Lifestyle

30.09.2021. 11:50

Gradnja.rs

Autor: Nova Ekonomija

Objavljen plan proširenja Muzeja savremene umetnosti

Arhitekta Branko Stanojević sa svojim saradnicima osvojio je prvu nagradu na konkursu za paviljon i proširenje kapaciteta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbi...

Foto: Viktor Marković/ https://www.flickr.com/photos/66015492@N00

Lifestyle

30.09.2021. 11:50

Prvu nagradu na konkursu za paviljon i proširenje Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu sa svojim saradnicima osvojio je arhitekta Branko Stanojević, prenosi portal Gradnja. Novina u ponudi MSU biće i kafe- restoran i prodavnica koji će se nalaziti u jednom objektu.

Konkursnim zadatkom predviđene su dve nove programske celine u okviru MSU: paviljon sa kafe restoranom i prodavnicom, kao i proširenje postojećih kapaciteta magacinskog prostora muzeja. Arhitektra Stanojević napominje da je koncept za idejno rešenje predstavljen kroz dualan odnos postojećeg i novonastalog arhitektonskog pejzaža:

„Dualnost se ogleda u težnji da novonastala arhitektonska volumetrija ne ugrozi postojeće arhitektonsko i kulturno nasleđe, a da se istovremeno oblikom i funkcijom uključi u postojeću strukturu“.

MSU je u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije sredinom jula raspisao konkurs za idejno rešenje svog paviljona  proširenje magacinskih kapaciteta.  Nagrađeni su i saradnici arhitekte Branka Stanojevića Ana Komnenić, Dimitrije Prelić i Andrea Stanković.

Paviljon u formi i obliku ostvaruje indirektan i neutalan odnos sa objektom MSU, a direktan i posredan odnos preko funkcije samog objekta. Prema rečima Stanojevića upravo je ta dualnost stvorila određene preduslove da se iz nje stvara oblik i funkcija budućeg paviljona MSU.

Paviljon kako se navodi ne utiče na arhitektonsku volumetriju i proporciju muzeja. Funkcionalno je pozicioniran na raskrsnici svih puteva i vizura na parceli, omogućio je stvaranje novih potcelina trga, pozornica, tribine.

„Ovakav pristup neutrališe njegovu pojavnost, a uspešno reaktivira već postojeće sadržaje MSU i ostavlja mogućnost za nove“, zaključuje arhitekta Stanojević.

Screenshot: Muzej savremene umetnosti/ Pobedničko rešenje Branka Stanojevića

Jedan veoma srećan dan
Muzej, a da ga pojedeš (VIDEO)
Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

Paviljon je projektovan na izlasku iz muzeja iz muzeja objekat je prizemni, sa jednom podzemnom etažom. U prizemlju se nalazi sala i bašta kafe-restorana, šank i pomoćni magacin restorana i prodavnica. Ona zauzima krajnji deo sale i na taj način ne remeti funkcionisanje restorana.

Paviljonu se lako pristupa i okolnom stazom koja vodi od ulaza muzeja do javnog parkinga u ulici Ušće i keja na reci. Paviljon se može u određenim trenucima koristiti kao izložbeni prostor ili prostor za promocije.

Specifična forma paviljona omogućava da kosina postane gledalište, a travnati deo između njega i ulaza u muzej pozornica. Drugu projektovanu celinu čini dodatni magacinski prostor, podzemni jednoetažni objekat uz severoistočnu stranu glavnog objekta .

Na fasadi paviljona predviđena je kvalitetna staklena fasadna bravarija sa niskoemisionim staklima. Blok koji nije transparentan zamišljen je kao betonska konstrukcija (kosina i krovna ploča), na kojoj je formiran zeleni krov.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.