Lifestyle

01.07.2023. 06:33

Autor: Nova Ekonomija

Da se uvede predmet Moral i empatija

Ognjen Radonjić

Lifestyle

01.07.2023. 06:33

OGNJEN RADONJIĆ, profesor Filozofskog fakulteta

NE logo za pitanje u intervjuuKada biste mogli da promenite jednu stvar u svetu, šta bi to bilo?

Obrazovno-vaspitni sistem. Individualno gledano, po fizičkim karakteristikama i koeficijentu inteligencije ljudi na različitim stranama sveta se u proseku ne razlikuju. Ono što pravi razliku je način na koji ljudi  organizuju svoja društva koja mogu biti više ili manje demokratska, nasilna, koruptivna, kriminalna, efikasna, pravedna itd. Smatram da se u osnovi dobrog društva nalazi obrazovno-vaspitni sistem koji ne posmatra čoveka kao sredstvo za postizanje nekog cilja već kao cilj po sebi.

NE logo za pitanje u intervjuuKada biste mogli da predložite novi predmet koji bi se učio u školi, šta bi to bilo?

Moral i empatija. Moral podrazumeva naše procene i akcije koje preduzimamo na osnovu naših procena, a koje imaju pozitivne efekte ili u najmanju ruku ne štete široj zajednici (društvenoj i prirodnoj). Empatija je čvrsto povezana sa moralom i ona govori o našoj sposobnosti da razumemo drugo biće, da saosećamo sa njim i da pomognemo u nevolji.

U sistemima u kojima se čovek posmatra kao sredstvo za postizanje nekog cilja u prvom planu su ciljevi koje treba postići (zavidna karijera, veliko bogatstvo, vrhunski rezultati  itd.) i reputacija. U takvim sistemima, čovekova sreća je u direktnoj zavisnosti od uspeha u postizanju ciljeva zbog čega je je neretko spreman na sve bi dostigao željeni ishod usled čega u potpunosti izostaju osnovna moralna načela i empatija.

Sa druge strane, u sistemima u kojima je čovekova dobrobit cilj, u prvom planu su čovekovi kapaciteti i uloženi trud da se oni dostignu – zadovoljstvo proizilazi iz sopstvenog saznanja da smo u svojim stremljenjima dali sve od sebe.  Za razliku od prvog slučaja u kojem se uspeh čoveka posmatra u odnosu na druge, ovde se uspeh posmatra u odnosu na samog sebe. Kapacitet suočavanja sa samim sobom zahteva moralnost, moralnu hrabrost, empatiju, sposobnost stalnog preispitivanja, pokajanja i promena.

NE logo za pitanje u intervjuuAko biste mogli da nametnete jedno pravilo koje svi na svetu moraju da poštuju, koje pravilo bi to bilo?

Obavezna borba protiv sopstvene i tuđe pohlepe. Pohlepa je izvor velikih društvenih zala poput uništavanja prirodnog okruženja, siromaštva,  nejednakosti, nasilja itd. Efikasna  sredstva u borbi protiv pohlepe su moral i empatija.

NE logo za pitanje u intervjuuDa možete da predložite tri pametne stvari koje svako u životu treba da uradi, šta bi to bilo?

Neprekidan rad na sebi:1. Ključno je izabrati poziv koji volimo i u kojem uživamo. 2. Nije sve u radu.  Najmanje u istoj meri je važno da naučimo da uživamo i da se opustimo. 3. Život je sam po sebi privilegija zbog čega treba da budemo zahvalni. Zahvalnost nas uči da uživamo u svojoj i tuđoj sreći.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.