekućoj godini ostvarili u ulozi roditelja. Do 2022. godine nagrađeno je 1.150 beba i više od 700 porodica naših zaposlenih.

Ovaj projekat se do prošle godine zasnivao na podršci za zaposlene, a sada je mnogo više od toga – regionalni projekat za koji je izdvojeno preko 700.000 evra za porodilišta u pet zemalja Adrija regiona: Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U sedam porodilišta koja su odabrana u saradnji sa ministarstvima zdravlja svake od navedenih zemalja, svake godine se rodi oko 16.000 beba, a donacijom MK Group i AIK banke unapređuju se uslovi u ovim medicinskim ustanovama i pruža ozbiljan podsticaj razvoju nataliteta.

Beogradsko porodilište bogatije za savremeni laparoskopski stub

U Srbiji je, u okviru „Podrške porodici”, realizovana donacija vredna 100.000 evra upućena Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“. Sredstva su iskorišćena za nabavku najsavremenijeg laparoskopskog stuba koji će se koristiti u različitim ginekološkim zahvatima. Posebnu primenu imaće u lečenju steriliteta.

Dr Slađana Mihajlović, upravnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“, istakla je svoju zahvalnost na ovoj, ali i na ranijim donacijama: „Ovo nije prvi put da smo primili veliku donaciju od MK Group i AIK banke. Pre samo dve godine dobili smo preko potrebnu medicinsku opremu u vrednosti od 20.000 evra, a sada u ovoj velikoj, za nas najznačajnijoj donaciji od 100.000 evra, obezbedili su nam laparoskopski stub, koji omogućava da uz bolju tehniku operišemo više od 1.000 žena godišnje u našoj zdravstvenoj ustanovi.“

Direktorka korporativnih poslova MK Group, Aleksandra Stojanović, napomenula je da kroz regionalni program „Podrška porodici“ izdvojeno preko 700.000 evra i da ovakvim aktivnostima kompanija ne samo da doprinosi unapređenju uslova u našim porodilištima, već pruža jedan ozbiljan podsticaj porodičnoj politici.

Porodilište u Ljubljani opremljeno najmodernijim sobama za porodilje

U ljubljanskom porodilištu se svake godine rodi oko 6.000 dece, a zahvaljujući donaciji MK Group, Gorenjske banke i AIK banke, sve buduće mame imaće priliku da borave u renoviranim postporođajnim sobama sa svojim bebama i partnerima. Naime, 120.000 evra uloženo je u julu za opremanje soba prema najvišim standardima zdravstvene nege, tako da omogućavaju zajednički boravak za celu porodicu, što pozicionira UKC Ljubljana među najmodernije bolnice u Evropi.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Mihailo Janković, generalni direktor MK Group. „Kroz donacije porodilištima želimo da pružimo podršku mladim porodicama u svim zemljama regiona u kojima poslujemo. Verujem da svi mi u Jadranskoj regiji delimo isti cilj da podignemo natalitet. Za tako nešto su presudni uslovi koje kreiramo za buduće roditelje i njihovu decu – od uslova u kojima se rađa život do unapređenja uslova za život i rad svake porodice. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo uz njih u tako značajnom i posebnom trenutku kakav je rođenje deteta“, rekao je Mihailo Janković.

Postporođajne sobe u UKC Ljubljana pre (levo) i posle (desno) renoviranjaFoto: MK Group

Prema rečima generalnog direktora UKC Ljubljana, Jože Golobiča, kliničko odeljenje perinatologije bogatije je za četiri najsavremenije postporođajne sobe, koje zahvaljujući donaciji MK Group, Gorenjske i AIK banke, porodiljama i njihovim partnerima, a pre svega bebama pružaju još kvalitetnije i komfornije početke.

Najsavremeniji ultrazvučni aparat za zagrebačke trudnice

Kliničko-bolničkom centru „Sestre milosrdnice” u Zagrebu, MK Group i AIK banka donirale su 100.000 evra za nabavku najsavremenijeg ultrazvučnog aparata kojim se pregledaju trudnice i porodilje. U ovom porodilištu za godinu dana dođe na svet oko 3.000 beba, kojima su potrebne puna pažnja i nega.

„Ultrazvučni uređaj vredan stotinu hiljada evra koji smo dobili na poklon u sklopu projekta ’Podrška porodici’, sigurno će unaprediti brigu o zdravlju naših trudnica i porodilja. Ovaj gest pokazuje da nam je zajednički zadatak briga o budućim naraštajima u svim državama ovog dela Evrope“, rekao je direktor KBC „Sestre milosrdnice“ prof. dr sc. Davor Vagić.

Donacija porodilištu KBC Sestre milosrdnice u ZagrebuFoto: MK Group

Dvesta hiljada evra za tri porodilišta u Bosni i Hercegovini

Za iznos od 200.000 evra koji su donirale MK Group i AIK banka, porodilište Opšte bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu dobilo je laparoskopski stub, dok je u Republici Srpskoj porodilištima bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru i Bolnice Gradiška, obezbeđena preko potrebna medicinska oprema.

Dr Aida Đurđević, načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ istakla je da je zahvaljujući ovoj donaciji, ustanova sada u mogućnosti da dnevno obavi četiri do pet ginekoloških endoskopskih operacija (laparoskopija i histeroskopija) koje značajno doprinose povećanju stope fertiliteta.

Bebama koje se rode u JZU Bolnica Gradiška, kao i njihovim majkama, biće omogućena kvalitetnija nega, a direktor ove ustanove dr Rajko Dodik dodatno je istakao značaj donacije: „Zahvaljujemo MK Group i AIK banci što su prepoznale naša nastojanja da obezbedimo što bolje bolničke uslove, jer samostalno ne bismo bili u mogućnosti da nabavimo savremenu opremu.“

Donacija porodilištu Opšte bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš u SarajevuFoto: MK Group

Sa druge strane, Andrija Vukotić, direktor bolnice „Dr. Mladen Stojanović“ u Prijedoru, pozvao je i druge kompanije da slede primer MK Group i AIK banke: „Donacija je omogućila našim zdravstvenim radnicima da pruže kvalitetniju uslugu pacijentima. Nadamo se da će i druge kompanije slediti ovaj primer podrške zdravstvu i porodilištima.“

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

Provereni recept za uspešno poslovanje

Za brojne društveno odgovorne aktivnosti, MK Group i AIK banka donirale su preko pet miliona evra u proteklih pet godina. Sredstva su primarno opredeljena za decu i mlade, obrazovanje, zdravstvo i pomoć najosetljivijim grupama stanovništva.

Kompanija MK Group će nastaviti i dalje da radi na iniciranju i sprovođenju projekata koji doprinose boljitku društva, kako bi obezbedila njegov stalni i održivi razvoj. Uređena zajednica znači i osnovu za bolje poslovanje, ali i razvoj zaposlenih, čime se obezbeđuje zajednički napredak.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.