Vesti iz zemlje

11.05.2021. 17:56

Ekapija

Autor: Nova Ekonomija

Nova saobraćajnica će povezati Prokop sa centrom grada?

Između Prokopa i Hajd parka u Beogradu planira se izgradnja velikog stambenog kompleksa i saobraćajnice, prenosi Ekapija. Površina parcele za gradnju stambenih objekata je 6.659 kvadrata, a velika saobraćajnica trebalo bi da poveže železn...

Foto: Wikimedia/ ProrokTarabic

Između Prokopa i Hajd parka u Beogradu planira se izgradnja velikog stambenog kompleksa i saobraćajnice, prenosi eKapija. Površina parcele za gradnju stambenih objekata je 6.659 kvadrata, a velika saobraćajnica trebalo bi da poveže železničku stanicu sa centrom grada, navodi se u planskoj dokumentaciji.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije područja između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i Glavne železničke stanice Beograd centar.

Naručilac je kompanija Railway city Beograd, a plan je izradila firma Urbanistički centar.

Kako se navodi u elaboratu, odluka o izradi plana je doneta kako bi se proverila mogućnost za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u predmetnom području i njihovo uklapanje u kompleks glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu.

Približna površina tog područja je oko 1,06 hektara.

Površina parcele za gradnju stambenih objekata je 6.659 m², a planirana je izgradnja 37.000 m2 stambenog i poslovnog prostora.  Predeviđena su i nova saobraćajna rešenja.

Prema planskoj dokumentaciji, Ulica Stjepana Filipovića ostaje deo sekundarne ulične mreže, dok će se sa istočne strane graditi saobraćajnica „Transverzala“, u rangu ulice prvog reda.

JAVNOST JOŠ ČEKA OBJAVLJIVANJE UGOVORA O IZGRADNJI PROKOPA

Ona će, kako se navodi, prelaziti preko auto-puta i povezivati Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića sa Bulevarom Oslobođenja, omogućavajući kvalitetnije povezivanje železničke stanice Beograd „Centar“ sa centrom grada.

Kolski pristup planiranim sadržajima biće moguć isključivo iz Ulice Stjepana Filipovića, dok će parking mesta biti obezbeđena u skladu sa važećim normativima.

Planom je predviđena i rekonstrukcija postojeće odnosno izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja trafo-stanica i pristupne telekomunikacione mreže.

Kada je reč o grejanju, gradiće se priključni toplovod kapaciteta oko 3.000 kW i određen broj toplotnih podstanica u prizemljima stambenih etaža.

Rani javni uvid plana traje do 24. maja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.