Održivost Srbija

26.01.2024. 16:00

AIK Banka

Autor: Nova ekonomija

Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća kroz saradnju AIK Banke i EBRD

Foto: AIK Banka

Nastavljajući svoju posvećenost razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, AIK Banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja ovog sektora i realizaciji brojnih investicionih projekata.

Specifičnost ove kreditne linije je i plan da se najmanje 30 odsto ukupnog iznosa plasira kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje.

„Izuzetno nam je drago što će AIK Banka u saradnji sa EBRD u narednom periodu nastaviti sa još proaktivnijim ulaganjem u razvoj i jačanje domaće privrede. Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će u mnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima“, istakao je Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Prema njegovim rečima, AIK Banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

„Kreditna linija za koju je danas potpisan ugovor će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK Banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u „ozelenjavanje“ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju“, objasnila je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u nacionalnom bruto društvenom proizvodu. Imajući u vidu važnost ovog sektora, AIK Banka već tradicionalno pruža veliku podršku njegovom razvoju, ali i stalnom stvaranju boljih uslova za njegov dalji razvoj i jačanje. Istom cilju je, kroz različite projekte i programe, posvećena i Evropska banka za obnovu i razvoj. EBRD je kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložila više od 8,8 milijardi evra kroz 347 projekata, od kojih je većina bila posvećena pružanju podrške privatnom sektoru.

Partnerstvo AIK Banke i EBRD još više će doprineti afirmaciji preduzetništva u Srbiji, kao i stvaranju uslova za uspešnije i jednostavnije poslovanje malih i srednjih preduzeća, jačanje njihove konkurentnosti, kao i uspešniji plasman na domaćem i brojnim svetskim tržištima.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.