Održivost

13.01.2023. 09:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zasadi voće za generacije koje dolaze

Olivera Miškić, volonter i član Upravnog odbora ACT fondacije

Foto: Privatna arhiva

Održivost

13.01.2023. 09:17

U Srbiji je posađeno 1.100 sadnica voća, od marta 2021. do proleća 2022. godine, u okviru globalnog projekta „The fruit free plantation“. U svetu je ukupno do sredine 2022. posađeno 100.000 sadnica, kaže Olivera Miškić, volonter i član Upravnog odbora ACT fondacije

U okviru globalnog projekta „The fruit free platantion drive“ sadi se voće u dvadesetak zemalja sveta, a poslednje dve godine i u Srbiji. U periodu od 15. marta 2021. godine do početka proleća 2022. zasađeno je 1.100 sadnica voća u Srbiji, kaže Olivera Miškić, volonter i član Upravnog odbora ACT Foundation.

„Pored toga što ovim pokretom obezbeđujemo hranu za sva živa bića, takođe podržavamo ekosistem i podižemo svest o značaju prirode. Uglavnom smo sadili jabuke, šljive, kruške, trešnje i višnje. Voće je hrana za sva živa bića, stabla voća su, takođe, prirodna staništa za neke insekte“, kaže ona.

U 2021. godini najviše smo sadili u dvorištima škola, vrtića, azila za životinje, kao i na nekim javnim površinama jer nam je cilj, kako kaže, da voće kao hrana bude dostupno što većem broju ljudi, životinja, ptica i insekata.

U akciji učestvuju deca

„Želimo da pokažemo da kad se udružimo sa decom po školama i vrtićima, kao i sa građanima koji mogu da nam se pridruže ukoliko žele, možemo da menjamo svoju sredinu i ostavljamo nešto dobro generacijama koje dolaze. Volonteri fondacije doniraju, sade i brinu se tri godine o sadnicama i ostavljaju ih u vlasništvu države ili javnih i privatnih preduzeća gde su sadnice već posađene“, kaže ona.

Deca se rado pridružuju njihovim akcijama i tako se od detinjstva, kako ona napominje, stvara odgovornost prema prirodi i zajednici.

„Sadnice nabavljamo u našim rasadnicima. Od vrsta voća sadimo jabuku, krušku, šljivu, trešnju, višnju, smokvu, sibirski kivi, dud.“

ACT fondacija postoji na svim kontinentima u više od dvadeset zemalja sveta.

Svuda se sadi i planiramo da ovaj projekat traje do 2025. godine. Do sredine 2022. posađeno je 100.000 sadnica u svetu. Ove jeseni dobili smo fond od Tides fondacije iz Amerike za sadnju. Naš humanitarni rad prepoznat je od Black Rock kompanije sa predstavništvom u Srbiji, od koje smo, takođe, dobili donacije“, kaže ona.

„Bolji život“

Pored ovog projekta ACT fondacija u Srbiji fokusirana je na pomoć porodicama i pojedincima koji su na ivici egzistencije.

Fondacija pomaže dajući socijalno ugroženim grupama: hranu, sklonište, odeću, medicinsku negu, kao i mnoga sredstva podrške i osnaživanja bespomoćnih i ugroženih, vraćajući im nadu u bolji život.

„Imamo mnogo projekata, kao što su ’Deluj da zaustaviš glad’, i u okviru te akcije nosimo hranu siromašnim porodicama, beskućnicima ili azilima za životinje“, kaže ona.

Takođe, pomogli su, kako ona kaže, Materinskom domu u Beogradu, nezavisnom udruženju „Mesto za mene“ u Novom Sadu, koje se brine o ostavljenim samohranim majkama, Svratištu za decu u Novom Sadu, Svratištu za odrasle u Beogradu i Novom Sadu. Zatim, Udruženju za autizam iz Valjeva, Udruženju za cerebralnu paralizu „Sunce“ u Novom Sadu, ne samo u hrani ili sredstvima za higijenu, kako dodaje, već time što donose nadu za bolji i dostojanstveniji život svih građana Srbije.

„Naša misija je da pružimo negu, brigu i pomoć egzistencijalno ugroženim i da na taj način smanjimo siromaštvo. Posvećeni smo očuvanju celokupnog života vodeći računa o ekosistemu kroz konkretne akcije. Vizija je da kroz akcije dobročinstva poboljšamo život tih ljudi i da svet postane bolje mesto“, kaže Olivera Miškić, koja je po struci stomatolog i homeopata.

Kad se neko bavi humanitarnim radom, kako ona ističe, postaje bolji čovek koji je zadovoljan sobom.

„Sigurno ću nastaviti da se bavim humanitarnim radom jer nas pomaganje drugima menja iz korena i pročišćava od težine svakodnevice. I čini nas boljim i ispunjenijim ljudima. Uvek sam verovala, a sad još i više od kada aktivno volontiram, da čovek može da napreduje u svakom pogledu samo ako pomogne drugima“, smatra Olivera Miškić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.