2022 Održivost

07.01.2023. 14:00

NIS

Autor: NIS

NIS: Ulaganje u zajednicu je osnova za buduće generacije

Kompanija NIS duže od decenije  podržava projekte od značaja za mlade, ulaže sredstva u unapređenje javnog zdravlja i socijalne zaštite, obrazovanja i nauke, ekologije i zaštite životne sredine, doprinosi razvoju kulture i pruža podršku ra...

Foto: NIS

Definicija poslovnog uspeha prevazilazi profitabilnost i prepoznatljivost brenda. U današnjem svetu, zaposleni, kupci i druge zainteresovane strane ocenjuju kompaniju prema tome kako njena aktivnost utiče na zajednicu, životnu sredinu i društvo u celini.

Praksa društvene odgovornosti u savremenom poslovanju integrisana je u kulturu i poslovanje kompanija i sve je veći broj onih koje svoje biznis aktivnosti usklađuju sa potrebama zajednice.

U našoj zemlji, kompanija NIS godinama podržava projekte od značaja za mlade, ulaže sredstva u unapređenje obrazovne infrastrukture, popularizaciju nauke, kulture, umetnosti i sporta, doprinosi poboljšanju uslova za rad i boravak u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite i realizuje projekte u oblasti zaštite životne sredine. Od 2009. godine do sada NIS je u te svrhe izdvojio više od 4,2 milijarde dinara. Sve navedene aktivnosti deo su različitih programa društvene odgovornosti NIS-a, kojima ova kompanija doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Snažna podrška lokalnim zajednicama

Programom „Zajednici zajedno“, koji NIS sprovodi već 14 godina zaredom u saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije, do sada  je obuhvaćena izgradnja, sanacija i opremanje velikog broja škola, vrtića, fakulteta, dečjih igrališta, sportskih objekata, objekata zdravstvene i socijalne zaštite, kao i ustanova kulture. Putem  ovog programa NIS je u unapređenje kvaliteta uslova za život građana Srbije do sada uložio više od 1,5 milijardi dinara kroz više od 1.000 realizovanih projekata.

Samo u okviru prošlogodišnjeg ciklusa programa „Zajednici zajedno“, NIS je izdvojio sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara za finansiranje projekata koji su usmereni na unapređenje zaštite životne sredine u partnerskim gradovima i opštinama. Program je obuhvatao unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja putem zamene kotlova na ekološki prihvatljivije energente, sanacije fasada i krovova, zamene dotrajale stolarije i rasvete, uvođenja sistema solarnog napajanja i postavljanja inovativnih ekoloških parkovskih elemenata. Jedan od realizovanih projekata je izgradnja i uređenje Sentandrejskog parka u Novom Sadu. Prilikom njegove izgradnje vodilo se računa o korišćenju ekološki prihvatljivih materijala i obnovljivih izvora energije, tako da se u parku, koji ima urbani mobilijar, nalaze i solarna rasveta i pametna klupa, a posađene su i autohtone sadnice drveća.

 „Da se nove nade rode“

Kako je dugoročno ulaganje u zdravlje osnova za buduće generacije, u skladu sa idejom vodiljom kompanije „Budućnost na delu“ i pitanjima od nacionalnog značaja, NIS se u 2022. godini u okviru programa „Zajednici zajedno“ posvetio temi reproduktivnog zdravlja i podršci natalitetu.

Ovogodišnji program sprovodi se pod sloganom „Da se nove nade rode“, a ukupna vrednost 22 podržana projekta iznosi 118,5 miliona dinara. Projekti će biti realizovani u 13 partnerskih gradova i opština: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu.

U okviru programa „Da se nove nade rode“, izdvojeno je milion evra za opremanje zdravstvenih ustanova koje se bave reproduktivnim zdravljem

 

Izabrani projekti usmereni su na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite, koje se bave reproduktivnim zdravljem u cilju blagovremene dijagnostike i lečenja, što direktno doprinosi povećanju nataliteta. Takođe, podrška je namenjena i nekim lokalnim samoupravama u realizaciji javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje.

 

Obrazovanje je ključ uspeha

Talentovani pojedinci su energija koja kompaniju vodi u nove uspehe. Vodeći se ovom devizom, NIS je pre 10 godina pokrenuo program „Energija znanja“ kroz koji ostvaruje saradnju sa obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu, pruža kontinuirani doprinos unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji, poboljšava infrastrukturu i uslove za realizaciju nastave u školama i na fakultetima u zemlji, podržava razvoj prirodnih nauka i stipendira najbolje domaće studente u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije.

NIS sarađuje sa fakultetima koji su od interesa za delatnost kompanije, a saradnja je do sada uspostavljena sa više od 30 fakulteta u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Ove godine, NIS je potpisao nove memorandume o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja sa Računarskim fakultetom Univerziteta Union, Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu i nastavio uspešnu dugogodišnju saradnju sa Novosadskim univerzitetom. Pored toga, kompanija je uspostavila saradnju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu i  Fakultetom zaštite na radu u Nišu.

U okviru programa „Energija znanja“ NIS je do sada adaptirao i opremio više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i školama širom Srbije. Stipendirano je više od 130 studenata u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Uz podršku NIS-a naši najbolji matematičari, fizičari i hemičari su sa međunarodnih olimpijada doneli preko 100 medalja. Samo u okviru ovog programa godišnje se održi više od 250 studentskih praksi i poseta  kompaniji i više od 30 gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka na partnerskim fakultetima.

NIS je prva kompanija nosilac prestižne Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju u Srbiji, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Aktivno delovanje Kluba volontera NIS-a

Akcijama korporativnog volonterizma, NIS motiviše svoje zaposlene, podstiče ih na angažovanje i razvija osećaj zajedništva, omogućavajući im da se uključe u aktivnosti koje doprinose ostvarivanju širih društvenih ciljeva. Klub volontera kompanije NIS osnovan je 2018. godine i broji više od 1.650 članova, zaposlenih kompanije, koji su do sada realizovali više od 60 volonterskih  akcija, tokom kojih su donirali oko 6.000 volonterskih sati.

Tokom ove godine, Klub volontera NIS-a sproveo je veliki broj akcija usmerenih na podršku različitim inicijativama i kategorijama društva, sa posebnim fokusom na ekologiju i zaštitu prirode.

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja zdrave životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovala edukativni ciklus radionica „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“ za više od 450 učenika osnovnih škola iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. Učenici su, pored interaktivnih predavanja na temu reciklaže, imali priliku da zajedno sa članovima Kluba volontera kompanije učestvuju i u različitim kreativnim radionicama. Edukativnim aktivnostima Kluba volontera obuhvaćeni su i učenici starijeg uzrasta, te su tako vatrogasci NIS-a srednjoškolcima iz Kikinde održali predavanje na temu zaštite od požara i prevencije trovanja ugljen-monoksidom.

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, članovi Kluba volontera NIS-a učestvovali su u akciji čišćenja priobalja reke Save na Adi Ciganliji i time nastavili tradiciju uređenja zelenih površina i popularnih izletišta.

Ove godine sproveden je i interni konkurs pod nazivom „Promeni okolnosti u svojoj okolini“. Zahvaljujući sjajnim inicijativama NIS-ovih zaposlenih i angažovanju volontera, uređen je deo nasipa u Bačkoj Palanci u okviru Parka prirode „Tikvara“, u Banatskom Velikom Selu sprovedena je akcija „Ulepšajmo zajedno naše selo“, u okviru koje je uređen i pošumljen park u centru mesta, dok će novoizgrađeni sportsko-rekreacioni centar u Kuli biti oplemenjen sadnicama javora.

Takođe, vredni volonteri NIS-a su u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska sproveli akciju u okviru koje su oplemenili prostor zelenilom i obnovili dečju baštu lekovitog bilja, a u Bloku 21 na Novom Beogradu stanovnicima su omogućili da za odmor i druženje koriste obnovljeni parkovski mobilijar.

Osim navedenih aktivnosti, u NIS-u se tradicionalno organizuju i akcije dobrovoljnog davanja krvi. Zahvaljujući altruizmu i humanosti zaposlenih u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu, za prvih 10 meseci ove godine prikupljeno je preko 250 jedinica krvi, čime je pružen značajan doprinos u stvaranju stabilnih rezervi krvi u nadležnim transfuziološkim službama. Plan je da se ove akcije organizuju i u drugim gradovima, čime će i ostali zaposleni u kompaniji, kojima to zdravstveno stanje dozvoljava, pokazati svoju humanost na delu.

NIS je donirao gotovo 10.000 litara pijaće vode „jazak“ kovid bolnici u Batajnici

 

Kompanija NIS sprovodi i brojne druge projekte usmerene na poboljšanje života svojih sugrađana. Kako bi se olakšali bolnički dani pacijentima i doprinelo unapređenju uslova za rad medicinskog osoblja, NIS je donirao gotovo 10.000 litara pijaće vode „jazak“ kovid bolnici u Batajnici. Ova donacija je nastavak podrške koju NIS pruža zdravstvenim ustanovama širom Srbije koje zbrinjavaju obolele od COVID-19.

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

Održivo poslovanje na delu

U oblasti održivog razvoja NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u izveštavanju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. Kompanija, koja je pionir u Srbiji kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju, ove godine je objavila 12. uzastopni, verifikovani izveštaj u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja – Global Reporting Initiative (GRI). Tradicionalnim objavljivanjem izveštaja, javnost je na sveobuhvatan i transparentan način obaveštena o aktivnostima kompanije na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.

„Održivi razvoj ne predstavlja samo strateško opredeljenje NIS-a, već i temeljnu praksu koju neprestano usavršavamo kako bismo unapredili kvalitet života zajednice u kojoj živimo i radimo, razvili ljudske i očuvali prirodne resurse. Zaštita životne sredine, podrška izgradnji, sanaciji i opremanju ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovnih ustanova i ustanova kulture širom Srbije, samo su neke od aktivnosti kojima pokazujemo nastojanje naše kompanije da osnaži i unapredi razvoj zajednice i bude primer odgovornog poslovanja“, navode u NIS-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.