Konferencije

20.10.2011. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Prvi samit gradonačelnika, predsednika opština i privrednika

Kako lokalne samouprave mogu da podstaknu privrednu aktivnost?...

Od 249 odobrenih projekata u okviru programa pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima krize, trenutno se realizuje oko 140 širom zemlje, a ostali će biti započeti do kraja godine, izjavio je danas ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić. On je rekao da su neki projekti već završeni, dok će neki biti gotovi do kraja ove ili početkom iduće godine.

Na prvom Samitu gradonačelnika, predsednika opština i privrednika, u organizaciji „Business Info Group“, Dulić je rekao da je država programom pomoći domaćem građevinarstvu pokrenula investicije koje će ove i naredne građevinske sezone omogućiti angažovanje oko 80 hiljada radnika.

Dulić je kazao da može neko da se podsmeva što je, na primer, Babušnica dobila bazen i mnoge male i siromašne opštine slične infrastrukturne objekte, ali to će njihovim stanovnicima omogućiti bolji život. Ministar je ukazao da su male opštine postale danas sinonim za loš život građana naše zemlje i da će mnoge od njih, u okviru programa pomoći, dobiti nove sportske objekte, domove kulture, vrtiće…

– Veoma je važno da lokalne samouprave urade prostorne planove. To je jedini način da se izborimo sa divljom gradnjom i na taj način se Srbija razvija na savremen način. Neki kritikuju prostorne planove misleći da objekti različite namene mogu da se grade bilo gde. Opštine koje ubrzo ne završe izradu prostornog plana imaće manje investitora – napomenuo je Dulić.

Verica Kalanović, potpredsednica Vlade Republike Srbije za privredu i regionalni razvoj, na skupu je istakla značaj ulaganja opština u infrastrukturu i planiranja razvoja opštine. Kao primer je navela da je Donje Međurovo nekada predviđeno da bude stočna pijaca, a danas tu „Yura“ zapošLjava 2.100 radnika.

Potpredsednica Vlade izjavila je da bi Vlada danas trebalo da formira koordinaciono telo za inspekcijske službe, kako bi se pojačala borba protiv sive ekonomije.

– Siva ekonomija pritiska razvoj zemlje u celini, ali i razvoj lokalnih samouprava. Veoma je važno da ogroman broj radnika u sivoj ekonomiji bude preveden u legalne tokove da bi se napravilo pravedno tržište sa istim uslovima za sve firme i postigli isti uslovi za sve firme, zbog sigurnosti radnika i još mnogo razloga, a I zbog povećanja prihoda državnog budžeta i budžeta lokalnih samouprava – izjavila je Kalanović.

Potpredsednica Vlade Srbije za privredni razvoj je na skupu pozvala lokalne samouprave da izmire dugove prema privredi.

Toplica Spasojević, potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i predsednik „ITM Group“, je najavio da će u okviru NALED-a biti organizovan i NALED Agri. Spasojević je pozvao oštine koje imaju značajan udeo u poljoprivredi da se priključe novom projektu te organizacije.

Iskustva lokalnih samouprava

– Lokalne samouprave duguju privredi oko 20 milijardi dinara, a državi nekoliko milijardi – izjavio je danas predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović.

Iznos dugova lokalnih samouprava prema privredi je jednak količini novca za koju su bili umanjeni transferi jedinicama lokalnih samouprava, pokazuju podaci SKGO od pre dve godine.

Na prvom Samitu gradonačelnika, presednika opština i privrednika, Paunović je rekao novinarima da ne postoji opasnost da lokalne samouprave izdavanjem municipalnih obveznica povećaju javni dug Srbije.

On je podsetio da lokalne samouprave, prema novom Zakonu o javnoj svojini, mogu da raspolažu imovinom, ističući da lokalne samouprave imaju mogućnost zaduživanja na osnovu zakona.

– Ako lokalne samouprave ne bi mogle da se zadužuju, republička vlast bi „pojela sav prostor javnog duga“ i opštine bi ostale bez mogućnosti finansiranja baznih lokalnih projekata – izjavio je Paunović.

On je rekao da za sada nema informaciju koje opštine pored Novog Sada i Užica nameravaju da izdaju obveznice i dodao da se zalaže da same opštine kontrolišu firme koje uplaćuju poreze i doprinose.

– Jasno je da ako najveći deo finansiranja lokalnih samouprava stiže od oporezivanja zarada, opštine to onda mogu i da kontrolišu – rekao je Paunović, ističući da država to trenutno obavlja u ime lokalnih samouprava, a one ne znaju koje firme ispunjavaju svoje obaveze.

Jedan od govornika je bio i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić koji je, između ostalog rekao da će prioritet te južne opštine u narednom periodu biti usmeren na iskorišćenje i promociju turističkih potencijala opštine.

– Vranje raspolaže izvanrednim prorodnim resursima. To su pre svega potencijali Vranjske banje, planinskog turizmna Besnoj Kobili , a ne smemo zanemariti i ekspoataciju rudnog bogatstva s obzirom na to da je naš kraj izuzetno bogat nemetalima, olovom, cinkom i srebrom – izjavio je Miroljub Stojčić.

Andreas Beikos, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke za zapadni Balkan u Beogradu i Davor Indić, glavni bankar za sektor gradske infrastrukture, Evropska banka za obnovu i razvoj, su skupu predstavili dosadašnji rad banaka u Srbiji.

Samit gradonačelnika, predsednika opština i privrednika se održava u beogradskom hotelu „Hyatt“, pod institucionalnim pokroviteljstvom kabineta potpredsednice Vlade Srbija za privredu i regionalni razvoj Verice Kalanović i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA.

OLIVER DULIĆ,
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

VERICA KALANOVIĆ,
ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Republike Srbije

ANDREAS BEIKOS,
Šef Regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan u Beogradu

TOPLICA SPASOJEVIĆ,
potpredsednik Upravnog odbora NALED i predsednik ITM Group

SAŠA PAUNOVIĆ,
predsednik Stalne konferencije gradova i opština

BOŽIDAR LAGANIN,
direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA

DAVOR INDIĆ,
glavni bankar za sektor gradske infrastrukture, Evropska banka za obnovu i razvoj

MIROLJUB STOJČIĆ,
gradonačelnik Vranja

SHAIP KAMBERI,
predsednik opštine Bujanovac

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.