Lifestyle

22.05.2025. 19:00

Autor: Nova ekonomija

Radnici u proizvodnji hrane odeću peru kod kuće: Temperature na kojima to rade podižu rizik od zagađenja hrane

Lindstorm

Lifestyle

22.05.2025. 19:00

Rezultati studije koju je sprovela kompanija za istraživanje tržišta Norstat pokazali su da higijenske prakse u prehrambenoj industriji i nisu toliko striktne koliko se pretpostavlja, što predstavlja rizik za bezbednost, prvenstveno hrane.

Anketirano je 940 korisnika u prehrambenoj industriji u 11 evropskih zemalja.

Šta je studija pokazala?

Prvenstveno, fokusirala se na pranje odeće gde se ispostavilo da veliki broj radnika i dalje pere uniforme od kuće. Značajan deo korisnika, 73%, nosio je radnu odeću kući na pranje.

Još više zabrinjava to što je 64% onih koji peru kod kuće izjavilo da to rade na temperaturama ispod 70°C – nedovoljno da efikasno eliminišu štetne bakterije. 

Razlog pranja uniforme od kuće većinski se odnosila na zabrinutost oko higijene i kvaliteta čišćenja. Otprilike 18% njih veruje da pranje kod kuće daje bolje rezultate od industrijskog pranja. Pored toga, 20% je navelo nedostatak čiste radne odeće kao razlog za donošenje odeće kući.

„Ovi podaci su zabrinjavajući. Pranje radnih odela kod kuće ne prati odgovarajuće procedure i tako povećava rizik od unakrsne kontaminacije. Odeća može biti izložena kućnim bakterijama, alergenima i bilo kakvim stranim predmetima koji ne bi trebalo da završe u prostoru za preradu hrane i gotovim proizvodima“, kaže Čila Kovač – Rahoi iz kompanije Lindström.

Svest o higijenskim standardima

Trećina zaposlenih nije svesna higijenskih standarda koje njihov objekat mora da poštuje, a 24 odsto ih je priznalo da nosi radnu odeću i van radnog mesta, što dodatno povećava rizik od kontaminacije.

„I sumnjali smo da je problem iznošenja radne odeće iz proizvodnih prostorija rasprostranjeniji nego što se priznaje. Slični obrasci su se pojavili tokom razvoja našeg rešenja alarma za radnu odeću – inteligentnog sistema koji koristi digitalnu tehnologiju za otkrivanje i upozoravanje ako se odeća iznosi van određenih zona“, dodaje Čila.

Kako bezbednost hrane i dalje predstavlja globalnu brigu, ovi nalazi ističu potrebu za jačim, standardizovanim praksama u upravljanju radnom odećom.

„Higijena radne odeće počinje još od njenog dizajna. Odeća treba da bude izdržljiva i bez karakteristika koje predstavljaju rizik od kontaminacije. Oštećene odeća mora se brzo popraviti, jer pocepani rukav ili nedostajuća kopča mogu da sadrže bakterije, ili čak da završe u hrani. Pranje radne odeće kod kuće se apsolutno ne preporučuje, zbog mnogih rizika od kontaminacije tokom pranja i transporta, kao i zbog nedostatka kontrole kvaliteta i mogućnosti popravke“, kaže Čila Kovač Rahoi.

Studija jasno ističe široko rasprostranjen jaz između najboljih praksi i svakodnevne realnosti u higijeni radne odeće u prehrambenoj industriji. Pošto rizik od unakrsne kontaminacije ostaje.

Studiju je sproveo Norstat, vodeći nezavisni evropski sakupljač podataka za istraživanje tržišta, u februaru 2025. godine. Obuhvaćeno je 11 evropskih zemalja: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Nemačka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Turska.

U anketi je učestvovalo ukupno 2.276 zaposlenih koji koriste radnu odeću, od čega njih 940 radi u prehrambenoj industriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. Un Srbiji je jos gore.NIKAD mi,nam firma nije oprala uniforme,vec kucna masina.I to je godinama tako..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.