Lifestyle

07.02.2025. 15:25

Autor: B. Lj.

Kako najbolje očistiti rernu i čime?

Pixabay

Lifestyle

07.02.2025. 15:25

Čišćenje rerne je jedan od najzahtevnijih kuhinjskih poslova. Obično podrazumeva ribanje, saginjanje i upotrebu jakih hemikalija koje nikako ne bi trebalo da budu u kontaktu s uređajem koji dostiže visoke temperature i dolazi u dodir s hranom.

Nije ni čudo što većina ljudi odlaže čišćenje dok više nemaju izbora – onog trenutka kada zagoreli ostaci hrane počnu da dime svaki put kada upale rernu.

Prema rečima Kristine Trunko iz Great Green Cleaning-a ono što otežava čišćenje rerne nisu samo povremene fleke i prosuti ostaci, već, pre svega, masnoće koje se prilikom svake upotrebe pretvaraju u sitne čestice i lepe na sve površine.

„Da biste ubuduće izbegli naporno ribanje, dovoljno je da nakon pečenja ili prženja prebrišete unutrašnjost rerne vodom sa malo sapuna – na taj način, dubinsko čišćenje će vam biti potrebno znatno ređe“, kaže Trunko za Njujork Tajms.

Baš kao i svaki drugi kuhinjski aparat, piše portal Southern Living, važno je s vremena na vreme očistiti rernu kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija i masnoće.

Oni koji se bave čišćenjem za SL dali su savete kako efikasno očistiti rernu.

Šta je sve potrebno i kako očistiti?

Za lakše čišćenje dovoljan je deterdžent za sudove, za teže mrlje mogu da posluže soda bikarbona i sirće. Uz to potreban je i papirni ubrus ili krpa i četka za ribanje.

Za lakše čišćenje, navode u SL, kada se pripremi sav materijal neophodno je ukloniti mrvice papirnim ubrusom ili krpom.

„Nakvasite sunđer i nanesite oko pet kapi deterdženta za sudove na grubiju stranu sunđera ili obilno naprskajte direktno na sunđer,“ savetuje San Anđelo, stručnjakinja za čišćenje.

Obrišite dno i zidove rerne, a potom istrljajte zalepljene ostatke hrane – ako su tvrdokorni, napominje, ostavite ih da se natapaju kratko tako što ćete ih pokvasiti sapunicom sa sunđera.

Sve se na kraju obriše vlažnom krpom ili papirnim ubrusom, a postupak se ponavlja dok ne budu uklonjeni svi tragovi sapunice.

Šta ako je rerna mnogo prljava?

Za čišćenje težih, tvrdokornijih mrlja neophodno je imati sodu bikarbonu i sirće. Te dve stvari pomešaju se u maloj posudi tako da se dobije neka vrsta smese koja podseća na pastu.

„Obrišite unutrašnjost rerne vlažnom mikrofiber krpom, a ako postoje tvrdokorni ostaci hrane, nanesite malu količinu paste od sode i sirćeta na krpu i lagano utrljajte unutrašnjost rerne,“ ističe San Anđelo za SL.

Ova smesa deluje kao blagi abraziv i odmašćivač, pomažući uklanjanju zalepljenih ostataka. Na kraju, pastu treba obrisati najbolje vlažnom mikrofiber krpom.

Čišćenje dugmića na rerni

Pripremite potreban materijal, uključujući sodu bikarbonu. Ako su dugmići mogu da se skinu, skinite ih i potopite u posudu sa toplom vodom i deterdžentom na nekoliko minuta kako biste omekšali naslage prljavštine, poručuju.

Za tvrdokorne mrlje, savet je da se nanese malo sode bikarbone na krpu i utrlja gde treba.

„Koristite mikrofiber krpu ili neabrazivni sunđer za nežno ribanje dugmića. Ako se prljavština nakupila sa zadnje strane dugmića, koristite četkicu za zube kako biste očistili teško dostupna mesta,“ savet je stručnjaka.

Nakon toga, dugmiće bi trebalo isprati i ostaviti ih da se potpuno osuše pre nego što se vrate na mesto.

Koliko često treba čistiti rernu?

Koliko često treba da se čisti rerna zavisi od toga koliko često se koristi.

„U proseku, rernu bi trebalo čistiti na svaka dva meseca ili čim primetite dim ili miris zagorelog prilikom pečenja. Najbolja praksa je da odmah obrišete prosute ostatke hrane kako se ne bi zapekli i zalepili za dno rerne,“ objašnjava Džesika Ruenc, potpredsednica kompanije Mejd Rajt (Maid Right).

Kako da ostane čista?

Da biste rernu održali čistom i nakon dubinskog čišćenja, San Anđelo savetuje da pokrivate jela dok ih pečete.

„Takođe, odmah obrišite prosute tečnosti ili ostatke hrane čim se rerna ohladi,“ dodaje ona.

Ruenc se slaže i kaže da je njen najbolji savet da obrišete svaku prosutu hranu odmah nakon što se završi sa kuvanjem.

„Tako ćete sačuvati rezultat svog truda i sledeće dubinsko čišćenje biće mnogo lakše,“ ističe Ruenc.

Šta je „fridgescaping“, novi trend u svetu i kako treba čuvati hranu u frižideru?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.