Konferencije

19.04.2011. 11:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Forum Konrad Adenauer I Business Info Group – Ekonomski put u budućnost: Srbija i EU

Predstoje ozbiljne reforme na putu ka EU

Foto: Nova ekonomija

Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji (EU) predstoje ozbiljne ekonomske reforme, na jačanju konkurentnosti, borbi protiv korupcije izgradnji poslovnog ambijenta i infrastrukture, kao i drugim oblastima, koje će privredi i građanima na duži rok doneti značajne koristi, ocenjeno je danas na skupu „Ekonomski put u budućnost: Srbija i EU“, u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, Biznis info grupe i agencije Tanjug.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da je za obezbeđivanje kandidature Srbije za članstvo u EU do kraja godine u ovom trenutku ključno pitanje održanje političke stabilnosti i stvaranje uređene pravne države, ali da zemlji predstoje i važne ekonomske reforme.

Bajec je istakao da postoji više važnih ekonomskih zakona koje treba doneti i koji su bitni, ne samo zbog puta ka EU, već i zbog uređivanja situacije u našoj zemlji.

„To je pre svega donošenje zakona o restituciji. Mislim da je to jedan od ključnih zakona i mislim da će biti donet u tom periodu“, ukazao je on.

Što se tiče drugih zahteva, kao što je pitanje poslovnog ambijenta, borbe protiv korupcije, smanjenja sive ekonomije i veći napredak u izgradnji infrastrukture, Srbija mora, prema rečima Bajeca, da uradi nekoliko odlučujućih koraka da bi na kraju godine moglo da se evidentira da je napredak postignut.

On je rekao da će najveći ekonomski efekti ulaska Srbije u Evropsku uniju biti jačanje konkurentnosti srpske privrede, kao i razbijanje „unutrašnjih situacija“ – da trošimo više nego što možemo.

Bajec je istakao da nisu u pravu oni koji misle da će Srbija ulaskom u EU zanemariti druge ekonomske partnere, navodeći da će Srbija kada postane članica EU ojačati ekonomske odnose sa trećim država jer će biti ekonomski snažnija

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone istakao je da dosadašnje reforme u Srbiji nisu donele dovoljno pozitivnih rezultata za građane i čini se da kriza u Srbiji još nije prošla jer i dalje postoji velika nezaposlenost, male su plate i oseća se nedostatak investicija.

On je rekao da Srbiji predstoji još dosta reformi na putu ka EU i da političari građanima treba da objasne neophodnost i potrebu tih reformi.

Bone je kazao da političari treba da pokažu hrabrost u borbi protiv korupcije, ali i za uspostavljanje adekvatnog pravnog okvira, jačanje kokurentnosti, zaštitu konkurencije i sprovođenje drugih reformi.

Finansijski menadžer za Srbiju pri Evropskoj komisiji Frank Kohlenberger rekao je da pristup novčanim fondovima EU zavisi od sposobnosti zemlje da povuče ta sredstva ističući da će preuzimanjem pravnog nasleđa EU institucije i regulatnorno okruženje Srbije biti ojačani.

Perspektiva članstva u EU vodi smanjenju političkih i makroekonomskih rizika što je važno za Srbiju zbog poboljšanja privrednog ambijenta i privlačenja investitora, naglasio je Kohlenberger .

Prema njegovim rečima, „Srbija je ispod svoje klase“ i nedostaju joj „grinfild“ investicije, iako ima dosta potencijala za to kao što su pogodan geografski položaj, veliko tržište.

Ako se aktiviraju strane investicije, za šta treba političari da obezbede uslove, Srbija bi mogla mnogo bolje da posluje, ocenio je Kohlenberger.

Srbija će ulaskom u EU ostvariti veliki „neto dobitak“, izjavio je dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja

„Ulazak u EU je veliki neto dobitak, a glavni i najvažniji trošak je zapravo socijalni, ne ekonomski – oslobađanje od balasta koji vučemo iz socijalističkog perioda odnosno neproduktivnih preduzeća, koja se veštački održavaju“, rekao je Crnobrnja.

„EU naravno da nije jedina alternativa, ali jeste najbolja“, istakao je on.

Crnobrnja je rekao da ako se izuzmu zemlje CEFTA i bivše Jugoslavije da se u naše spoljnotrgovinske partnere, poput Belorusije, Rusije, Ukrajine, Japana i ostatka Azije, Afrike, Latinske i Severne Amerike izvozi manje nego u Italiju, koja je članica EU, što pokazuje da smo prevashodno povezani sa zemljama Unije.

Generalni direktor kompanije „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca Petrašin Jakovljević je rekao da bi ulazak Srbije u EU bio dobar signal za investitore, jer ćemo imati preduslove za pravnu i političku sigurnost.

On je istakao da će tada doći će do pravih investicija u realnom sektoru, kao i da bi EU imala od toga koristi, jer bi mogla da iskoristi tržišta na kojima Srbija ima eksportne pogodnosti .

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dušan Pavlović istakao je da ukoliko Srbija sredi svoje finansije do trenutka ulaska u EU, u skladu sa fiskalnim pravilima , to će je podstaći da se i u Uniji ponaša odgovorno.

Ako se Srbija ne bude ponašala odgovorno u tom pogledu, pitanje je kada ćemo postati članica evro zone, rekao je on.

GOVORNICI:

JURIJ BAJEC, Savetnik predsednika Vlade Srbije

DRAGOLJUB VUKADINOVIĆ, predsednik kompanije Metalac Gornji Milanovac, savetnik potpredsednice Vlade Republike Srbije Verice Kalanović

DUŠAN PAVLOVIĆ, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu

HENRI BOHNET, Konrad Adenauer fondacija u Srbiji

FRANK KOHLENBERGER, finansijski menadžer za Srbijiu pri Evropskoj komisiji u Luksemburgu

PROF. DR MIHAILO CRNOBRNJA, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju

FOTOGALERIJA:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.