Konferencije

04.12.2015. 15:29

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Forum Nove ekonomije I Balkanskog fonda za demokratiju

Kako povećati prihode budžeta
U borbi protiv sive ekonomije potrebno povećati svest o koristi od plaćanja poreza

U cilju smanjenja sive ekonomije u Srbiji, koja je oko 30 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), neophodna je reforma poreske administracije, ali i povećanje svesti svih o tome kolika je korist od urednog plaćanja poreza, ocenjeno je na današnjem forumu „Kako povećati prihode budžeta“.

Na tom skupu koji je organizovao Balkanski fond za demokratiju i časopis „Nova ekonomija“ rečeno je da visine poreskih stopa nisu glavni krivac sive ekonomije u nekoj zemlji i da one u Srbiji nisu ništa puno veće od proseka u regionu.Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, naveo je da je prosek prometa sive ekonomije u zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) za šest odsto manji nego u Srbiji, odnosno da je oko 24 odsto BDP-a.

On je precizirao da je u zemljama CIE prosek poreza i dooprinosa na zarade oko 69 odsto, dok je u Srbiji to 64 odsto, prosek poreza na dodatu vrednost (PDV) u CIE je 22 odsto u Srbiji 20 odsto, a i porez na dobit u zemljama CIE je oko 17 odsto, a u Srbiji je 15 odsto.

„Nema lakih rešenja u borbi protiv sive ekonomije, to je mukotrpan i dugogodišnji posao, a uslov svih uslova za njeno smanjenje je reforma poreske administracije”, kazao je Altiprimakov.

Prema njegovim rečima, u toj borbi važan element je i aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), unapredjenje kapaciteta Poreske uprave a koja u Srbiji ima manjak zaposlenih u odnosu na region, kao i unapredjenje poreskih kapaciteta u sudovima i podizanje svesti u društvu.

Finansijska forenzičarka i članica Saveta za borbu protiv korpcije Miroslava Milenović kazala je da u „državi koja nije pravna, borba protiv sive ekonomije je nemoguća misija“.
Ona je naglasila da u jednoj ozbiljnoj državi svi treba da imaju ista prava i ne sme da se dozvoli selektivna primena zakona.

Predsednica Poreskog odbora Saveta stranih investitora Biljana Bujić kazala je da je svest poreskih obveznika veoma značajana u borbi protiv sive ekonomije, ali da je bitna i uloga države jer ona treba da stvori jedano predvidljivo okruženje kako bi investitori bili spremni da povećaju svoje aktivnosti.

Ona je naglasila da je veoma važno i da se transparentno donose novi zakoni, a ne da oni budu tajna za poreske obveznike.

Direktor kompanije „Mona“ Uroš Momirović naveo je da su privrednici jednoglasni u tome da država treba da ima fer odnos prema njima.

„Sa razvitkom privrede i država će imati veće prihode.Dokle god ima privrede biće i prihoda za državu, ali stalne promene i stresovi negativno utiču na naš rad“, dodao je on istakavši i da država generalno ima mali uticaj na izvoz i to samo birokratski, jer da bi neko mogao da se pojavi na stranom tržištu mora da bude poseban i dovoljno dobar.

Prema njegovim rečima, privredi najviše odgovara fiksni kurs, i država ne bi trebalo da se igra sa tim i tako pokušava da stimuliše izvoz, jer kako je naglasio „svaka promena kursa privrednicima stvara troškove“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.