Konferencije

05.12.2011. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije

Foto: Nova ekonomija

Tržišne cene energenata su jedan od uslova za energetsku efikasnost. Osim toga neophodno je da se energija, posebno za grejanje, plaća po utrošku, što bi doprinelo velikim uštedama, ocenjeno je juče na skupu o energetskoj efikasnost i korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je „Business info Group“ organizovala u Beogradu.

Otvarajući skup, ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić je naglasio da su energetika i rudarstvo prioritetne grane za razvoj u Srbiji.

– Dugo nismo ulagali u enegetiku, 25 godina nije izgrađen nijedan veći energetski objekat, a interesovanje kompanija iz sveta da ulažu u Srbiji dokazuje da je energetika ono u šta moramo da investiramo narednih godina – rekao je Mrkonjić.

Mrkonjić je dodao da je vlada opredeljena da ulaže u energetiku i da se u 2012. godini očekuju značajne investicije u obnovljive izvore energije. U akcionom planu za obnovljive izvore najznačajniji deo biće, prema njegovim rečima, ostvarivanje ciljeva u udelu obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije, usklađenih sa Evropskom unijom.

Mrkonjić je rekao da je urađen kompletan zakonodavni okvir za korišćenje obnovljivih izvora energije i da bi do kraja sledeće godine trebalo da bude pripremljena nova strategija razvoja energetike Srbije do 2030. godine.

Interesantno je da Srbija trenutno proizvodi 21,2% energije iz obnovljivih izvora, što je više od evropskog proseka koji je oko 20%.

Inače, kako se moglo čuti na skupu, Evropska unija je donela deklaraciju prema kojoj je planirano da se 2020. godine 20% od ukupne energije dobija iz obnovljivih izvora, da postigne 20% povećanja energetske efikasnosti i 20% smanjenja štetnih gasova u vazduhu.

Govoreći o energetskoj efikasnosti i ulaganjima u energetiku, ambasadorka Danske Mette Kjuel Nielsen je istakla da je cena električne energije u Srbiji glavna prepreka razvoju ovog sektora.

Ona je dodala da sve dok je cena električne energije politička cena, mnogi projekti energetske efikasnosti će biti neizvodljivi i obnovljiva energija neće biti konkurentna.

– Jedna od najdelotvornijih mera koju bi Srbija mogla da preduzme je da usvoji merni sistem za izračunavanje računa za struju po kom bi građani plaćali onoliko koliko stvarno potroše, nezavisno od veličine njihovog stambenog prostora. Sve dok se potrošačima ne naplaćuje tačno onoliko koliko su zaista potrošili, neće biti podsticaja za štednju energije. Neće biti podsticaja ni za promenu ponašanja, a ni za investicije u poboljšanu izolaciju ili štedljive pumpe, termostate, prozore, itd. Zašto bi iko razmišljao u tom pravcu ako je rezultat isti: plaćate račune za struju koju je vaš komšija potrošio – ili grejanje za ptice?

Primećujem i na lokalnom nivou rastuću svest o potrebi za realizacijom projekata „zelenog rasta“ i energetske efikasnosti i veliki broj koraka se preduzima u pravom pravcu. Građevinski propisi za nove objekte su jedan od tih dobrih koraka.

Kako je navela, Srbija je i dalje među državama sa najmanjom energetskom efikasnošću u Evropi – i što se tiče domaćinstava i što se tiče industrije, i jedna od država sa najvećom potrošnjom energije po proizvodnoj jedinici na kontinentu.

Govoreći o saradnji Evropske unije i Srbije u sektoru energetike, Adriano Martins je istakao da je EU do sada donirala oko 2,5 mlrd EUR srpskom energetskom sektoru.

Kao predstavnik investitora zainteresovanih za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji, Mark Krendal se usaglasio sa ambasadorkom Danske i još jednom podvukao da bez trižšnih cena Srbija ne može da napreduje ni u energestkoj efikasnosti, niti može da privuče ozbiljne investitore jer „cene daju pogrešan signal kako potrošačima, tako i investitorima“.

Krendal, predstavnik firme „Continental Wind Partners“ (CWP) koja je u procesu razvoja vetroparka u opštini Kovin i koja ima veliko iskustvo u izgradnji vetroparkova u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, ali i Australiji, pohvalio je Srbiju koja je jedina u regionu definisala otkupnu cenu u evrima, što daje sigurnost investitorima, ali i dalje nije uračunala inflatorne rizike u ovu cenu, što je potrebno uraditi u budućnosti. Krendal, kao jedan od članova Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), pozvao je predstavnike Vlade u EU da rade zajedno sa investitorima kako bi se oni u Srbiji osećali bezbedno i ulozili u izgradnju svojih projekata.

Jovan Petrović, direktor Pokrajinskog centra za energetsku efikasnost u Novom Sadu, naveo je jedan interesantan podatak da kada bi 3 miliona domaćinstava u Srbiji zamenilo dve obične sijalice od po 100W sa štedljivim sijalicama, ustedelo bi se oko 480MW instalisane snage, sto je više nego što trenutno ima naša najstarija termoelektrana – „Kolubara“.

Iz tog razloga, kako je rečeno, „Elektrovojvodina“ je odlučila da redovnim platišama poklanja štedljive sijalice.

Dobri primeri iz Danske

Ambasadorka Danske Mette Kjuel Nielsen je navela primer da su uz male mere štednje kao što su zamena sijalica ili isključivanje svetla, uspeli da za 10 meseci račun za struju u ambasadi smanje za 30%.

– Instalirani su novi termostati, stari kotlovi zamenjeni modernim gasnim – navela je ona.

U Danskoj smo, rekla je ona, počeli da razmišljamo o energetskoj efikasnosti pre 35 godina. Od 1980. danska privreda je porasla 70% dok je potrošnja energije ostala nepromenjena. Potrošnja energije u domaćinstvima je danas niža u poređenju sa 1973.

Izvor: www.ekapija.com

GOVORNICI:

MILUTIN MRKONJIĆ

Ministar infrastrukture i energetike

SATORU KUROSAWA

šef Stalne kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan

METTE KJUEL NIELSEN

Ambasada Danske u Srbiji

ADRIANO MARTINS

zamenik šefa delegacije Evropske komisije

PROF. DR MILOŠ BANJAC

pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Republike Srbije

MARK CRANDALL

predsednik Upravnog odbora Continental Wind Partners

MILAN POPOVIĆ

Kancelarija Svetske banke u Srbiji

PROF. DR MILUN BABIĆ

direktor Regionalnog evro centra za energetsku efikasnost Kragujevac

DOC. DR JOVAN PETROVIĆ

direktor Pokrajinskog centra za energetsku efikasnost Novi Sad

PROF. DR DRAGOSLAV ŠUMARAC

predsednik Inženjerske komore Srbije

LAZAR GEČEVSKI

direktor Agencije za energetiku Republike Makedonije

ZORAN LAZIĆ

regionalni menadžer AB Energy Srbija

IAN BROWN

viši savetnik Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj

MR BOJAN KOVAČIĆ

v.d. direktora Agencije za energetsku efikasnost

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.