2022 Održivost

01.01.2023. 09:38

AIK Banka

Autor: AIK Banka

AIK Banka: Porodica kao okosnica društveno odgovornih aktivnosti

Podrška zajednicama u kojima poslujemo i posvećenost poboljšanju uslova u kojima deca odrastaju imaju svoje uporište u vrednostima koje su utkane u poslovanje AIK Banke, a koje delimo sa našim zaposlenima, klijentima, poslovnim partnerima, kao i...

Foto: AIK Banka

Zaposleni AIK Bankeu NURDOR Superhero majicama

Sa tradicijom poslovanja dugom skoro pola veka, AIK Banka se zahvaljujući svojoj likvidnosti, solventnosti, rentabilnosti, kao i kapacitetu sopstvenog kapitala, pozicionirala kao jedna od najvažnijih na domaćem tržištu.

Svoje poslovanje je, u skladu sa dugoročnom strategijom rasta, širila kroz nekoliko akvizicija, najpre u Srbiji, a potom i u regionu, čime je postala prva i jedina domaća banka koja je iskoračila na tržište Evropske unije.

Sa rastom i razvojem banke širio se i delokrug društveno odgovornih aktivnosti. Pored porodice koje je ostala u fokusu, građenje partnerstava i zajednički razvoj su važne vrednosne smernice u odnosu prema klijentima, zaposlenima i zajednici.

PODRŠKA PORODICI

Pre pet godina AIK Banka i MK Group su pokrenule program „Podrška porodici“ u okviru kog se dodeljuju novčane subvencije zaposlenima koji su postali roditelji u tekućoj godini. Na ovaj način podržano je više od 700 porodica i preko 1.150 beba.

Sa jačanjem institucija rastao je i ovaj program koji je prethodne godine proširen u regionalnu inicijativu kroz finansijske donacije porodilištima u državama u kojima aktivno posluju AIK Banka i MK Group, a čija je ukupna vrednost veća od 700.000 evra. Novčana pomoć upućena je porodilištima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Donacija KBC „Dr Dragiša Mišović“, BeogradFoto: AIK Banka

U čitavom regionu godišnje se rodi oko 140.000 beba, a cilj regionalnog projekta „Podrška porodici“ je da obezbedi bolje uslove za trudnice, porodilje i novorođenčad, ali i da dugoročno pruži podršku porodičnoj politici i merama za podsticaj nataliteta u zemljama Adrija regiona.

Donacija Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“ u iznosu od 100.000 evra iskorišćena je za nabavku najsavremenijeg laparoskopskog stuba, koji će se koristiti u različitim ginekološkim zahvatima. Posebnu primenu imaće u lečenju steriliteta, kako bi žene koje iz cele Srbije dolaze u KBC „Dr Dragiša Mišović“ mogle da se ostvare u ulozi majke.

Donacija porodilištu u Sloveniji, LjubljanaFoto: AIK Banka

Za tri porodilišta u Bosni i Hercegovini izdvojeno je ukupno 200.000 evra. Porodilištu Opšte bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu doniran je laparoskopski stub, dok su donaciju u Republici Srpskoj podelila porodilišta bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru i bolnice Gradiška, za nabavku preko potrebne medicinske opreme.

U Hrvatskoj, iznos od 100.000 evra doniran je porodilištu Kliničko-bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, u kome svake godine na svet dođe oko 3.000 beba. Donacija je iskorišćena za nabavku najsavremenijeg ultrazvučnog aparata kojim će se pregledati trudnice i porodilje.

U okviru programa „Podrška porodici“ podržano je više od 700 porodica i preko 1.150 beba

 

U porodilištu Ljubljana u Sloveniji renovirane su postporođajne sobe prema najvišim standardima zdravstvene nege, tako da pozicioniraju UKC Ljubljana kao jednu od najmodernijih bolnica u Evropi.

Ukupno sedam porodilišta u kojima se svake godine rodi oko 16.000 beba je poboljšalo uslove rada kroz donacije, dok je sistemski pristup ovoj temi omogućio realizaciju brojnih društveno odgovornih aktivnosti koje su usmerene na decu, mlade i podršku roditeljima.

Donacija Institutu za onkologiju i radiologiju SrbijeFoto: AIK Banka

 ZDRAVLJE KAO NAJVEĆI PRIORITET

Kroz prizmu porodice AIK Banka godinama aktivno podržava i zdravstveni sistem. U izazovnim trenucima krize izazvane pandemijom korona virusa, donirano je više od 28 miliona dinara za Republički fond za zdravstveno osiguranje, zahvaljujući čemu je kupljeno 10 respiratora. Na ovaj način kapaciteti zdravstvenog sistema su ojačani, pružajući mogućnost brže reakcije za lečenje pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Podrška unapređenju zdravstvenog sistema, kao i pomoć deci, odraslima i porodicama koje se suočavaju sa najvećim zdravstvenim i životnim izazovima nastavljena je i u ovoj godini, kroz donaciju Institutu za onkologiju i raidologiju za nabavku lekova koji su neophodni za lečenje pacijenata na Institutu u ukupnom iznosu od pet miliona dinara.

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

KONTINUIRANA PODRŠKA UNAPREĐENJU KVALITETA ŽIVOTA

Uviđajući važnost pružanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i osnaživanju porodica u riziku od izmeštanja dece, AIK Banka i MK Grupa već deset godina podržavaju organizaciju SOS Dečija sela Srbija, a zadnje tri godine pomažu i rad njihovog posebnog programa – Centra za podršku porodici u Nišu, kome su donirale ukupno 96.000 evra.

Aktivnosti centra usmerene su na pružanje pomoći socijalno ugroženim porodicama, koje su se usled nepovoljnih životnih okolnosti našle u riziku od odvajanja dece. Saradnici Centra rade i sa porodicama koje se pripremaju za povratak deteta nakon perioda razdvojenosti, kao i sa hraniteljima koji deci obezbeđuju alternativno zbrinjavanje.

Naslonjena na korporativnu misiju koja ističe važnost dugoročnih partnerstava, AIK Banka je samostalno, kao i kroz partnerstvo sa kompanijom MasterCard nastavila da pruža podršku udruženju NURDOR (nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), omogućavajući rad Superhero platforme za onlajn donacije, ujedno se odričući profita za usluge obrade transakcija izvršenih preko ovog digitalnog kanala.

Podršku udruženju nesebično su pružili i zaposleni AIK Banke ličnim doprinosom, kroz onlajn donacije, pokazavši na taj način posebnu brigu za najmlađe i jedinstvo u želji da budu deo strateškog partnerstva sa važnom porukom i promoteri kulture doniranja.

 

Tokom 2022. godine AIK Banka je podržala razvoj preduzetničkih ideja srednjoškolaca iz cele Srbije

 

 OBRAZOVANJE KAO KLJUČ NAPRETKA

Pored humanitarnih aktivnosti, AIK Banka značajnu pažnju posvećuje edukaciji dece i mladih, kao i negovanju talenata. Stručna predavanja, mentorski rad, finansijska podrška samo su deo aktivnosti kojima su podržane inicijative srednjoškolskih i studentskih udruženja.

Tokom 2022. godine AIK Banka je podržala razvoj preduzetničih ideja srednjoškolaca iz cele Srbije prateći ih od same zamisli do kreiranja biznis plana, uz mentorski rad. Na kraju samog procesa koji je trajao dva meseca, najbolji tim je osvojio novčanu nagradu, sa ciljem osnaživanja proaktivnog pristupa mladih. Podržano je i takmičenje srednjoškolaca u organizaciji Društva matematičara Srbije, Matematičkog fakulteta u Beogradu i Studentske unije matematičara SUMA, na kom je učestvovalo 25 timova iz srednjih škola širom Srbije. Pored provere znanja iz informatike i matematike, cilj je bio i razvijanje timskog duha učesnika, kao i upoznavanje srednjoškolaca sa Matematičkim fakultetom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.