Konferencije

02.11.2023. 13:03

Autor: Katarina Pantelić

Utopljavanje zgrada smanjuje račune za struju 30 odsto

Nova ekonomija: Paola Felix Meza

Računi za potrošnju električne energije nakon energetske sanacije zgrada mogu biti niži i do 30 procenata. Međutim, dok ne vide rezultate energetske sanacije, stanari nisu spremni da se sami uhvate u koštac sa ovim poduhvatom, a info pultovi u opštinama su veoma značajni kao pomoć i podrška za započinjanje ovog procesa. Ovo su neki od zaključaka panela „Stambene zajednice i zelena agenda“ koji je održan danas na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija u Novom Sadu.

Upravnik stambene zajednice iz Valjeva Marko Filipović, kojem je zgrada u kojoj stanuje prošla kroz proces energetske sanacije, rekao je da su građani zadovoljni rezultatima kao i da se nakon obavljene sanacije i drugi građani i stanari u Valjevu raspituju kako proći kroz ovaj proces.

Međutim, kako je rekao, da bi proces sanacije bio završen do kraja, mora se napraviti investicioni fond i formulisati sredstva od kojih će se realizovati sam projekat.

„Info pultovi u opštinama su iskorak u komunikaciji sa građanima“, kazao je Filipović i dodao da bi u njemu morao da učestvuje neko od predstavnika opštine zadužen za energetiku kako bi im pomogao i uputio ih u ovaj proces.

Kazao je da konkursi koje opštine objave na temu energetske sanacije često nisu vidljivi na sajtovima opština ili da je pak sama dokumentacija nejasna, pa je zbog toga info pult od velike važnosti.

 

 

Predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) Ivana Kovačević podsetila je da PKS organizuje obuke za ispit za dobijanje licence profesionalnog upravnika zgrada.

Kazala je da u bazi postoji 1.273 profesionalna upravnika od kojih je angažovano trenutno 943.

Obuka, prema njenim rečima, donosi znanja iz pravne, administrativne i finansijske oblasti, ali i onih koja se odnose na karakteristike zgrada, održavanje i samu komunikaciju sa stanarima i opštinama.

Nakon završetka kursa upravnici stiču znanja iz oblasti unapređenja efikasnosti zgrada i smanjenja potrošnje svih vrsta energije, ali i toga kako održavati zgradu, planirati i projektovati prostor i kako upotrebiti manju količinu energije u samim prostorijama zgrada.

Predstavnica firme Infinity Global Consulting Sanja Šovran koja se bavi savetovanjem u vezi sa energetskom sanacijom zgrada, rekla je da treba najpre sagledati tipologiju zgrada, da li su priključene na centralno grejanje, da li imaju svoje kotlarnice, adekvatnu fasadu i tako dalje.

„Pre svega potrebno je snimiti sadašnje stanje zgrade, odnosno videti koji tip energije troši zgrada i koliko. Da li je to ugalj, gas, nafta, struja i slično…“, rekla je ona.

Nakon toga potrebno je ustanoviti na šta se i koliko količinski troši energija, a zatim naći tehnička rešenja i procenu troškova svakog od njih.

„Uloga upravnika zgrade je izuzetno važna, a tek kada se sagledaju uštede potencijalni troškovi, i projektovane cene ključnih elemenata može da se oceni koliko ima smisla da se uloži u povećanje energetske efikasnosti“, kazala je ona.

Dodala je i da postoji ogroman potencijal u Srbjii kako bi se unapredio energetski sektor.


Konsultant za energetsku efikasnosti USAID-ovog projekta „Bolja energija“
Astghine Pasoyan rekla je da problem energetske efikasnosti nije specifičan samo za Srbiju već da svaka država ima veliki broj zgrada i određene probleme. Navela je Slovačku kao dobar primer uspešne sanacije, a koja je uspela da 64 odsto stambenih zgrada sredi u okviru ovih projekata.

„To je jedan proces koji uključuje i vlasnike i stanare, koji moraju da pokažu razumevanje. A tu je i zakon o privatnoj svojini koji mora da se poznaje“, kazala je Pasojan.

Dodala je da stanovnici zgrada treba da budu svesni svojih obaveza i da znaju da sanacija produžava „životni vek“ objekta u kojima žive.

„Ljudi se uglavnom plaše zajmova i zato treba da se uradi konkretna kalkulacija. Treba da postoji osoba u lokalnoj samoupravi koja se bavi ovime, ali i u bankama“, predložila je Pasojan.

Panel je održan na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija na Novosadskom sajmu u organizaciji Novosadskog sajma, Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u partnerstvu sa projektom Agencije za razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) „Bolja energija“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.