Održivost Srbija

21.05.2024. 10:31

Hemofarm

Autor: Nova ekonomija

Pet godina projekta „Na kafi sa psihologom“

Hemofarm fondacija zajedno sa partnerima Filozofskim fakultetom u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz obeležila je 5 godina od pokretanja projekta „Na kafi sa psihologom“. Cilj projekta je da ukaže javnosti da o mentalnom zdravlju mora da se brine na isti način kao o fizičkom zdravlju i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji rešenje ukoliko se na vreme potraži stručna pomoć.

Za pet godina organizovano je 35 tribina o različitim problemima mentalnog zdravlja i savremenog doba na kojima je učestvovalo blizu 90 psihologa, psihoterapeuta i psihijatara, predstavnika relevantnih institucija i javnih ličnosti koje su se i same tokom života suočile sa problemima ili dilemama.

Napisano je 40 blogova stručnjaka, a posebnu pažnju javnosti privukli su razgovori o depresiji, emocionalnom zdravlju, sindromu sagorelosti, perimenopauzi i menopauzi, predrasudama i stereotipima, mentalnom zdravlju ljudi u podeljenom društvu, uticaju pandemije COVID -19 na mentalno zdravlje pojedinaca i dr.

Jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije jeste i onaj kojim će se naše društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima. Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je „Na kafi sa psihologom“ preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije.

Hemofarm, kao farmaceutski lider u regionu, je preko svoje Fondacije veoma aktivan u podizanju svesti društva o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i boljeg tretmana osoba sa mentalnim poteškoćama. Nećemo odustati da o mentalnom zdravlju govorimo, jer put  ka zrelom i zdravom društvu vodi preko edukovanog stanovništva, eliminacije stigmatizacije i diskriminacije koja je prati“, rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe.

Podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i njihovo približavanje široj publici su prioriteti u suočavanju sa stigmom i stereotipima koji ih prate. Projekat “Na kafi sa psihologom” je omogućio da se o pitanjima mentalnog zdravlja otvoreno razgovora i da se na taj način ove teme stave u društveni fokus. Kao pokretaču brojnih inicijativa, Filozofskom fakultetu je važno da bude partner na ovom projektu i da nastavi da radi na destigmatizaciji mentalnih problema i podsticanju suočavanja sa ovim pitanjima u sigurnom i podržavajućem okruženju.

Projekat “Na kafi sa psihologom” je najbolji primer javno – privatnog partnerstva, stručne podrške, relevantnih sagovornika, ali i istrajnosti da se na odgovoran način brine o zdravlju pojedinca i društva u cilju njihovog ozdravljenja”, izjavio je Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovim projektom smo želeli da omogućimo ljudima koji žive sa problemima mentalnog zdravlja saznanje da nisu sami i istovremeno ih podstaknemo da o tome kako se osećaju razgovaraju sa stručnjacima.

Zadatak nas u Hemofarm fondaciji i naših partnera je bio da radimo na prevenciji i ohrabrimo ljude sa mentalnim problemima na razgovor sa psihologom, koji ne bi trebalo da bude nešto o čemu se ćuti ili šapuće, već bi trebalo da bude sasvim prirodan proces izlečenja koji može da osobu koja traži pomoć vodi do produktivnog života”, rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Video zapisi sa tribina „Na kafi sa psihologom“ beleže milionske preglede na društvenim mrežama, a samo jedna tribina na temu “Depresija – kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići?” na društvenoj mreži YouTube ima preko 600.000 pregleda, što samo govori u prilog potrebi da se o mentalnom zdravlju više govori.

Sa tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je bila upriličena povodom 5 godina projekta i posvećena temi „Mladi pod pritiskom – kriza srednjih 20-ih“ i na kojoj su govorili Marina Videnović, naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Anja Stanković iz FIST festivala, Ognjen Mićović, glumac i Dragan Ilić, psiholog i novinar je poručeno da je uvek moderno biti zabrinut za mlade, kao i da je u društvu oduvek provejavalo pitanje gde ide ovaj svet sa ovakvim naslednicima ali da je sada potrebno uložiti napor kako bi društvo u celini izašlo iz šablona kritike i licemerne zabrinutosti i pružilo sistemsku podršku mladima u nastojanju da kreiraju bolji svet.

Sledeća tribina „Na kafi sa psihologom“ biće održana u subotu 8. juna u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Kragujevcu. Festival organizuje Udruženje psihologa i studenata psihologije „Engram“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.