Lifestyle

16.04.2025. 18:10

Nova ekonomija

Autor: B. Lj.

Stiže Uskrs: Kako prirodno ofarbati jaja u najrazličitije boje?

Pixabay

Lifestyle

16.04.2025. 18:10

Nekada sa bakama i mamama, braćom i sestrama, danas sa svojom decom, malo je onih koji nisu pred Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, farbali jaja. Mnogi se sećaju kako su kao mali farbali jaja kojima su se, kao deo tradicije, kucali u nedeljno jutro na Uskrs.

Jaja se, međutim, farbaju ranije, u petak, pred praznik. I postoje različiti načini na koji se to čini. Starijima je omiljena metoda bila farbanje jaja u lukovini, ljusci od luka. Jaja bi se pre kuvanja umotavala najčešće u stare najlon čarape, svako posebno, a u čarapu se stavljala detelina ili list neke druge biljke sveže ubrane na livadi ispred kuće. Naravno, ko ima dvorište ili livadu u blizini.

Kasnije, vremena su se menjala, kuvanje i farbanje jaja u ljusci od luka se zadržalo i do danas, ali su se u međuvremenu pojavile i veštačke boje, tako da jaja više nisu samo tamno žuta ili braon, već ih ima u svim mogićim bojama i nijansama tih boja.

Međutim, ko ne voli veštačke boje (koje pritom ukoliko pukne jaje pri kuvanju znaju da oboje i celo belance) ima rešenje – a da nije samo luk.

Mnoge vrste hrane mogu da daju lepe boje koje mogu da se koriste za farbanje. Ljuske od crnog i žutog luka, kupus i kurkuma su popularni, ali praktično bilo šta što ima jaku boju i ostavlja fleke može da posluži.

Evo nekoliko primera:

– Crvena: ljuske crvenog luka (duže potapanje)
– Crvenkasto-narandžasta: paprika u prahu
– Roze: seckana cvekla (i to sa belim jajima)
– Bordo: seckana cvekla (sa braon jajima)
– Burgundi: crveno vino
– Zlatna: ljuske žutog luka
– Žuta: kurkuma
– Zelena: kurkuma i kupus (prvo potopiti u žuto, pa posle sušenja u plavo)
– Svetloplava: crveni kupus (kraće potapanje)
– Indigo: crveni kupus (duže potapanje)
– Lavanda: borovnice ili Red Zinger čaj
– Ljubičasta: crveno vino (duže potapanje)
– Svetlobraon: ostatak kafe
– Tamno braon: kafa (sa braon jajima)
– Bež: crni čaj

Kada izaberete sastojke, na portalu Ranch table savetuju kako najbolje skuvati i ofarbati jaja i kako da se najbolje prime boje.

Svaki sastojak se stavlja u poseban lonac sa oko litar vode, uz dve kašike belog sirćeta (da bi boja bolje prijanjala na jaja). Voda treba da ključa 30 minuta ili duže. Kada se isključi ringla i tečnost potpuno ohladi, treba procediti i preliiti u staklene tegle širokog otvora ili činije.

„Pažljivo ubacite jaja u tegle i ostavite ih da stoje dok ne postignete željenu boju, 30 minuta je obično dovoljno za pastelne nijanse, a nekoliko sati daje bogatije boje,“ savetuju na ovom portalu.

Kada su jaja gotova, pažljivo ih izvadite kašikom i stavite na papirne ubruse da se osuše. Gotova jaja mogu da se vrate u kutije i čuvaju u frižideru do nedelju dana. Kada završite sa prvom turom, tegle sa bojom možete zatvoriti i ostaviti u frižideru za još jednu (ili dve) ture kasnije.

Bela jaja u kupusu dobijaju duboku plavu boju nalik indigu, ona u ljuskama luka budu zlatna kao zalazak sunca, dok cvekla daje divne roze nijanse. Hladna kafa žutim jajima, daje tamno-braon nijansu, nalik mahagoniju.

Još poneki savet…

Pre nego što počnete da farbate jaja, zaštitite svoju radnu površinu papirnim ubrusima ili novinama. Obrišite jaja belim sirćetom kako bi boja ravnomernije prijanjala, a kada završite pripremu, možete da pređete na zabavni deo – a to je farbanje.

Da biste postigli različite nijanse boja, menjajte dužinu potapanja. Pomešajte jednu kašičicu belog sirćeta i jednu šolju tople vode u posudi, šolji ili tegli koja je dovoljno duboka da jaje bude potpuno potopljeno.

Nakon toga, savet je, dodajte tečnu prehrambenu boju prema uputstvu za željenu nijansu i potopite jaja u boju pomoću hvataljki.

Ako koristite više boja na jednom jajetu, najbolje je birati slične boje, kao što su zelena i plava ili crvena i narandžasta. Različite boje, kao što su crvena i zelena, mogu se pomešati u mutnu nijansu. Ako pravite više serija jaja, razmislite o pravljenju sušilice za jaja od stiropora. To će sprečiti da se boja sliva i suši neravnomerno, a sušilica može da se koristi iz godine u godinu.

Ako želite lepe pastelne boje, potapajte jaja u obojenu vodu kraće vreme, a ako želite bogatije, intenzivnije boje onda treba da budu u vodi duže, nekad i više od 10 minuta.

Ako želite da jaja budu jarko obojena, koristite boje sa neonskim efektom i pažljivo pratite vreme potapanja, može biti od jednog do 25 minuta u zavisnosti od toga koliko jarke boje želimo da nam budu jaja.

Koliko koštaju jaja pred Uskrs?

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.