Konferencije

19.05.2011. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Zdravlje i mladi

Foto: Nova ekonomija

Foto: Nova ekonomija

Rast nataliteta preko potreban ili ćemo nestati

Na konferenciji „Zdravlje i mladi u Srbiji“ ocenjeno da je edukacija mladih o reproduktivnom zdravlju jedno od ključnih rešenja za smanjenje abortusa i rast nataliteta u zemlji u kojoj se rodi 0,88 dece na jednu ženu

Srbija je jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom u svetu, gde je 17 odsto starije od 65 godina, a sa 0,88 odsto dece po jednoj ženi je poslednja u Evropi. Sa ovakvom tendencijom stanovništvo Srbije moglo bi da izumre za 450 godina. Shodno tome natalitet je vitalni cilj svake zemlje, a za njegovo povećanje neophodna je sistemska edukacija od početka školovanja, ali i očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih ljudi, zaključeno je na konferenciji „Zdravlje i mladi u Srbiji“ u organizaciji Business info grupe i nedeljnika Vreme.

Zoran Stanković, ministar zdravlja istakao je da je vitalni cilj svake odgovorne vlade, briga o mladim naraštajima.

„Prema statistici mladi uzrasta od 15 do 29 godina čine 19,8 odsto stanovništva. S druge strane, u 2006. godini je značajno povećan broj mladih u ovom uzrastu koji je stupio u seksualne odnose, 29 odsto prema 18,6 odsto u 2002. godini. U edukaciju adolescenata treba da se uključe svi, društvo, škola i zdravstveni radnici, a ministarstvo je u prethodnom periodu preduzelo niz mera i unapredilo regulativu“, ocenio je Stanković.

Značaj razvoja mladih i zdravog stila života promovisan je u Strategiji za razvoj i zdravlje mladih iz 2006. godine. Prema rečima dr Dubravke Šaranović, višeg savetnika u Ministarstvu zdravlja ključna aktivnost na unapređenju zdravlja mladih je organizovanje zdravstvenih službi prilagođenih potrebama adolescenata.

„U odnosu na 2005. godinu u 2009. za koju imamo podatke smanjen je broj žena koje su imale prekid trudnoće sa 26.645 na 18.215, smanjen je broj žena koje su imale prvi pobačaj sa 10.471 na 8.183, a ključnu ulogu imalo je okretanje primarne zdravstvene zaštite preventivi. U tom cilju uvedena je i nagrada za preventivni rad izabranog lekara“, istakla je Šaranović.

Sistemska rešenja su integrisana u Zakon o osnovama sistema obrazovanja čiji je jdan od ciljeva negovanje zdravih životnih stilova, zdravstveno vaspitanje, higijnske navike, zdrava ishrana… istakla je Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete i nauke za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju.

„Ministarstvo planira u ovoj oblasti da edukuje nastavnike kroz seminare, tribine i stalno stručno usavršavanje. U ovaj proces će takođe biti uključeni i lekari i lokalna zajednica“, navela je Fila i dodala da je sve to bespredmetno ukoliko se ne zaustavi pad nataliteta.

Ovo pitanje dotiče i Ministarstvo omladine i sporta, a državni sekretar Ivana Kovačević istakla je da je ovo ministarstvo sačinilo Zakon o mladima koji je nedavno usvojen na vladi, a sada se čeka da ga usvoji parlament.

U Evropi i SAD adolescenti mnogo ranije stupaju u seksualne odnose nego u Srbiji, ali je stepen kontraceptivne zaštite kod nas veoma mali. Prema rečima katarine Sedlecki, generalnog sekretara Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje ocenila je da u Srbiji svega trećina adolescenata koristi zaštitu. U proseku u svakom odeljenju četvrtog razreda osnovne škole po jedna devojka doživi abortus. Ona ističe da se mladi informišu najviše iz medija, na Internetu ili kod vršnjaka, dok vrlo malo čuju od roditelja ili stručnjaka, što ukazuje na nedostatak sistemske edukacije.

Po zakonima i propisima kao da se nalazimo u Holandiji, ali mnogo drugačije je u praksi, jer se to slabo primenjuje. „Srbija je po kontracepciji na začelju Evrope. Mladi se ne mogu obrazovati preko medija, već se to mora uvesti od osnovne pa preko srednje škole“, napomenula je Ana Mitrović Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

GOVORNICI:

ZORAN STANKOVIĆ
Ministar zdravlja

ALEKSANDAR VUKASANOVIĆ
direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

DR DUBRAVKA ŠARANOVIĆ
viši savetnik u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije

MANUEL NEITSCH
direktor Sektora Bayer Health Care kompanije Bayer u Srbiji

DOC. DR ANA MITROVIĆ JOVANOVIĆ
predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje i načelnica preoperativnog odeljenja GAK „Narodni front“

DR KATARINA SEDLECKI
generalni sekretar Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje i načelnik Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.