Lifestyle

25.06.2024. 12:17

Nova Ekonomija/NBS

Autor: Anica Kovačević

Da li je na odmoru bolje plaćati karticom ili gotovinom?

novac letovanje putovanje Shutterstock

novac letovanje putovanje

Lifestyle

25.06.2024. 12:17

Jedna od najvećih prednost platne kartice u odnosu na gotovinu jeste što nestanak ili krađa novčanika ne mora da znači i gubitak novca – pod uslovom da vlasnik kartice reaguje na vreme. Međutim, neophodno je informisati se pre putovanja o svim troškovima provizije i upotrebe bankomata u inostranstvu, navode u Narodnoj banci Srbije (NBS).

NBS zato savetuje građanima da pred polazak na putovanje provere sa svojom bankom da li se njihova kartica može koristiti u inostranstvu, kao i koji su troškovi i naknade za njeno korišćenje. 

Ukoliko vaša banka naplaćuje naknade za podizanje novca na bankomatu i/ili naknade za plaćanje platnim karticama u inostranstvu, potrebno je da to bude jasno prikazano u ‘cenovniku’ banke.

„Provizija za podizanje novca s bankomata u inostranstvu kreće od minimalno utvrđenog iznosa koji nije vezan za sumu novca koji se podiže, tako da se neretko dešavalo da korisnicima za manje iznose bude naplaćena veća provizija za podizanje novca s bankomata od samog iznosa koji su podigli“, navodi NBS.

Isto tako banke ponekad naplaćuju proviziju koja se meri u procentualnom iznosu novca koji podižete.

Česta zabluda korisnika je da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca s bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji.

Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata ili POS terminala na šalteru banke neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što građani mogu da provere sa svojim bankom pre nego što otputuju u inostranstvo.

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ako imaju takav ugovor s vašom matičnom bankom u Srbiji.

Za podizanje gotovine s bankomata, savet NBS je da se koristi debitna kartica, jer su provizije najčešće niže nego provizije za korišćenje kreditne kartice.

Uz eventualne troškove podizanja novca na bankomatu u inostranstvu još jedan problem mogu biti i kursne razlike.

Ukoliko je platna kartica vezana za dinarski račun, treba imati u vidu troškove konverzije valute i raspitati se kod banke po kom kursu će se iznos obračunati.

Ako je platna kartica vezana uz devizni račun, da bi se izbegle duple konverzije, proveriti sa bankom koja se ugovorena valuta obračunava za potrošnju u inostranstvu i da li će konverzija uopšte postojati.

Najčešće se primenjuje prodajni kurs za evre ili drugu stranu valutu, budući da banke za ovu konverziju uglavnom ne koriste srednji kurs.

Za podizanje gotovine i plaćanje, moguće je susresti se sa uslugom DCC (Dynamic Currency Conversion) na bankomatima i POS terminalima u inostranstvu.

DCC daje mogućnost korisnicima da se transakcija izvrši u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata (za korisnike iz Srbije – u dinarima).

Kod te usluge je važno da korisnici obrate pažnju koji kurs je banka „prihvatilac“ koristila za konverziju, jer može biti nepovoljan za korisnika.

Potrebno je obratiti pažnju, posebno tokom turističke sezone, na opasnost od krađe kartice – kao savet NBS ističe da je prilikom podizanja novca sa bankomata preporučljivo zakloniti rukom tastaturu kada se unosi PIN i nikako ne prihvatati pomoć nepoznatih osoba

Ako bi se ipak desila krađa kartice, potrebno je bez odlaganja informisati banku o tome, kako bi je ona blokirala i na taj način sprečila potencijalno veća šteta.

NBS zato savetuje građane da uvek kod sebe imaju broj kol-centra banke čiju karticu koriste, kako bi bez odlaganja reagovali u slučaju krađe ili gubitka kartice.

Takođe, moguća je zloupotreba kartica i od strane lica u ugostiteljskim objektima i prodavnicama kada se u prisustvu više lica otkriva PIN ili kada se plaćanje platnom karticom obavlja bez prisustva lica koje je vlasnik kartice.

„Samo da pitam“: Kako organizovati jeftino putovanje? (VIDEO)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.