Konferencije

30.04.2015. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Forum – Argumenti – Rezultati primene novog Zakona o radu

Radne grupe koje se bave analizom efekata Zakona o radu trebalo bi da završe taj posao do septembra, nakon čega će biti poznato da li će biti potrebne nove izmene ili novi zakon, izjavila je danas šef sektora za socijalni dijalog u Ministarstvu rada Jesenka Čvoro.

„Na osnovu analiza, do septembra treba da se iskristališu dalji pravci razvoja radnog zakonodavstva, a nakon toga radna grupa treba da ponudi konkretna rešenja“, rekla je Čvoro na forumu „Argumenti“ u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Bisnis info grupe u Preš centru Tanjuga.

Radno zakonodavstvo se, kako je kazala, nije menjalo više od 10 godina, dodajući da je to materija koja će se ubuduće češće menjati i usklađivati sa standardima EU.

Ona je, na forumu čija je tema bila „Rezultati primene novog Zakona o radu“, rekla da od socijalnih partnera zavisi da li će postojeći Zakon o radu biti izmenjen ili će biti donet novi zakon.

Upitana da li je Zakon o radu doprineo zapošljavanju ili otpuštanju, Čvoro je odgovorila da nije samo Zakon o radu taj koji može poboljšati ili smanjiti nezaposlenost već uticaj na to imaju i drugi ekonomski faktori.

Profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je prošli Zakon o radu bio izbalansiran, odnosno da je bio jednako i na strani poslodavaca i sindikata, a sadašnjim rešenjima radnici su postali „poslednji u lancu ishrane“.

On se zapitao da li umanjenje radničkih prava može da utiče na pokretanje i produktivnost privrede kao i da li do otvaranja novih radnih mesta može da dovede samo taj zakon ukoliko nije povezan sa drugim zakonima – o privatizaciji, stecaju…

Stojiljković je rekao da je, prema novom zakonu, nezaposlen samo „onaj ko nije jedan sat u nedelji prodavao kutiju cigareta na ulici“, ukazavši da je jedan broj ljudi obeshrabren da se prijavi na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

On je rekao da je u Srbiji problem i to što „imamo nemačke neokoroprativne institute a južnokorejsku praksu“ i dodao da je problem i slaba inspekcija rada, kao i nerazvijen institut sudova rada koji postoji u većini evropskih zemalja.

Advokat za radno pravo Saša Sinđelić, iz advokatske kancelarije Tomić-Sinđelić, rekao je da postojeći Zakon o radu ne daje odgovore na neka važna pitanja, a to su – kako se zaposlenom može otkazati ugovor o radu usled radne nesposobnosti kao i koliko je vremena potrebno dati zaposlenom da otkloni nedostatke u radu.
„Zakon nije idealan i traži dosta preciziranja“, rekao je on.

Advokat Ljubica Tomić, iz iste advokatske kancelarije, je naglasila da je zajednički problem i poslodavaca i radnika nepostojanje pravne sigurnosti.

Ona je naglasila i da je jedno od prva tri pitanja, koje svaki strani poslodavac koji dolazi da investira u Srbiju, postavi vezano za radno zakonodavstvo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.