Lifestyle

27.07.2022. 15:06

Dimitrije Gašić

Autor: Nova Ekonomija

I leti i zimi i u jesen i u proleće – Divčibare

Foto: Aleksandar Stojanović, ustupljene fotografije

Lifestyle

27.07.2022. 15:06

Na oko 100 kilometara od Beograda nalazi se planinsko naselje poznatije od planine na kojoj je – Divčibare. Neki misle da je ovaj toponim zapravo planina jer je poznatije od Maljena na kojem se nalazi. 

Nalazi se na nadmorskoj visini od 980 metara, dok je najviši vrh Kraljev sto na oko 1.104 metara. 

Foto: Aleksandar Stojanović

Prema narodnoj legendi, mlada devojka koja je tu čuvala ovce, tragično je nastradala udavivši se u nabujaloj Crnoj kamenici, jednoj od mnogo reka na Maljenu. Otuda ime Divčibare što u prevodu znali devojačka reka.

Ovo mesto pominje se u spisima iz 15. veka, kao deo Smederevskog sandžaka. Poznato je i da je Miloš Obrenović bio veliki ljubitelj prirode u ovom kraju, a nakon Drugog srpskog ustanka, otkupljuje od Deli-age visoravan Divčibare koju je često posećivao. 

Kraj je bio poznat po stočarstvu, a jedna od destinacija koju i danas obilaze turisti jeste Miloševa česma koja ime duguje upravo Knjazu Milošu. 

Foto: Aleksandar Stojanović

Kroz Divčibare protiče i nekoliko brzih čistih rečica koje pripadaju kolubarskom i slivu Zapadne Morave: Crna kamenica, Krčmarska reka, Crna i Bukovska reka, Kozlica. Tu su i izvori čiste pijaće vode Hajdučka česma, Žujan i Čubrica, Studenac.

Pored bogatog biljnog, Divčibare su poznate i po životinjskom svetu, a nemojte se iznenaditi ako tokom šetnji naiđete na srne kojih ima mnogo. Nezaobilazan je i obilazak rezervata prirode Čalačka greda poznatom po vidikovcima kao što su Ljuti krš, Crni vrh, Velika pleć, Golubac i Paljba

Osim hotela, smeštaj turisti nalaze u privatnim apartmanima, brvnarama i odmaralištima, ali i restorani i mesta za noćni provod

Foto: Katarina Baletić, Nova ekonomija

U blizini Divčibara nalazi se Banja Vrujuci, kao i manastiri Jovanja, Bogovađa, Dokmir

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.