Konferencije

04.03.2015. 14:45

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

The Economy and Finance Board 2015 – promocija na Kopaonok biznis forumu 2015

Značaj izvoza za malu zemlju sa siromašnim tržištem kao što je Srbija je nesporan, pa je istraživanju izvoza posvećen i ovaj rad. U istraživanju je izvršeno sagledavanje kompletne privrede Srbije od 2008. godine, sa podacima bilansa stanja i bilansa uspeha za oko 4.000 prevashodno srednjih i velikih preduzeća. Cilj je bio da se na bazi definisanih kriterija uspešnosti, utvrdi da li je u posmatranom periodu od 2008. godine, koja se može uzeti kao pretkrizna, pa do 2014. bilo i uspešnih preduzeća izvoznika, koliko ih je, kakve su im performanse, iz kojih sektora i grupacija dolaze. Dakle, da se identifikuje vitalni deo privrede koji je vezan za proizvodnju i izvoz.

Za budućnost i oporavak privrede Srbije ključno je odgovoriti na pitanje: koja su to preduzeća bila uspešna i u periodu krize, iz kojih sektora ona dolaze, da li pripadaju radno ili kapitalno intenzivnim privrednim granama, ima li među njima začetnika novih tehnoloških kompanija. Potrebno je dati odgovor na ključno pitanje: koja je to konkurentna ekonomija na koju Srbija u budućnosti može da računa jer je i u postojećim teškim uslovima uspela ne samo da opstane, već i da ostvari relativno dobre performanse. A odgovor na to pitanje ne može se dati bez dubljeg sagledavanja izvozne perspektive srpske privrede.

Stoga je fokus sprovedenog istraživanja stavljen na uspešna preduzeća u periodu od 2008 .do 2014. koja su uspela da naprave prodor i na inostrana tržišta, odnosno da u posmatranom period ostvare značajan rast izvoza. Za istraživanje je korišćena široka baza preduzeća koja sadrži bilansne pozicije, statističke podatke, objavljivane podatke o izvozu i uvozu iz ranijih perioda, kao i druge relevantne izvore do kojih su autori došli. Za objavljene bilansne i statističke podatke u tabelama izvor je Agencija za privredne register – APR, a za objavljene podatke u tabelama o izvoznicima i uvoznicima izvor su dostavljeni preliminarni podaci Uprava Carine za svrhu istraživanja. Detaljnije je analizirano 100 najvećih izvoznika i 100 najvećih uvoznika. Kako je taj uzorak relativno mali za kvalitetnu statističku obradu nekom od poznatih statističkih metoda, korišćen je i širi uzorak preduzeća koja su ostvarila vrednost izvoza ili uvoza veću od million evra za godinu dana. Pri tome je prevashodno korišćena regresiona analiza sa primarnim ciljem da se utvrdi stepen zavisnosti između povećanja izvoza i rasta poslovnih prihoda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.