Lifestyle

21.03.2024. 11:13

New Look Entertainement

Autor: Nova ekonomija

Stanovi ili kuće: Koja vrsta nekretnine je bolja investicija?

Foto: Pexels.com

Lifestyle

21.03.2024. 11:13

Mnogi se nalaze u dilemi između ulaganja u stan i ulaganja u kuću. Oba tipa ulaganja imaju veliki potencijal i pružaju različite vrste povrata. Neki investitori uživaju u stabilnom prihodu putem kirije, dok su drugi više zainteresovani za vrednost nekretnine tokom vremena, koju kasnije mogu da uberu ako im je, recimo, prodaja stanova u Beogradu, krajnji cilj.

Dakle, da li je bolje ulagati u stanove ili kuće? Pa, odgovor varira od osobe do osobe. Najbolja opcija u potpunosti zavisi od vaših ciljeva ulaganja. Srećom, do kraja ovog teksta, saznaćete šta je najbolje za vas.

Da li je bolje kupiti kuću ili stan?

Kada razmatrate kupovinu kuće ili stana kao investiciju, ne postoji jedan „najbolji“ izbor, jer svaki ima svoje prednosti i mane koje treba uzeti u obzir. Takođe izbor zavisi od vaše strategije ulaganja i onoga što možete da priuštite.

U ovome može da vam pomogne, na primer, agencija za nekretnine iz Beograda, ako je život u prestonici nešto što vas privlači, ali i zbog velike mogućnosti za povrat koju ovaj grad nudi.

Rast kapitala naspram prihoda od najma

Prihod od izdavanja predstavlja godišnji profit koji ostvarujete od svoje nekretnine kao procenat njenje vrednosti. Visoki prihodi od najma znače veći gotovinski tok, što vam omogućava da živite od te pasivne zarade, ali on nije uvek pouzdan pokazatelj dobre nekretnine za ulaganje.

Nekretnine sa visokim prihodom od izdavanja mogu imati nizak ili nikakav rast kapitala, ili povećan rizik u zavisnosti od faktora poput lokacije, infrastrukture, ekonomije, itd.

Na primer, nekretnine u turističkim gradovima imaju često visok prihod od najma zbog sezonskog turizma, ali investiranje u takva područja može biti rizično jer je turizam podložan promenama, poput sezonskog variranja potražnje i promena u turističkim trendovima.

Rast kapitala predstavlja proces u kojem nekretnina postepeno povećava svoju vrednost tokom vremena. To je bitan element za povećanje bogatstva, zbog čega je od izuzetne važnosti prilikom ulaganja u nekretnine.

Kada vrednost vaše nekretnine poraste, prilikom prodaje ostvarićete korist od kapitalne dobiti (profita). Međutim, imajte na umu da će takođe biti potrebno platiti porez na tu kapitalnu dobit.

U principu, kuće imaju veći potencijal za rast vrednosti od stanova jer zemljište na kojem se nalaze obično postaje vrednije tokom vremena, dok stanovi obično zauzimaju manju površinu zemljišta (ako ga uopšte imaju), pa se ne očekuje da će njihova vrednost brzo rasti kao kod kuća.

Lokacija

Lokacija obavlja 80% posla kada je reč o nekretnini kao investiciji – prosečna kuća na odličnoj lokaciji će se bolje kotirati od odlične kuće na prosečnoj lokaciji.

Kada razmišljate o tome šta čini lokaciju odličnom, važno je da bude blizu većini poslovnih i komercijalnih aktivnosti, kao i da ima pristup životnim sadržajima poput javnog prevoza, tržnih centara, škola, restorana i parkova, jer su to stvari koje potencijalni stanari traže.

Pametno je tražiti lokacije gde je potražnja visoka, a broj dostupnih nekretnina na tržištu ograničen, jer će to dovesti do veće konkurencije za vašu nekretninu.

Prilikom kupovine je bitno razmotriti koja vrsta stanara će biti zainteresovana za vašu nekretninu – na primer, ako investirate u nekretninu u mirnom seoskom mestu, broj ljudi koji bi bili zainteresovani za iznajmljivanje ili kupovinu takve nekretnine je ograničen, dok je situacija potpuno drugačija ukoliko se odlučite za nekretninu u blizini turističkih atrakcija ili popularnih sadržaja, gde bi interesovanje bilo mnogo veće.

Trendovi na tržištu stanova/kuća

Kad birate gde ćete da uložite pare u neku nekretninu, važno je da proučite trenutne uslove na tržištu stanova i kuća.

Na primer, ako planirate da kupite stan u prenaseljenom području, možete probati da pregovarate o ceni, ali može biti teško pronaći zakupce ako ima mnogo opcija u ponudi.

Slično tome, ako kupujete stariju kuću u delu gde se grade nove kuće, mogli biste imati problema da privučete zakupce koji više vole novogradnju.

Investiranje u kuću

Investicija u kuću može doneti značajan dugoročni kapitalni rast u poređenju sa stanovima, jer zemljište na kojem se kuća nalazi vremenom dobija na vrednosti. Kuće nude veću kontrolu nad renoviranjem, mogućnost deljenja parcele i nema troškova za održavanje zgrade.

Takođe, kuće privlače dugoročne stanare, poput porodica ili vlasnika kućnih ljubimaca, što može dovesti do stabilnijih prihoda od iznajmljivanja.

Međutim, kuće obično imaju niži prihod od izdavanja u poređenju sa stanovima i zahtevaju veće početne troškove i troškove održavanja. Vrednost kuće takođe zavisi od lokacije, pa je važno razmotriti položaj pre investiranja. Kuća na atraktivnoj lokaciji može imati znatno veću vrednost od stana na manje poželjnoj lokaciji.

Investicija u stan

Investiranje u stanove na srpskom tržištu nekretnina može biti privlačno zbog pristupačnijih cena u odnosu na kuće, čime se otvara mogućnost ulaganja širem krugu investitora, uključujući i one koji ulaze na tržište prvi put.

Deljeni troškovi održavanja kroz stambene zajednice smanjuju finansijski teret pojedinačnih vlasnika. Takođe, mogućnost kupovine više stanova umesto jedne kuće omogućava investitorima da potencijalno povećaju prihod od izdavanja.

S druge strane, potrebno je uzeti u obzir i troškove koji nisu pokriveni stambenom zajednicom, kao što su porezi.

Potencijal za kapitalni rast može biti ograničen zbog nedostatka zemljišta koje prati stan, a pravila stambene zajednice mogu ograničiti mogućnosti za renoviranje. Pored toga, finansiranje kupovine manjih stanova može biti izazovno zbog specifičnih zahteva banaka.

Uprkos tome, rastuća potražnja za stanovanjem u urbanim sredinama Srbije i dalje čini stanove privlačnim investicijama za one koji pažljivo razmotre sve aspekte ulaganja.

Povrat investicija od stanova nasuprot kuća

Potencijalni povrat (ROI) je važan kada razmatrate kuću ili stan kao investiciju. Možete izračunati godišnji prihod od izdavanja, ali je on samo deo povrata koji možete ostvariti.

Kao što je ranije spomenuto, kapitalni rast je bitan faktor prilikom upoređivanja potencijalnih investicija u stanove i kuće. Iako ćete verovatno ostvariti neki kapitalni rast sa stanom, kuće obično pružaju bolji povrat u tom pogledu.

Bez obzira na izabranu putanju, svaka vrsta investicije u nekretnine može biti izuzetno profitabilna. Analizirajte svoje finansijske mogućnosti, istražite, a zatim počnite da ulažete kako biste ostvarili veliki povrat u budućnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.