Održivost

13.02.2024. 12:51

Dečje srce

Autor: Dečje srce

„Učiti je lako ako znaš kako“ – H.O. Dečje srce

Poziv za priključenje humanitarnoj akciji

Foto: Dečje srce

Održivost

13.02.2024. 12:51

Pozivamo vas da se priključite akciji „UČITI JE LAKO AKO ZNAŠ KAKO“. Tokom prethodne godine smo uz nesebičnu pomoć donatora i prijatelja „Dečjeg srca“, uspeli da održimo 7 „Škola životnih veština“ za 175-oro dece i mladih osoba sa smetnjama u razvoju.

Želimo da i u 2024. godini nastavimo sa programom i pomognemo im u njihovom osamostaljivanju i učenju životnih veština. Stvaranje iskustvene šeme njima pomaže da u sredini u kojoj žive mogu da budu korisni i sebi i drugima. Škola im pomaže da pronađu, sagledaju i maksimalno stave u funkciju svoje potencijale kako bi bili što samostalniji i nezavisniji od roditelja i ljudi koji o njima trenutno brinu.

Planiramo da na proleće realizujemo najmanje tri „Škole životnih veština“ na Zlatiboru za 75 osoba sa smetnjama u razvoju. Deca i mladi od deset, petnaest, dvadeset i više godina učiće da samostalno brinu o ličnoj higijeni i svojim stvarima, da se orjentišu u poznatom i nepoznatom prostoru, pripremaju obroke itd.

Zbog previše zaštitničkog stava roditelja ili nepostojanja ovakvih programa u radu sa osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju mnoge osobe tek u kasnijem uzrastu su u prilici da nauče životne veštine. Roditelji nakon programa dobijaju jasne smernice od stručnjaka kako da postanu partneri u osamostaljivanju svog deteta.

Program „Škola životnih veština“ realizujemo već 23 godine i do sada smo sproveli 122 ovakvih programa za decu i mlade sa smetnjama i mentalnom razvoju sa teritorije cele Srbije. Zato Vas pozivamo da nam pružite podršku i da zajedno organizujemo program „Škola životnih veština“ za osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju.

Potrebno je da do kraja aprila obezbedimo 1 350 000 dinara koliko košta održavanje smeštaja, prevoz, hrane i najosnovnijih stvari za ličnu higijenu i higijenu prostora za 75 osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju i 15 edukatora. Uključite se i shodno Vašim mogućnostima pomozite da realizujemo akciju.

Možete nas posetiti u našem radnom centru i kafiću „Zvuci srca“ (Čuburska 12, Vračar) i upoznate se sa mladim osobama sa smetnjama u razvoju koje su se zahvaljujući ovom programu osposobile i radno angažovale. Otvoreni smo za razgovor i predloge oko svakog oblika saradnje za koji mislite da bi bio pogodan.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.