
Šta je 5G mreža?
Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...
Iako gotovo svakodnevno koristimo neke kuhinjske aparate, kada ne vidimo nečistoću golim okom često zaboravimo da je potrebno da ih održavamo. Kuvalo za vodu je jedna od najčešće korišćenih sprava, koju ima gotovo svako domaćinstvo, a neretko se zaboravlja na kamenac koji se jako brzo uhvati.
U vodi postoje minerali i soli, u različitim veličinama. Neke od njih, kalcijumske i magnezijumske, stvaraju tvrd talog tokom ključanja. Što znači, što više soli je u vodi, više kamenca se pojavi. Filterima može samo da se uspori stvaranje kamenca, ali ne i spreči.
Svi proizvođači čajnika, bokala, kuvala preporučuju posebna sredstva za uklanjanje kamenca koja mogu da se pronađu u svim prodavnicama. Međutim, podelićemo pet brzih trikova za uklanjanje kamenca običnim sastojcima iz kuće.

Bilo koje sirće dolazi u obzir – vinsko, jabukovo ili alkoholno. Ovaj metod čišćenja nije štetan po zdravlje i brzo otapa kamenac tako da možete očistiti sve površine. Celu šolju sirćeta sipajte u kuvalo i ostavite da ostoji 20-ak minuta. U slučajevima debljeg sloja kamenca, ostavite sirće par sati.
Drugi način čićenja sirćetom jeste da sipate 1 l vode i 100 ml sirćeta u bokal i uključite da provri. Nakon toga isključite ga i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ponovite postupak, ostavite da odstoji 20 minuta i sve prospete i očistite.
Brzo i lako. Sipajte 1 l vode u kuvalo i uključite da provri. Nakon toga dodajte dve supene kašike sode bikarbone (u ključalu vodu) i ostavite da odstoji pola sata. Kasnije operite kuvalo sunđerom, sipajte čistu vodu, pustite je da provri i ponovite postupak sa pranjem kuvala.
Bitno je da znate da limunskom kiselinom možete očistiti sva vrsta kuvala – od keramike, stakla, plastike, nerđajućeg čelika i druge. Proces je jednostavan – rastopite 20 grama limunske kiselina u litar ipo vode i u kuvalo sipajte taj rastvor. Nakon što proključa, prospite tečnost i operite kuvalo.
Uvek sipajte čistu vodu nakon pranja kuvala, pustite je da proključa i prospite.

Koristi se soda bikarbona, sirće i limunska kiselina. Sipa se 700ml vode u kuvalo, tri supene kašike sode bikarbone i potom se ostavi da proključa i voda treba da stoji još 10 minuta, pa zatim da se prospe.
Nakon toga u 700 ml vode dodaju se 2-3 kašike limunske kiseline i ponovi se postupak – voda proključa, odstoji 10 minuta i prospe se. Poslednji korak je dodavanje 250 ml sirćeta u 700 ml vode u kuvalo, potom se ostavi da voda provri i nakon toga da odstoji samo pet minuta.
Poslednji korak jeste da se kuvalo opere, potom se dospe voda koja se ostavi da proključa, pa nakon prosipanja kuvalo se opet opere.
U kuvalo sipajte vodu i dodajte dve četvrtine limuna u ključalu vodu. Ostavite 60 do 90 minuta dok se ne ohladi, potom prospite vodu i operite kuvalo. Ponovite postupak više puta ako vidite da imate još naslaga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...

U domovima se sve češće koriste uređaji koji međusobno komuniciraju i obavljaju zadatke bez stalnog nadzora. Svetlo, grejanje, sigurnosni sistemi i aparati mogu da rade po pravilima koja korisnik postavi. ...

Crni petak je iza nas, ali popusti još uvek traju. U petak, 28. novembra započeto je sezonsko sniženje u trgovinskim lancima, ali i uslužnim objektima. Trgovci su obećali sniženja i do 50 odsto, a Nova ekono...

Svega još par dana nas razdvaja do čuvenog Crnog petka koji bi po pravilu trebalo da bude jedan od dana kada pojedinac najjeftinije može da kupi sve moguće potrepštine, a da ne ostane bankrot. Međutim, da li...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE