Srbija

18.11.2022. 15:20

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Firma koja gradi Prokop planira i kompleks na Novom Beogradu

Printskrin/Urbanistički projekat za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Srbija

18.11.2022. 15:20

Na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice Omladinskih brigada na Novom Beogradu planira se gradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 244 stana i 52 poslovna apartmana.

Investitor projekta je firma Relvej siti (Railway city), koja je izabrana da gradi i stanicu Prokop i sadržaje u okviru nje.

U planu te firme je bila  i izgradnja stambenog kompleksa u okolini Prokopa. 

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je oglasio javnu prezentaciju urbanističkog projekta za igradnju ovog kompleksa na Novom Beogradu, koja će trajati od 23. novembra do 1. decembra. 

Parcela na Novom Beogradu na kojoj će se graditi, predstavlja „neizgrađenu površinu ostalog građevinskog zemljišta“ i površine je 10.641 kvadrata.

U projektu se piše da je dozvoljena visina objekta do 32 metra, a maksimalna visina slemena objekata (vrh krova) 37 metara.

Stambeno-poslovni kompleks će se sastojati od od tri stambena objekta koji će biti spojeni u jedinstvenu kompoziciju i poslovnog objekta sa poslovnim apartmanima i podzemnom garažom za putnička vozila.

Izgradnja će se realizovati u pet faza, vidi se iz projekta.

Stambeni objekti su planirani sa dva nivoa za podzemne garaže, prizemljem, 8 spratova i povučenim spratom.

U delu kompleksa planirana je izgradnja odvojenog objekta poslovne namene, sa poslovnim apartmanima, koji će imati šest spratova i dve podzemne etaže.

Urbanistički projekat je obradilo preduzeće „YUGO BIRO“.

„Railway city“ iz Beograda  je u 100 procentom vlasništvu kompanije „Railway city“ LTD čije je sedište u Nikoziji, na Kipru.

Firma je osnovana 2019. godine, a njen osnivač tada je bila istoimena firma u Holandiji.

Do 2020. godine ova kompanija je bila u suvlasništvu firmi Railway city B.V. iz Holandije i Railway city LTD iz Bugarske, sa učešćem po 50 odsto.

Planira se rušenje upravne zgrade Beogradskog železničkog čvora u Prokopu

Kompanija „Rejlvej siti“ je finansijer i partner države u izgradnji stanične zgrade i komercijalnih sadržaja na na železničkoj stanici „Beograd centar“, poznatijoj kao Prokop, pisala je Politika.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u julu izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju stanične zgrade sa parkingom, 88 mesta, ukupne površine 5.650 kvadratnih metara sa natkrivenim izlazima sa perona jedan i šest čija je površina oko 600 kvadrata.

U tom dokumentu piše da je predračunska vrednost radova 1,77 milijardi dinara bez PDV-a, pisala je Politika.

Krajem avgusta Ministarstvo je toj firmi izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju „poslovno komercijalnih objekata“ i parkinga sa 258 mesta u okviru stanice Prokop.

Predračunska vrednost tih radova je 2,2 milijarde dinara, piše u rešenju o građevinskoj dozvoli.

U planu ove firme je bila i izgradnja stambeno poslovnih objekata u okolini Prokopa.

Naime, Beograd je krajem septmebra 2021. godine oglasio Plan detaljne regulacije područja između ulica: Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i Glavne železničкe stanice „Beograd centar“.

Taj plan je izrađen na inicijativu privrednog društva Railway city, kako bi se proverila mogućnost za izgradnju stambeno‐poslovnih objekata u tom bloku.

Prema pisanjima medija, plan je odbačen, nakon što su stanari ulice Stjepana Filipović, strahujući od klizišta, protestovali zbog planirane izgradnje zgrada  na tom području.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.