Mamuti iz Viminacijuma po ovome jedinstveni su u svetu (VIDEO)

Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Prvi ostaci mamuta pronađeni su u Srbiji na teritoriji Kikinde, ali nekoliko godina kasnije i kod Viminacijuma, nedaleko od Kostolca, 2009. godine. Vika, kako su je arheolozi nazvali, stara je oko milion godina.


Pronađena je na dubini od 27 metara. Najverovatnije, životinja je krenula do vode, ali je uginula zaglavljena u mulju. To je i učinilo da je nakon toliko milenijuma pronađu u savršeno očuvanom stanju. 


Posetili smo Viminacijum, praktično jedinstveno mesto na svetu gde se ostaci mamuta čuvaju na mestu gde su i pronađeni, odnosno gde su živeli pre više stotina, pa čak i nekoliko miliona godina. 


Nakon tog velikog pronalaska, 2012. pronađeno je čitavo krdo mamuta nedaleko od Viminacijuma, arheološkog nalazišta kod Kostolca.


Mamutica Vika, mamut Nosko, Lenka, Trbuško spadaju u svega 20-30 primeraka mamuta koji su na svetu pronađeni i to kod nas, u Srbiji, na lokalitetu Nosak i kopu Drmno nedaleko od Kostolca.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.