Konferencije

19.02.2016. 16:43

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Mala i srednja preduzeća – regionalno umrežavanje i unapređenje poslovanja

Foto: Nova ekonomija

Mala i srednja preduzeća- razvojna šansa celog regiona

Konferencija „Mala i srednja preduzeća – regionalno umrežavanje i unapređenje poslovanja” u organizaciji Business Info Group, uz podršku Privredne komore Beograda i pod pokroviteljstvom Centralno-evropske inicijative, potvrdila je da je sektor malih i srednjih preduzeća najveći privredni potencijal i razvojna šansa celog regiona.

Ovaj region može za svet postati baza pouzdanih dobavljača i moderne industrije u sektoru malih i srednjih predzeća, ali ne zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi što je do sada bio slučaj, nego na temelju znanja, novih tehnologija i konkurentnosti. Ovu ocenu izneli su predstavnici uspešnih malih i srednjih firmi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne I Hercegovine koji su dokazali da ima primera dobre prakse u regionu.

Administrativne, birokratske, poreske i druge prepreke među kojima je i nelojalna konkurencija i tenderi na kojima učesnici nisu ravnopravni, pokazali su da se privatni biznis na ovim prostorima i dalje prihvata i podržava uglavnom deklarativno i da još nije priznat kao strateški deo privrede.

Kristian Mandl , Direktor kabineta za koordinaciju sa EU u okviru Federalne privredne komore Austrije naveo je da:

„Ovaj sektor broji preko 480.000 preduzeća, zapošljava 2.5 miliona ljudi, u BDP-u učestvuje sa 338 mlrd EUR što čini 2.3% BDP-a EU.U Austriji postoji nekoliko organizovanih sistema dobavljača, čiji deo treba da postanu i mala preduzeća i time se uključe u širu međunarodnu ponudu. Drugi cilj je da se bolje pozicioniraju u tržišnim nišama i budu tehnološki lideri koji zadovoljavaju potrebe svetskog tržišta.

Naša državna politika podrazumeva uniformna pravila, pojednostavljene procedure za MSP (manji administrativni nameti), pružanje savetodavne podrške, saradnje, finansiranje na regionalnom, federalnonom nivou i kroz EU fondove.”

Kada je reč o finansijskoj podršci ovom sektoru, među najrespektavbilnijim su fondovi Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Sveukupno, EBRD obezbeđuje preko 1.5 mlrd eur za finansiranje i razvoj preko 200.000 MSP svake godine. U regionu Zapadnog Balkana pružamo podršku preko 8.000 MSP kroz različite finansijske i nefinansijske mere, u cilju njihovog rasta i napredovanja. Samo u periodu 2011-2015. EBRD je samostalno omogućila preko 660 miliona eur kroz kreditne linije odobrene partnerskim finansijskim insitucijama radi kredititranja MSP. Preko 30 malih preduzeća je dobilo, u ukupnom iznosu, preko 150 mln eur kroz direktno finansiranje. EBRD podrška se ogleda i kroz poslovno savetovanje u različitim segmentima, od unapređenja organizacije do istraživanja tržišta i poboljšanja kvaliteta“,istakla je Natalia Meylunas, Saradnik Direktora i Savetnica za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj.

Miloje Erčević, vlasnik kompanije IVA 28, koja proizvodi delove mašina i većinu prodaje na stranom tržištu, ocenjuje da je odnos prema ovim preduzećima u Srbiji „maćehinski“. Erčević ističe da postoji deklarativna podrška, ali da se ništa ne radi da bi se olakšalo poslovanje ovog dela privrede.

U susednoj Bosni i Hercegovini, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske na čelu je konzorcijuma koji je član Evropske mreže preduzetništva. Ta mreža ima 600 članica sa preko 4000 hiljada stručnjaka širom starog kontinenta. Marinko Đukić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske izjavio je:

„Preko Evropske mreže preduzetništva u prilici smo da našim privrednicima približimo tržišta, nove tehnologije i obezbedimo sve neophodne informacije i podršku.“

Privredna komora Beograda putem šaltera za preduzetništvo koje Komora i Grad otvaraju zajednički, a koji će do kraja ove godine biti otvoreni u svih 17 beogradskih opština, pruža direktnu podršku preduzetnicima na lokalu kroz informisanje i savetovanje o svim pitanjima vezanim za poslovanje. Takođe, stručni timovi Privredne komore Beograda, svakodnevno obilaze preduzeća i na licu mesta se upoznaju sa problemima privrede i nalaze zajednička rešenja.

Preobimna državna birokratija, visoki porezi, nemogućnost naplate potraživanja u razumnom roku, nejasni propisi i nedovoljno umrežavanje – glavni su problemi koji muče preduzetnike u regionu, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo „Business Cafe“, regionalni projekat poslovnih okupljanja preduzetnika sa ovih prostora. Anketa je rađena na internetu, obuhvatila je 321 preduzetnika iz pet zemalja u regionu.

Kristina Ercegović, vlasnica Zaokreta iz Hrvatske i tvorac projekta Business Café, istakla je da anketirani takođe smatraju da je glavni razlog koji ljude sprečava da pokrenu sopstveni biznis – strah od neuspeha, a da su odmah iza nedostatak kapitala i česte izmene zakonskih propisa koji se odnose na malo preduzetništvo. Manjak znanja o preduzetništvu i nepostojanje dobrih ideja za biznis kao i nedovoljna podrška bliže okoline, takođe su česti odgovori anketiranih na pitanje zašto ne pokreću svoj posao.

„Da imaju „čarobni štapić“ koji bi poboljšao uslove za poslovanje, oni bi najpre: pojednostavili papirologiju, omogućili jednostavnije zatvaranje preduzeća, uspostavili rok za naplatu do 30 dana, radili na edukaciji stanovništva o preduzetništvu još od osnovne škole, ustanovili mrežu mentora koji bi pomagali preduzetnicima, radili na umrežavanju sa ostalim preduzetnicima u regionu ili inostranstvu”,istakla je Kristina Ercegović.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.