Konferencije

07.11.2015. 15:58

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Business skills centar – Šta studentima savetuju uspešni biznismeni

Udruženje građana Zemlja znanja i Biznis info grupa organizovali su seminar za studente na kojem su uspešni biznismeni govorili kako pronaći svoje mesto u poslovnom svetu. Na ovom seminaru govorili su Mirko Španović (Hypo Alpe Adria banka), Branislav Vujović (New Frontier Group), Zoran Drakulić (Point Group), Tomislav Momirović iz Mone, kao i predstavnik Leo Burnett-a Miša Lukić.
Studenti su mogli da nauče koje su najveće prepreke na koje mogu naići pri zapošljavanju ili osnivanju sopstvenog biznisa i kako da te prepreke zaobiđu. Govorilo se o značaju obrazovanja i vrednosti diploma naših fakulteta na tržištu rada. Vrednost diplome se umnogome promenila, pa završen fakultet ne znači brz dolazak do posla. Stoga, iako je klasično obrazovanje neophodno, ono nije presudno, pa bi mladi još za vreme studija trebalo da rade na sticanju ostalih veština koje bi im u njihovoj branši mogle pomoći. Biznismeni su studentima govorili i o tome kako biraju buduće zaposlene i šta se od kandidata očekuje, ali su ih i posavetovali kako da ubede poslodavce da baš oni zaslužuju poziciju za koju se kandiduju. Tema su bile i nove tehnologije i digitalna revolucija, kao i promene koje one donose u poslovnom svetu. Mladi ljudi koji traže posao bi trebalo da znaju šta žele, da dobro poznaju struku kojom žele da se bave, da budu hrabri i da neprestano ulažu u sebe. Veliku prednost mogi ostvariti poznavanjem stranih jezika i savremene tehnologije neophodne pre svega u komuniciranju.
Najveći strah mladih pri zapošljavanju jeste da će na razgovoru za posao biti odbijeni jer nemaju prethodnog radnog iskustva. Međutim, biznismeni sa kojima su razgovarali tvrde da iskustvo nije presudno, već da mladi najčeće svoje buduće poslodavce zadive svojom kreativnošću i informisanošću o poslovanju kompanije.
Bio je ovo samo jedan u nizu seminara koji organizuje Zemlja znanja, čiji je cilj da dodatno edukuje studente zarad lakšeg snalaženja u poslovnom svetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.