2020

04.05.2020. 12:17

BIG

Autor: Nova Ekonomija

Solidarnost kompanija u 7. nedelji pandemije

Kompanija Petrol donirala 5 miliona dinara za zdravstvo Petrol Srbija je, kao društveno odgovorna kompanija, donirala 5 miliona dinara za nabavku opreme neophodne za suzbijanje epidemije koronavirusa. Korisnici donacije biće Institut za vi...

Pexels

2020

04.05.2020. 12:17

Kompanija Petrol donirala 5 miliona dinara za zdravstvo

Petrol Srbija je, kao društveno odgovorna kompanija, donirala 5 miliona dinara za nabavku opreme neophodne za suzbijanje epidemije koronavirusa. Korisnici donacije biće Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Na ovaj način kompanija će podržati napore za očuvanje života i zdravlja građana Srbije. „Tokom izazovnih vremena, naš zajednički cilj je da preuzmemo odgovornost i pokažemo solidarnost prema zajednici u kojoj živimo i radimo. Kroz ovu donaciju želimo da podržimo naše zdravstvene institucije i radnike, kao i da pokažemo poštovanje prema njihovim naporima. Zajedno ćemo izaći kao pobednici“, rekao je Uroš Bider, generalni direktor kompanije Petrol. Kompanija Petrol je, u skladu sa preporukama Vlade Srbije preduzela je sve neophodne mere kako bi zaštitila svoje radnike i sačuvala radna mesta. Pored toga, velika pažnja je usmerena na očuvanje zdravlja i zaštitu potrošača. 

Mercator donirao 4 miliona dinara za bolnice i kasarne

Kompanija „Mercator-S“ donirala je robu u vrednosti od oko četiri miliona dinara za kovid bolnice i kasarne Vojske Srbije angažovane u borbi protiv pandemije Kovid 19, a prvi kontigent donirane pomoći isporučen je danas kovid bolnici KBC „Dragiša Mišović“. U narednih mesec dana jednom nedeljno voda, sokovi, slatkiši i voće biće isporučivani KBC ‘’Dragiša Mišović’’, Zemunskoj bolnici, Kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok će kasarnama u Kneževcu i Zucama biti isporučena sredstva za higijenu i dezinfekciju. „Kad je proglašena pandemija korona virusa prvo smo zaštitili naše zaposlene. Prvi smo postavili pleksiglas pregrade na kasama i podne oznake za održavanje rastojanja u radnjama. Nastojali smo da naši ljudi i cenjeni potrošači dobiju što je moguće bolje uslove za rad i za nabavku osnovnih namirnica. Mercator-S je za izvanredan rad u vanrednim okolnostima svim kolegama u maloprodaji isplatio bonuse na zarade. Dali smo svoje ljude, znanje i donacije gde god nam se ukazala prilika, i koliko god smo bili u mogućnosti. U pet kliničkih centara u Srbiji i dve vojne kasarne, doniraćemo robu u vrednosti 4 miliona dinara. Medicinski radnici u bolnicama Dragiša Mišović i Zemunskoj, kao i Kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na nedeljnom nivou dobijaće namirnice koje će im pomoći da izdrže radeći najteži i najvažniji posao za Srbiju danas. Srećni smo što imamo priliku da solidarnost, kao jednu od primarnih vrednosti naše kompanije proširimo na društvo u celini”, rekao je Lazar Marković, direktor područja maloprodaje u kompaniji Mercator-S.

Mobi Banka i Telenor obezbedili 6 infuzionih i 1 špric pumpu bolnici na Banjici

Mobi Banka i Telenor u saradnji sa Fondom B92 donirali su sredstva za nabavku šest infuzionih i jedne špric pumpe koje će biti isporučene zdravstvenim ustanovama u Srbiji kao pomoć u borbi protiv COVID-19.  Te pumpe namenjene su bolnici na Banjici, koja trenutno služi kao COVID 19 bolnica i deo su neophodne medicinske opreme koju koriste pacijenti na respiratorima, a omogućava infuziju tečnosti, lekova i hranljivih materija u sistem cirkulacije pacijenta i preciznije doziranje lekova putem intravenozne infuzije. Tokom vanrednog stanja i ograničenog kretanja, Mobi Banka svojim korisnicima omogućava da upravljaju finansijama onlajn, bezbedno i lako, putem mobilne i internet aplikacije i uz napredne digitalne usluge. Telenor je usmeren na to da održava mrežu jakom i stabilnom, kao i edukuje korisnike kako da telekomunikacione usluge obavljaju onlajn „I kod kuće ostajemo povezani!“. Obe kompanije prate i sprovode sve preporuke nadležnih institucija, vodeći računa računa o bezbednosti i zdravlju zaposlenih, koji uspešno rade od kuće.

UNICEF, Crveni krst i USAID pružaju vitalnu podršku deci i porodicama

UNICEF i Crveni krst Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, isporučili su danas vitalne higijenske potrepštine romskom naselju u selu Veliko Polje, u opštini Obrenovac, a kao podršku u borbi protiv pandemije COVID-19 u Republici Srbiji. Higijenski paketi sadrže sapune, šampone, deterdžente za pranje suđa i veša, toalet papir, kao i informativne materijale na srpskom i romskom jeziku o simptomima COVID-19 i uputstvima o merama zaštite od bolesti, navodi se u saopštenju UNICEF-a. Od izbijanja COVID-19 u Srbiji, UNICEF je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije distribuirao 2.700 higijenskih paketa zajedno sa informacijama vezanim za zaštitu od virusa korona. U toku je dodatna distribucija porodicama koje žive u siromaštvu, deci i mladima koji žive u rezidencijalnim ustanovama, hraniteljskim porodicama i izbegličkim i migrantskim porodicama. „Samo snažnom saradnjom s vladama, kompanijama i partnerima možemo da osiguramo da potrepštine od vitalnog značaja nastave da stižu do najugroženije dece. U ovim nesigurnim vremenima, UNICEF, zajedno sa svojim partnerima, pokazuje značaj zajedničkog rada za očuvanje zdravlja i za dobrobit svakog deteta“, rekla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. „Zahvalni smo na podršci USAID-a i Crvenog krsta koji su omogućili ovu isporuku u vreme velikih izazova“.

Nestle – saveznik u borbi protiv pandemije

Društveno odgovorna kompanija Nestlé donirala je 7 infuzionih pumpi Centru za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog Centra Srbije, a za lekare, penzionere i druge koji su među ugroženima zbog pandemije virusa COVID-19, izdvojila je više od 200 hiljada potrebnih proizvoda. „Kompanija Nestlé je već 15 godina lojalan partner Srbiji i trudimo se da kao pravi saborac pomognemo u teškim okolnostima u kojima se sada nalazi cela zemlja. Na ovaj način, posebno želimo da zahvalimo svim zaposlenima u bolnicama na njihovoj posvećenosti i požrtvovanosti“, izjavila je Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova kompanije Nestlé Adriatic S. Nestlé je u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje svoje proizvode donirao lekarima iz dečijih bolnica – Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, Bolnici za pedijatriju „Dr Olga Popović Dedijer” i Bolnici za dečje plućne bolesti i tuberkulozu pri KBC „Dr Dragiša Mišović“, a brojni Nestlé proizvodi stigli su i u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, kao i u Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Takođe, u saradnji sa Gradom  Beogradom i Privrednom Komorom Srbije,  Nestlé  je za penzionere i druge ugrožene grupe donirao više od 35 hiljada supa, kao i nekoliko hiljada drugih važnih proizvoda.

SBB fondacija obezbedila 600 litara medicinskog alkohola za KC Kragujevac

U želji da pomogne medicinskom osoblju u borbi protiv koronavirusa, SBB fondacija, deo United Grupe, je donirala 600 litara medicinskog alkohola Kliničkom centru Kragujevac. Ovom donacijom omogućeno je funkcionisanje komore za dezinfekciju, pomoću koje se medicinski radnici Kliničkog centra u Kragujevcu dezinfikuju nakon pružanja pomoći pacijentima obolelim od koronavirusa. Od početka zdravstvene krize izazvane epidemijom COVID 19, United Grupa je pomogla sa 3 miliona dolara celom regionu, od čega je samo za Srbiju izdvojeno čak milion dolara pomoći u novcu i medicinskoj opremi koja se isporučuje u nekoliko etapa u zemlju. Kao društveno odgovorna kompanija koja posluje u sedam zemalja u regionu, United Grupa se od početka epidemije trudila da zdravstvenim radnicima omogući što bolje i bezbednije uslove za rad i na taj način doprinese zdravlju i sigurnosti svih građana.

UNICEF u Srbiji prikupio preko milion dolara za podršku zdravstvenom sistemu

Poslovna zajednica u Srbiji pokazala je visok nivo solidarnosti i uprkos smanjenju poslovnih prihoda usled usporavanja privrede, brzo je reagovala na apel koji je UNICEF uputio kompanijama i pojedincima da doniraju. Od početka izbijanja krize izazvane pandemijom COVID-19, UNICEF u Srbiji prikupio je ukupno 1.056.000 dolara za nabavku respiratora i medicinske i zdravstvene opreme, navodi se u saopštenju. Kompanija Schneider Electric i njen globalni razvojni centar u Novom Sadu među prvima su  ponudili da  da doniraju sredstva UNICEF-u za nabavku opreme koja je najneophodnija zdravstvenom  sistemu. Ukupna donacija Schneider Electric-a, uključujući i lične donacije zaposlenih u ovoj kompaniji, iznosi 107.300 dolara. „Veoma cenimo doprinos privatnog sektora ubrzanom ostvarivanju rezultata za decu. Ovakva mobilizacija sredstava je od ključnog značaja i za redovne programe za decu i u vanrednim situacijama poput ove sa kojom se sada svi suočavamo. Privatni sektor u Srbiji jedan je od onih koji su najbrže reagovali na globalni apel UNICEF-a, zajedno sa Kinom, Danskom, Sjedinjenim Državama i Kanadom. Zahvaljujem svim kompanijama koje su donirale UNICEF-u kako bismo se zajedničkim snagama izborili sa korona virusom i sačuvali živote u Srbiji“, rekla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. Na poziv su se odmah su odazvali Nordeus i kompanije Symphony, Exlrt, Execom, Prozone, Vega IT, Orion Telekom, Tajfun Hil, Catena Media, Endava, Continental Automotive, Telenor,  Telegroup, Kursevi Online i Quantox Technology kroz direktne donacije organizaciji UNICEF u Srbiji. U kompanijama Nordeus, Symphony i Nutanix donirali su i njihovi zaposleni, a menadžment ovih kompanija pozvao je i svoje poslovne partnere da se priključe apelu. 

NLB banka donirala novac udruženjima koja šiju maske

NLB Banka je podržala inicijative »PokrivaLice« (https://www.facebook.com/pokrivaLICE/ ) i »zaštitilice« (https://www.facebook.com/groups/234862931000592/), koje su pokrenula udruženja BFW Design Collective u Beogradu i Džedajski pokret u Nišu. Udruženja su  organizovala volontere na šivenju zaštitnih maski i distribuciji institucijama i pojedincima kojima su one neophodne širom Srbije, a uz podršku NLB Banke, obezbediće još oko 4.000 zaštitnih maski. „Nameravamo da našim »zaštitama za lice« najpre besplatno opskrbimo zdravstvene radnike koji su u prvim borbenim redovima, a onda i građane“ kaže osnivač Džedajskog pokreta Miloš Antić. On se zahvalio svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji, kao i modnoj dizjanerki Neveni Kragić. „Naše okupljanje inicirala je potreba medicinskih radnika za zaštitnim maskama koju smo videli preko FB grupe „Pomoć za medicinsko osoblje“ . Ubrzo smo se i mi organizovali, jos prvih dana vanrednog stanja, i putem društvenih mreža proširili informaciju o našoj akciji. Onda je solidarnost učinila svoje, pored dizajnera priključile su nam se i brojne krojačice, tekstilni dobavljači su nam donirali materijale, pridružili su nam se volonteri za distribuciju i mi smo shvatili da imamo načina da pomognemo velikom broju ljudi da dobiju PokrivaLice i time učinimo nešto za svoju zajednicu“ rekao je Nenad Radujevic ispred udruzenja dizajnera BFW Design Collective.

CarGo donirao više od 250 hiljada evra od početka krize

Vuk Guberinić, direktor kompanije CarGo Tehnologies, rekao je da je obavljeno više od 30 hiljada besplatnih usluga za medicinske radnike, dostavljeno 10 hiljada besplatnih obroka za zdravstvene radnike, socijalno ugrožene i volontere, kao i da je organizovano 5 hiljada besplatnih dostava za penzionere i najugroženije. „Nakon mesec i po dana, sumirali smo naše aktivnosti i sa ponosom mogu da kažem da smo zajedno sa našim partnerima donirali više od 250 hiljada evra u cilju ublažavanja posledica korone. Od odricanja od zarade, troškova goriva, automobila, održavanja i drugih fiksnih troškova, do volonterskog servisa i preko deset hiljada besplatnih obroka. Zauvek ću pamtiti da smo u najtežem trenutku pokazali najveće jedinstvo u solidarnosti“, izjavio je direktor kompanije CarGo Tehnologies.  „Zdravstvenim radnicima smo makar malo olakšali borbu koju vode za sve nas. Planirali smo da pomognemo i apotekarima i zaposlenim u marketima, ali nažalost, to nismo mogli da izdržimo jer sami snosimo sve troškove, bez pomoći ili bilo kakvih subvencija. Ali i pored velikog finansijskog tereta i požrtvovanosti naših partnera, niko od nas se ne žali. Ništa ne može da se meri sa teretom koji su zdravstveni radnici poneli u ime i za dobro svih nas. Dugujemo im večnu zahvalnost“, izjavio je Guberinić. Guberinić je dodao da inženjerski tim radi na „CarGo Butler“ opciji preko koje će se, u samoj CarGo aplikaciji, naručivati namirnice iz marketa i hrana iz restorana, a bez ikakvog kontakta. 

Sandoz donirao lek hidroksihlorokin Batutu

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina kao potencijalnu terapiju za  hospitalizovane COVID-19 pacijente u Republici Srbiji. Na ovaj način kompanija je odgovorila na potrebe lekara u Srbiji da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svetu u borbi protiv COVID-19. Sve količine leka donirane su Institutu za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“, a na molbu Predsednice Vlade Republike Srbije i u skladu sa  potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u zemlji. Protokol lečenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Republici Srbiji uključuje primenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom COVID-19 sa umerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina leka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primena hidroksihlorokina neophodna. U toku je nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje efekat hidroksihlorokina u lečenju COVID-19. Hidroksihlorokin je lek koji se koristi za lečenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvek nije odobren u svetu za lečenje infekcijom COVID-19. „U ovom momentu je važnije nego ikad da ispunimo svoju misiju povećanja dostupnosti lekova pacijentima u Republici Srbiji i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj zemlji. Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primeni ovog leka u lečenju pacijenata sa COVID-19”, izjavila je Nataša Petrović, direktorka Sandoz Predstavništva Beograd u Republici Srbiji.

#BudimoSolidarni

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.