Razdvajanje mame i bebe opasnije od korone?

Foto: Pixabay

Majke i bebe kojima je u porodilištu dijagnostikovana korona ne bi trebalo da budu razdvajane, pokazuje studija Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Blizak kontakt sa majkom naročito je važan za prevremeno rođene bebe, kao i one sa malom kilažom.

SZO isiče da je "kengur efekat" izuzetno važan za novorođenčad. On podrazumeva veoma rani kontakt majke i bebe "kožu na kožu", odnosno davanje bebe majci u naručje odmah nakon porođaja, kao i isključivo dojenje, uvek kada je moguće.

Pozitivan efekat koji ova metoda ima nije novost, ali ono što nova studija SZO pokazuje je da se sa ovakvom praksom ne sme stati ni u toku pandemije, te da bi praktikovanje ove metode moglo da spasi živote i do 125.000 beba. 

Pokazalo se da "kengur metoda" u slučaju prevremeno rođenih beba može da smanji smrtnost do 40 posto, hipertermiju za više od 70 odsto i različite infekcije za 65 procenata.

Ispitivanje 20 bolničkih uputstava koji se bave postupanjem u toku pandemije COVID-19 u 17 različitih država, pokazalo je da se u trećini slučajeva preporučuje odvajanje majke i bebe ukoliko je porodilja pozitivna na koronu. 

Globalno istraživanje koje je objavljeno je takođe pokazalo da dve trećine zdravstvenih radnika u 62 države ne dozovoljava majkama koje su pozitivne na koronu da imaju kontakt "koža na kožu" sa svojim bebama, a da blizu jedne četvtine njih ne dozvoljava dojenje čak i ako majka nije inficirana.

Autori studije ukazuju na to da bebe inficirane korona virusom uglavnom nemaju simptome ili su oni blagi sa vrlo niskom stopom smrtnosti.

Kako je u decembru prošle godine za Danas objašnjavao ginekolog Dejan Dimitrijević iz GAK "Narodni front" u Beogradu, porodilje koje su pozitivne u ovoj klinici mogu da doje svoje bebe, ali nije moguće da sve vreme budu sa njima jer se odmah nakon što se utvrdi da je porodilja zaražena one i razdvajaju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.