Lifestyle

07.12.2023. 10:10

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Pet grešaka kojima ugrožavate svoju sajber bezbednost

Foto: Pixabay

Lifestyle

07.12.2023. 10:10

Najveći broj bezbednosnih incidenata u sajber okruženju nastaje zbog propusta korisnika. Dosta toga može da se popravi primenom jakih lozinki, VPN-om, kao i firewall-om, ali i najjači štitovi ponekad popuštaju.

Ovo su najčešće greške koje pravite na internetu, a koje značajno utiču na vašu bezbednost na mreži:

1. Korišćenje istog PIN-a za zaključavanje telefona i bankovni račun

Korišćenje istog PIN-a za različite svrhe može biti opasno. Zamislite situaciju u kafiću gde neko zapaža vaš pin dok otključavate telefon. Za nekoliko minuta, ista osoba može pristupiti vašem bankovnom računu.

Koristite različite PIN-ove. Ako imate problema sa pamćenjem, razmislite o korišćenju menadžera lozinki.

2. Bluetooth uvek uključen

Bluetooth je koristan, ali kao i svaka bežična tehnologija, ima svoje ranjivosti. Hakeri moraju biti u blizini da bi iskoristili Bluetooth za preuzimanje kontrole nad vašim uređajem.

Kako se zaštititi? Jednostavno isključite Bluetooth kada vam nije potreban. Na iPhone-u to možete uraditi preko Settings > Bluetooth, a na Androidu preko Settings > Connected Devices > Connection Preferences > Bluetooth.

3. Nezaštićena Wi-Fi mreža ili ruter

Nezaštićena Wi-Fi mreža je kao pozivnica za sajber kriminalce. Korak broj jedan za zaštitu je kreiranje originalne i jake lozinke. Nakon toga, osigurajte svoju mrežu i ruter.

4. Klikovi na opciju “unsubscribe” na spam e-poruke

Kod poznatih kompanija, opcija “unsubscribe” obično funkcioniše. Međutim, kod nepoznatih pošiljaoca, to može značiti potvrdu da je vaša e-mail adresa aktivna i dovesti do još više spama. U tim slučajevima, označite e-mail kao spam.

5. Klikovi na oglase i preuzimanje fajlova sa sumnjivih sajtova

Klikanje na oglase i preuzimanje fajlova sa nepoznatih sajtova može ugroziti vaš računar. Ako vam se nešto svidi u oglasu, pretražite proizvod direktno na web sajtu brenda.

Sajber bezbednost je ključna u digitalnom svetu. Malim promenama u vašim navikama možete značajno povećati svoju digitalnu sigurnost i zaštititi svoje lične podatke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.