Lifestyle

15.05.2023. 13:05

Edicija 100 ljudi, 100 ideja za 100. broj Nove ekonomije

Autor: Nova Ekonomija

Uveo bih urbanistički red

Milojko Arsić

Lifestyle

15.05.2023. 13:05

MILOJKO ARSIĆ, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

NE logo za pitanje u intervjuu Da možete da ostvarite samo jednu stvar, korisnu za društvo, u narednih 10 godina, šta bi to bilo?

U Srbiji ima veliki broj stvari koji ne funkcioništu dobro, kao što su  politički i privredni sistem,  pravosuđe, zdravstvo, socijalna zaštita,  obrazovanje, …. Ako bi trebalo da se opredelim za samo jednu stvar to bi bilo uvođjenje urbanističkog reda. Urbanistički red je javno dobro i on se ne može postići kroz tržišne mehanizme –  za njegovo uspostavljanje je potrebna državna intervencija. Državna intervencija podrazumeva pravovremenu izradu urbanističkih planova, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola i efikasan sistem sprečavanja gradnje mimo urbanističnih propisa. Za uspostavljanje takvog sistema je potrebna kompetentna i nekorumpirana  državne administracija, a da je to moguće postiće dobro ilustruju naselja u Vojvodini koja su izgrađena, u skladu sa dobrom urbanističkom praksom, pre 200-300 godina, kada nisu postojale ni pisaće mašine, a kamoli kompjuteri i moderni sistemi nadgledanja.

NE logo za pitanje u intervjuuKada biste mogli da formulišete i usvojite jedan zakon, koji bi to zakon bio?

Promenio bi zakon o izboru narodnih poslanika na taj način što bi se većina narodnih poslanika  u Skupštini Srbije birala neposredno,  većinskim sistemom glasanja. Ovakav izbor narodnih poslanika bi ojačao vezu poslanika  sa glasačima i smanjio  bi njihovu o zavisnost od rukovodstva stranke. Neposredan izbor narodnih poslanika bi ojačao demokratiju u Srbiji i predstavljao  bi  neku vrstu brane prema autokratiji. Naravno, i ovaj sistem ima nedostatke, poput trgovine glasovima, prelaska poslanika iz jedne u drugu stranku, ali verujem da njegove prednosti premašuju slabosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.