Mišlen je prvi put predstavio MICHELIN vodič za Beograd za tekuću. U vodiču je predstavljeno 14 restorana koji obuhvataju različite kuhinje, od klasičnih i autentičnih do modernih i kreativnih.
Na listi pored restorana sa srpskom i mediteranskom kuhinjom, našao i jedan sa japanskom, u pitanju je Ebisu.
Raznolika kuhinja ove zemlje – koju je donela njena geografska lokacija između Istoka i Zapada, i bogatstvo razmene kroz istoriju – stvorila je snažnu i raznoliku kulinarsku kulturu, u kojoj obiluju turski, mađarski i drugi balkanski uticaji.
Restoranu „Iva New Balkan Cuisine“ dodeljena je oznaka Bib Gourmand.
„Ovaj prijateljski, komšijski kafe-restoran nagrađen je oznakom „Bib Gourmand“ za odličan kvalitet kuvanja velike vrednosti. U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu uživati u tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni,“ navedeno je na sajtu Mišlenovog vodiča.
Bib Gourmand je nagrada koja se dodeljuje od 1997. godine dodeljuje restoranima „dobrog kvaliteta i dobre (novačne) vrednosti“. Granice za razmatranje variraju u zavisnosti od troškova života u nekoj zemlji. Ali nije u pitanju samo i cena, već i prepoznatljivost dobrog kvaliteta i jednostavni stil kuvanja, za koji bi pomislili da se može ponoviti kod kuće.
Dok je restoran „Bela Reka“ posebno istaknut zbog posvećenosti održivosti. U ponudi restorana je velik asortiman mesa i sireva, uz koji idu i vina sa njihovog njhovog salaša, koji se nalazi na Homoljskim planinama. Cilj im je promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje.
Vodič za Beograd je trebalo da bude predstavljen i 11. decembra prošle godine, ali je zbog pandemije prezentacija bila odložena.