2022 Održivost

07.01.2023. 15:22

OTP banka Srbija

Autor: OTP banka Srbija

Predvodnik zelene tranzicije – OTP banka Srbija

Osim u životnu sredinu, inovacije i socijalno preduzetništvo, OTP banka ulaže i u sport, kulturu i mnoge druge oblasti, o čemu svedoče partnerstva sa značajnim institucijama, kao i velika priznanja dobijena u prethodnom periodu...

OTP Grupa Srbija

Najkompleksnija integracija u regionu u jeku pandemije, odlični poslovni rezultati uz rastuću profitabilnost, operativna efikasnost i zdrav rast portfolija kredita, samo su neki od velikih uspeha OTP banke zahvaljujući kojima je ponela titulu „Najbolja banka u Srbiji“.

Reč je o tradicionalnoj „Euromoney nagradi za izvrsnost 2022“, koju dodeljuje ovaj svetski renomirani magazin. Priznanja i uspesi ne izostaju i kada je reč o doprinosu društvu i brizi o zaposlenima.

Za angažman i doprinos društvu, Banka je ove godine dobila titulu „Dobročinitelj“ u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“, dok je Francusko-srpska privredna komora nagradila Banku prestižnim priznanjem “Grand Prix 2022” za društveno odgovorno poslovanje i projekat Generator Zero. Priznanje za projekat Generator Zero dodelila je i matična OTP Grupa za najbolji ESG & Sustainability projekat, a posebnost ove nagrade se ogleda u činjenici da su upravo sve druge banke iz grupacije koje posluju u drugih 10 zemalja prepoznale značaj i vrednost projekta.  Istovremeno, nižu se i pohvale za interne HR procese. Kompanija ManPower Group dodelila je OTP banci nagradu za najbolju HR praksu 2022. godine. Banka je  dobitnik i prestižnog HR priznanja – „Employer Partner“ sertifikata od konsultantske kuće „Selectio“.

Direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke, Milena Mićanović, ističe da sve ove nagrade predstavljaju potvrdu dugogodišnjeg truda, velikog rada i neprestane brige o potrebama zajednice.

„Svesni smo da kao najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, imamo značajnu ulogu i uticaj na okruženje u kome poslujemo. Upravo ta odgovornost na svim poljima predstavlja temelj našeg poslovanja. Zbog toga, našu strategiju baziramo na principima održivosti, kroz ostvarivanje balansa između ekonomskih, socijalnih i ekoloških uticaja. Sveobuhvatna briga o zajednici, koja je u srcu našeg poslovanja, podrazumeva i kontinuirano osluškivanje potreba građana, kao i pružanje podrške pojedincima, inicijativama i projektima koji su u interesu čitavog društva“, ističe Milena Mićanović.

Zelene inicijative OTP banke: Smanjenje karbonskog otiska, pošumljavanje, energetska efikasnost

 Preduzetnički konkurs Generator, koji daje šansu preduzetnicima iz različitih oblasti da predstave i realizuju svoja rešenja, jedna je od najznačajnijih zelenih inicijativa Banke koja traje već pola decenije. Ove godine, pod  imenom Generator Zero podržana je najbolja inovacija koja za cilj ima smanjenje karbonskog otiska, što je u skladu  sa strateškim usmerenjima Banke u pravcu „zelenog“ poslovanja. Zahvaljujući ovom konkursu, startapu B-fresh Technologies, koji je posvećen eliminisanju problema brzog kvarenja voća i povrća, Banka  je obezbedila novčanu podršku u iznosu od dva miliona dinara, kao i podršku u daljem razvoju i promociji. Na taj način Banka je poslala snažnu poruku da zalaganje za održivu budućnost treba da predstavlja zajednički angažman društva u celini.

Upravo zbog toga, Banka preduzima i druge značajne korake na putu ka „zelenoj“ tranziciji. Kao prva i jedina banka u Srbiji, ona se priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala u područjima širom sveta kojima je pošumljavanje najpotrebnije. Takođe, imajući u vidu značaj energetske efikasnosti, Banka na krovu svoje centralne zgrade ima solarnu elektranu tako da proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a. Sve filijale povezane su na sistem koji omogućuje da se rasveta svuda gasi istovremeno. Banka, takođe, ima zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).

U cilju razvoja ekološki odgovornijeg preduzetništva, kao i stvaranja ravnomernog i pozitivnog uticaja na društvo i životnu sredinu, OTP banka Srbija i sektor preduzetništva Privredne komore Srbije pokrenuli su mini-kampanju „Zeleno preduzetništvo“. Ona podrazumeva besplatne radionice za žene preduzetnice, mlade preduzetnike i socijalne preduzetnike, u više gradova Srbije, kako bi oni stekli neophodno znanje za razvoj i dalje unapređenje svog poslovanja.

Odgovornost prema najugroženijim građanima

 Pored zaštite životne sredine, poslovanje Banke temelji se na odgovornosti prema ugroženim grupama. Zbog toga je krajem 2019. godine OTP banka pokrenula inicijativu Generator dobrih dela, sa ciljem povećanja vidljivosti socijalnog preduzetništva u Srbiji i svih onih koji su njegovi direktni učesnici. Treće izdanje ovog projekta održano je u oktobru ove godine u Novom Sadu, gde su domaći preduzetnici predstavili proizvode čijom prodajom podržavaju ekološke projekte ili ugrožene grupe, među kojima su i žrtve porodičnog nasilja, osobe sa smetnjama u razvoju, socijalno ugrožena deca ili žene iz raseljenih područja. Ovo je samo jedna od inicijativa kojima OTP banka jača vidljivost i doprinosi afirmaciji proizvođača čiji se poslovni model zasniva na kreativnosti, humanitarnom ili održivom poslovanju.

Takođe, Banka se i ove godine odazvala pozivu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo i priključila se kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja se organizuje u cilju prikupljanja sredstava za kupovinu paketa hrane, osnovnih životnih namirnica, za najsiromašnije građane, ali i uvećanja svesti o problemu bacanja hrane, veće primene prakse doniranja hrane, kao i unapređenja propisa i regulativa koji bi stvorili podsticajniji ambijent za doniranje hrane. Banka se pridružila kampanji kroz trajno oslobađanje od provizija za sve vrste uplata direktno na namenski račun Srpskog filantropskog foruma. Osim na navedeni način, podršku kampanji OTP banka realizuje i kroz promociju pokrenute inicijative na svojim internim i eksternim kanalima komunikacije.

U toku prethodne godine realizovani su i značajni projekti u segmentu korporativne odgovornosti, čime je ostvarena uspešna saradnja sa brojnim organizacijama civilnog društva i državnim institucijama u svim poslovnim regionima na kojima posluje. Podrška OTP banke uključuje realizaciju robnih i novčanih donacija, mentorsku podršku, podršku u segmentu promocije, korporativno volontiranje, kao i doprinos uvećanju javne svesti o određenim temama od opšteg značaja.

Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu
Na nedavnom predstavljanju Izveštaja o održivom poslovanju za 2021. godinu, iz OTP banke ističu  da je novina u godišnjem izveštaju to što sada sadrži i detaljan pregled nefinansijskih učinaka kompanije. „Za nas ekonomski rast nije potpun ako ne podrazumeva odgovoran odnos prema prirodnim resursima i okruženju. Mi preduzimamo i podržavamo inicijative koje sprečavaju kreiranje negativnih uticaja na životnu sredinu. Već smo usvojili ESG Strategiju održivog poslovanja, čiju smo primenu započeli i time se obavezali na ispunjenje zadatih ciljeva“, rekla je Milena Mićanović.

 

Jedan od primera osluškivanja potreba zajednice, predstavlja i donacija pametne Strawberry klupe Gimnaziji Inđija na inicijativu učenice koja je istraživala temu obnovljivih izvora energije i uloge domaćih kompanija u tom procesu.

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

Umetnost kao jedan od najvažnijih stubova društvene odgovornosti

 Podrška projektima od nacionalnog značaja iz oblasti kulture  predstavlja jedan od prioriteta delovanja Banke kada je reč  korporativnoj odgovornosti. O tome svedoči i dugogodišnja saradnja sa Galerijom Matice srpske, kojoj kontinuirano Banka pruža podršku u projektima posvećenim očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa.

Zahvaljujući ovom partnerstvu, svim ljubiteljima umetnosti omogućeno je da do kraja januara 2023. godine uživaju u monografskoj izložbi posvećenoj stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih slikara. Izložba je organizovana povodom velikog jubileja, obeležavanja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, a donacija Banke omogućila je izgradnju monografskih publikacija, kao i nastavak rada na digitalizaciji umetničkih dela.

OTP banka podržava i književnost. Uz snažnu podršku Banke, izdavačka kuća Booka raspisala je u aprilu novi nagradni konkurs na domaćoj književnoj sceni za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku. Pobednik konkursa, koji će u novembru biti proglašen, dobiće novčanu nagradu i objavljivanje romana, kao i mogućnost distribucije u regionu uz promociju autora i pobedničkog romana.

OTP Grupa postala deo svetske bankarske zajednice
Podršku na putu  „zelene“ tranzicije OTP banka dobija od matične OTP grupe koja je za sve svoje članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo UN-a, što je jedinstven okvir za održivo poslovanje ovog sektora. Time se pridružila najvećoj svetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje. Inače, cilj OTP grupe je da do 2023. godine postane najbolja banka za „zeleno“ finansiranje u centralnoj Evropi.

 

Promocija olimpijskih vrednosti kroz najduže sponzorstvo u srpskom sportu

Pored doprinosa umetnosti, podrška i ulaganje u sport, kao i promocija olimpijskih vrednosti, predstavljaju jedno od najznačajnijih oblasti u segmentu korporativnih davanja OTP banke koja je više od 20 godina sponzor Olimpijskog komiteta Srbije. Ujedno, ovo je ubedljivo najduže sponzorstvo u srpskom sportu i primer je uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta. Podrška srpskim olimpijcima nastaviće se i 2024. godine u Parizu, a iz Banke ističu da se trude da vrednosti zdravog života promovišu i van profesionalnih sportskih terena, a posebno među školarcima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.