Lifestyle

20.02.2024. 09:16

CNBC

Autor: Nova ekonomija

Zaposleni koji više koriste veštačku inteligenciju – više brinu o otkazu

Zaposleni vide veštačku inteligenciju kao poboljšanje produktivnosti, ali strahuju za budućnost

Foto: Mastercard

Lifestyle

20.02.2024. 09:16

Kako veštačka inteligencija nastavlja da se integriše u sve aspekte radnog okruženja, zaposleni širom sveta izražavaju mešovita osećanja o njenom uticaju na njihovu profesionalnu budućnost.

Najnovije istraživanje koje su sproveli CNBC i SurveyMonkey pokazuje da, iako 72 odsto zaposlenih koji koriste AI na poslu veruje da im je to povećalo produktivnost, kod njih postoji i značajna zabrinutost u vezi sa dugoročnim efektima tehnologije na radna mesta.

Zanimljivo je da generacijske i etničke razlike igraju ulogu u tome kako zaposleni doživljavaju veštačku inteligenciju na radnom mestu.

Mlađe generacije, kao što su Gen Z (37 procenata) i milenijalci (35 procenata), verovatnije su da će koristiti AI u svojim poslovima u poređenju sa Gen X (25 procenata) i „baby boomer“-ima (17 procenata).

Istraživanje takođe ukazuje na to da što zaposleni više koriste AI, to su više zabrinuti za njegov uticaj na njihove poslove. Šezdeset posto onih koji redovno koriste AI izrazilo je zabrinutost, u poređenju sa 35 procenata onih koji AI ne koriste na poslu.

Stručnjaci, međutim, gledaju na ovu situaciju sa više optimizma. Smatra se da će AI „razmontirati“ poslove više nego što će ih eliminisati, redefinišući poslove tako da se sastoje iz drugačijih zadataka i procesa u odnosu na današnjicu.

Takva rekonfiguracija ne znači nestanak poslova, već njihovu transformaciju. U tom kontekstu, zaposleni se suočavaju sa izborom: prihvatanje promene kao prilike za napredak ili kao izvor neizvesnosti.

Bivši finansijski direktor i direktor informacionih tehnologija Goldman Sachs-a Marti Šavez naglašava da u eri AI, zaposleni imaju tri opcije: da postanu sovtverski inžinjeri, da sarađuju sa softverskim inžinjerima kako bi svoj posao učinili zanimljivijim i produktivnijim – ili da se opiratu napretku. On upozorava da je poslednja opcija siguran put ka neuspehu.

U vremenima kada se veštačka inteligencija brzo razvija, važno je da lideri kompanija promene percepciju promene sa smetnje na napredak.

Razgovor sa zaposlenima o obavljanju posla uz korišćenje novih veština može biti manje zastrašujući od ideje da će AI „ukrasti“ njihove poslove. Ovako pristupajući promenama, zaposleni mogu videti AI više kao alat za napredak nego kao pretnju svom zaposlenju.

Gejtsov i Bezosov startap koristi AI za nalaženje novih rudnih ležišta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.