Lifestyle

07.12.2024. 16:00

The news minute

Autor: Nova Ekonomija

Da li ste znali da žumance može da bude zeleno?

Freepik

Lifestyle

07.12.2024. 16:00

Nakon što su kokoške na farmi jednog čoveka iz Kerale u Indiji snela jaja sa zelenim žumancima, stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta u toj državi su utvrdili da je verovatni uzrok boje hrana koju su ptice dobijale ili neka prirodna biljka koju su jele.

Ak Šihabudin, stanovnik Malapurama, objavio je slike i video snimke jaja sa zelenim žumancima na Fejsbuku, što je bio prizor koji je mnoge iznenadio, prenosi portal The news minute.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kerali, koji su takođe pogledali video snimke, posetili su farmu. Uzeli su jednu od kokošaka i nekoliko jaja za proučavanje.

U razgovoru za ovaj portal, doktor S Sankaralingam, docent na Odeljenju za nauku o živini, rekao je da ovaj fenomen nije bio uzrokovan nikakvom genetskim poremećajem.

„Čvrsto smo verovali da je to zbog hrane koju su ptice dobijale. Kokoške su počele da nose jaja sa žutim žumancima nakon što su dobile hranu koju je obezbedio univerzitet,“ rekao je profesor.

Zvaničnici Univerziteta su obezbedili hranu za živinu Šihabudinu i zamolili ga da isključivo njome hrani kokoške.

„U roku od dve nedelje, jaja su promenila boju i sada su žumanca na njegovoj farmi potpuno prešla u žutu boju. Kokoška koju smo doneli na univerzitet takođe je počela postepeno da nosi jaja sa žutim žumancima. Šihabudin je rekao da nije hranio kokoške ničim posebnim, ali da neke prirodne biljke koje često rastu u dvorištima u Kerali, kao što je kuruntoti, odnosno „sida cordifolia“ mogu dati ovakvu boju,“ dodao je Sankaralingam.

Iako izvor hrane koji je doprineo tome da žumance bude zeleno nije pronađen, doktor Sankaralingam je rekao da bi morao biti „rastvorljiv u masti.“

Ovo je utvrđeno nakon što su istraživači pronašli zeleni pigment u masnim naslagama ispod kože kokošaka.

Koja su to najbolja jela iz Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.