2022 Održivost

07.01.2023. 14:37

OMV Srbija

Autor: OMV Srbija

OMV: Snaga kompanije je u snazi svakog pojedinca

Vreme za dobra dela i za energiju za bolji život je uvek! I danas i sutra - bilo da pomažemo pojedincima ili društvu, ili činimo sve da sačuvamo prirodu i njene resurse...

Foto: OMV Srbija

Kada smo pre 20 godina stigli u Srbiju i otvorili benzinsku stanicu Lapovo Sever, prvu od 63 koliko ih imamo u Srbiji, svojim potrošačima smo obećali da ćemo u svemu što radimo, pružiti i više od onoga što očekuju.

Jer, OMV benzinske stanice su multifunkcionalni servisni centri – benzinske stanice za ljude i vozila. Brinemo o svakom našem potrošaču, ali i svakom zaposlenom, jer upravo su u ljudima najveća vrednost i najveća snaga naše kompanije.

S druge strane, naši zaposleni znaju da je kompanija definisana načinom ponašanja upravo nas – zaposlenih. Zato i nastojimo da principe društvene odgovornosti integrišemo u svakodnevno poslovanje, iniciramo i podržimo važne društvene akcije. Jer, nama je važno da stalno pokrećemo energiju za bolji život, da inspirišemo sebe i druge na dobra dela. Zato i želimo sa vama da podelimo neke od primera za koje verujemo da će vas inspirisati u daljem radu. Jer, vreme za dobra dela je uvek! I danas i sutra – bilo da pomažemo pojedincima ili društvu, ili činimo sve da sačuvamo prirodu i njene resurse.

Zaštita klime je naš način rada

OMV se obavezao da će podržati ciljeve Pariskog sporazuma i ključne klimatske ciljeve postavljene od strane Saveta EU za 2030. godinu. Posvećeni smo izgradnji održivog sveta i ostvarivanju konkretnih ciljeva u vezi sa klimom, kao što su: neto nulta emisija gasova sa efektom staklene bašte iz operacija do 2050. godine ili ranije, liderska pozicija u cirkularnoj ekonomiji plastike (zahvaljujući inovativnim rešenjima kao što je ReOil®) i najmanje 60% portfelja proizvoda sa niskim sadržajem ugljenika ili bez njega. Planirano je ostvarenje ovih ciljeva zahvaljujući povećanoj upotrebi sirove nafte za petrohemijske proizvode, većem udelu gasa u portfelju proizvoda, vodoničnim rešenjima za mobilnost i industriju, rešenjima za e-mobilnost i isporuci naprednih biogoriva. Zaštita klime i smanjenje emisije CO2 su na vrhu OMV-ove agende, a OMV Srbija je u skladu sa tim u 2022. godini pokrenula više inicijativa u cilju zaštite klime, preduzimajući konkretne korake u smanjenju ili neutralizaciji emisije CO2.

Borba za čist vazduh

 Zaposleni u OMV Srbija i ove godine su zasadili drveće na površini od jednog hektara šume. Sa ciljem kontinuiranog doprinosa neutralizaciji emisije CO₂ i očuvanju prirodnog bogatstva Srbije, tim zaposlenih OMV Srbija, u saradnji sa javnim preduzećem „Srbijašume“, organizovao je 15. novembra pošumljavanje na Rudniku.

 Na Dan planete Zemlje, 22. aprila organizovali smo donatorsku izložbu uskršnjih jaja. Donacija je iskorišćena za kupovinu sadnica tuja koje su poklonjene našim potrošačima, na stanici Lapovo Jug, a uz sadnice, potrošači su dobili i pismo o Danu planete Zemlje i savetima kako mogu da doprinesu zaštiti životne sredine.

Takođe, iz naše direkcije je na reciklažu odneto preko 100 kg plastične ambalaže. Akciju sakupljanja smo započeli u maju, kada su se svi zaposleni pridružili akciji recikliranja plastičnih flaša. Sve ovo su možda mali, ali važni koraci ka još boljem osvešćivanju svakog pojedinca da je važno da smanjimo emisiju CO2, da bismo sačuvali planetu.

Elektromobilnost – potreba, ali i trend koji uspešno pratimo

Sve je više korisnika električnih automobila, a OMV elektromobilnost vidi kao budućnost. Kompanija OMV čini sve kako bismo do 2030. godine imali preko 2.000 punjača na OMV benzinskim stanicama širom Evrope, na auto-putevima i u blizini većih gradova. Sa svojim partnerom, kompanijom „Charge&GO“ unapredili smo mrežu i dostupnost punjača za električna vozila u našoj zemlji. Elektropunjači su sada dostupni na OMV stanicama Lapovo Sever, Martinci 1, Doljevac, Gradina i Bačka Topola 1. Punjači na benzinskoj stanici Martinci 1 i na Bačkoj Topoli 1 spadaju u najsnažnije punjače u Srbiji, sa 180 kW izlazne snage, što dodatno smanjuje brzinu punjenja vozila.

Sa još jednim partnerom, međunarodnom kompanijom „Easy Park“, planirano je dalje unapređenje mreže punjača za električna vozila u našoj zemlji, pa će tako brzi DC elektropunjači postati dostupni na još deset OMV pumpi u Srbiji.

Zahvaljujući širenju mreže punjačkih mesta biće olakšano putovanje domaćim vlasnicima električnih vozila, a novi punjači značiće i vozačima električnih automobila u tranzitu kroz Srbiju, koji će takođe imati gde da dopune svoje vozilo dok prave pauzu kako bi se odmorili i osvežili.

Popijte „solarnu“ kafu na OMV pumpi

Na krovu benzinske stanice OMV Ražanj, instalirana je i počela sa radom solarna elektrana ukupne instalirane snage 65 kWp. Solarna elektrana se sastoji od 158 monokristalnih 410W PV panela koji će svake godine proizvesti 72.000 kWh čiste električne energije i nadoknaditi 23% ukupne potrošnje objekta. Tako na našoj pumpi u Ražnju možete da u našem VIVA kafeu i restoranu popijete „solarnu“ kafu” – jer se aparati za kafu snabdevaju solarnom energijom!

Kompanija OMV posvećena je očuvanju životne sredine i smanjenju karbonskog otiska u svim svojim poslovnim segmentima, pa smo zato u saradnji sa našom partnerskom kompanijom „Terra Solar“ i pokrenuli ovaj projekat, a plan je da kontunuirano povećavamo broj naših stanica opremljenih solarnim panelima. Prva sledeća koja će se snabdevati zelenom energijom je – OMV Krnjača 1.

Sigurnost u saobraćaju nam je veoma važna

 Takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“, zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najstarije i najveće takmičenje koje organizuje Auto-moto savez Srbije i „AMS osiguranje“, održano je i ove godine, a drago nam je da je i OMV Srbija bio deo događaja. Jer nama je važno da svi dobro poznaju pravila saobraćaja, zarad svačije bezbednosti.

 A naši zaposleni su pokazali da o bezbednosti svih naših korisnika i te kako brinu, i to jednom internom akcijom koja je naišla na simpatije naših potrošača. Uz svakodnevnu angažovanost koja za cilj ima podizanje svesti o bezbednosti u saobraćaju u celokupnoj mreži, organizovana je i interesantna aktivnost. Na našoj benzinskoj stanici Martinci, pokrenuli smo inicijativu za postavljanje novog pešačkog prelaza na raskrsnici koja vodi ka parkingu za autobuse i kamione, a zaposleni su ga potom simbolično obeležili zebrama. Tokom ove akcije, sprovedene su sve sigurnosne mere – prostor je obezbeđen čunjevima, a zaposleni koji su crtali zebre, nosili su sigurnosne reflektujuće prsluke pokazujuću ujedno na praktičnom primeru primenu mera za bezbedno obavljanje procesa.

Spremni za budućnost

 Caritas Srbija i kompanija OMV Srbija nastavili su saradnju na Projektu integracije tinejdžera iz socijalno ugroženih porodica „Pripremi se za budućnost“, koji zajedno realizujemo od 2016. godine. Cilj projekta je da se mladim ljudima pomogne u savlađivanju izazova samostalnog života i privređivanja, a da pri tome ne ugroze svoje školovanje. Tokom trajanja projekta, pedagoški mentor iz Caritasa, kao i supervizori na benzinskim stanicama, prate rad i napredak kandidata i pomažu im da se, uz završetak školovanja, profesionalno i socijalno što bolje integrišu u društvo i pripreme za samostalni život. Potpisani su i novi ugovori sa dvoje tinejdžera koji su dobili priliku da tokom sledećih 10 meseci, paralelno sa školovanjem, rade skraćeno radno vreme (20 sati nedeljno) na OMV-ovom benzinskim stanicama u Ražnju i Deligradu. Projekat je osmišljen u skladu sa politikom društveno odgovornog poslovanja OMV Srbija i korporativnom kulturom kompanije kojom se podstiče pružanje jednake šanse svima i nagrađivanje mladih ljudi koji pokazuju potencijal.

Ponosni na naše kupce i na našu kafu

I ove godine možemo da kažemo da smo veoma ponosni na svoje potrošače. Prvog oktobra, sada već tradicionalno, obeležili smo Međunarodni dan kafe, tako što je sav prihod od prodaje VIVA kafe na benzinskim stanicama OMV širom Srbije doniran NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, i Fondaciji NORBS plus, koja nabavlja medicinsko-tehnička pomagala i podiže kvalitet života osoba obolelih od retkih bolesti. Naši potrošači i ove godine su pokazali da im je, pored ponude i usluge vrhunskog kvaliteta na našim prodajnim mestima, važno i to što su poverenje dali kompaniji koja zna da brine o drugima.

A da li ste znali da zapravo svaki put kada naručite šoljicu kafe u našim VIVA kafeima činite dobro delo? To je zato što naše VIVA kafe nose logotip Fair Trade, koji simbolizuje poštenu nadoknadu i podršku proizvođačima kafe u više od 30 zemalja. Fair Trade sistem ima direktan socijalni efekat. Ne samo da garantuje poštenu isplatu i premiju proizvođačima, već oni dobijaju obuku i savete, a transfer znanja se promoviše u zadrugama. To se ogleda i u kvalitetu kafe. OMV je parter Fair Trade-a od 2012. godine. Zato je svaka kafa na našim benzinskim stanicama – kafa koja brine o ljudima.

I mi smo ponekada šašava družina

U proleće ove godine za mališane iz Zvečanske pripremili smo iznenađenje – pozorišnu predstavu na otvorenom. Za tu priliku angažovana je amaterska pozorišna grupa „Šašava družina”. Oko 60 mališana iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj uživalo je u pozorišnoj čaroliji posle skoro dve godine, zbog ograničenja pandemije. Kompanija OMV pripremila je i slatke poklone za decu Zvečanske, a sve je osmislio tim naših zaposlenih. A dečji osmeh jeste i ostaće, svakako, energija za bolji život!

Podržali smo decu Svratišta i BELhospice centar

 Ove godine organizovali smo i akciju prikupljanja odeće i obuće za „Svratište za decu Novi Beograd“ za mališane od 5 pa do 15 godina. Neverovatan je bio odziv svih naših zaposlenih koji su za štićenike Svratišta prikupili sezonsku, toplu odeću i obuću. Ovo je bila samo jedna od akcija u kojoj smo sa radošću i posvećenošću učestvovali kako bismo pomogli namlađima koji su ugroženi.

Takođe, i ove godine učestvujemo na humanitarnom izboru za najlepšu novogodišnju jelku koju organizuje hotel „Hyatt Regency“ u Beogradu. Ukupan iznos participacije učesnika biće doniran BELhospice centru za palijativno zbrinjavanje, koji će novac iskoristiti za pružanje besplatnih usluga palijativnog zbrinjavanja deci sa životno ograničavajućim i ugrožavajućim bolestima u njihovim domovima.

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

Dobra dela su mera uspeha

OMV Srbija, kao deo OMV Aktiengesellschaft, jedne od najvećih industrijskih kompanija kotiranih na berzi u Austriji, sa sedištem u Beogradu, trenutno ima 63 benzinske stanice i tržišno učešće oko 10%. OMV benzinske stanice su multifunkcionalni servisni centri, za ljude i vozila, gde potrošači mogu da se snabdeju gorivima, mazivima, uslugom pranja automobila i u 58 VIVA prodavnica pronađu brze obroke, osveženja i širok asortiman dodatnih usluga, ali i osmeh i ljubaznost.

OMV je potpisnik UN-ovog Globalnog dogovora, Vodećih principa UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, a takođe sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa OECD-ovim smernicama za multinacionalna preduzeća. Poštujući ljudska prava i radeći sa našim dobavljačima, gradimo dugoročno održiv biznis, jer poslujemo na pošten i častan način. Pridržavamo se svih relevantnih zakona i težimo da osiguramo da se svi u našem lancu snabdevanja pridržavaju svih relevantnih standarda postavljenih u našem kodeksu ponašanja i da slede naše ključne politike i principe.

Naša vizija i misija su da budemo deo društveno odgovornih inicijativa i da svojim potrošačima uvek izađemo u susret sa inovacijama, boljim kvalitetom, ali i sa uvažavanjem, emocijama… Zato se i nalazimo na listi Lidera društvene odgovornosti, zbog čega smo veoma ponosni. Mi brinemo o zajednici, ali i o pojedincima, jer srećan i jak pojedinac, bio on naš zaposleni ili naš potrošač – znači jaku i snažnu kompaniju. To je naša mera uspeha. Želimo da širimo dobru energiju, kao što glasi i naš moto: OMV – Energija za bolji život.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.