Ostalo

21.11.2022. 14:48

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Biciklistički most povezaće Novi Beograd i Adu, oglašen javni uvid

Printskrin/Plan detaljne regulacije za izgradnju pešačкo - biciкlističкe veze između ulice Omladinsкih brigada i Ada Ciganlije, sa mostom preкo reкe Save

Ostalo

21.11.2022. 14:48

Ulicu Omladnskih brigada i Adu Ciganliju povezaće novi pešačko-biciklistički most.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je nacrt Plana detaljne regulacije za izgradnju pešačкo-biciкlističкe veze između Ulice Omladinsкih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preкo reкe Save.

Kako se navodi, izradi ovog Plana je prethodila ideja Grada da se Stari savski most (čije se rušenje sada najavljuje) izmesti na novu lokaciju, i izgradi novi most preko reke Save na njegovom mestu.

Saobraćajni Institut CIP izradio je „Bazičnu analizu mogućih lokacija za izmeštanje Starog savskog mosta“.

Zaključak analize je da je premeštanje postojećeg Starog savskog mosta na lokaciju Ada Ciganlija – Novi Beograd sa tehničke strane izvodljivo, ali da teba uzeti u obzir ekonomsku isplativost i vizuelni efekat takvog premeštanja.

Zatim, zaključilo se da je tehnički ispravnije razmotriti izgradnju potpuno novog pešačko – biciklističkog mosta, izvedenog kao „elegantna, laka i optimalna konstrukcija“.

Firma koja gradi Prokop planira i kompleks na Novom Beogradu

Pešačko – biciklistički most planira se u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i većeg udela biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu.

Planirani most predviđen je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i biće  veza postojećih i planiranih pešačkih i biciklističkih staza na novobeogradskoj strani sa Adom Ciganlijom.

Planirana je dvosmerna biciklističko -pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije.

Кolski saobraćaj biće zabranjen, osim za vozila sa posebnim režimom korišćenja (hitna, pomoć, vatrogasna služba, održavanje).

Javni uvid u nacrt tog plana sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu traje do 21. decembra. Do tada zainteresovana fizička i pravna lica mogu da u pisanom obliku podnesu primedbe na planirana rešenja. 

Javna sednica Komisije za planove održaće se 27. januara 2023. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.