Ostalo

18.01.2023. 11:38

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Dve milijarde dinara šteta od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta

Pixabay

Ostalo

18.01.2023. 11:38

Tokom prošle godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 .pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta je oko dve milijarde dinara, navodi se u objavi Privredne komore Srbije (PKS).

Dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine.

Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga PKS organizovali su panel diskusiju  „Piraterija u izdavaštvu – povreda autorskih prava“.

Jedan od najvećih problema je nepostojanje svesti društva o nezakonitosti i izostanak sudskih ishoda i presuda u kojima se vidi da su izdavači reagovali, da su zaštićeni i da su došli do tačke kada im je nadoknađena šteta, istakli su govornici.

Vlasnik izdavačke kuće Laguna/Delfi Dejan Papić rekao je da se najveća šteta i povreda autorskih prava događa se na internetu.

„Samo tokom prošle godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta je oko dve milijarde dinara. Dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine“, naglasio je Papić.

Roman o svim životima u kovidu: Hipsteri iz lokdauna

Prema rečima Dejana Begovića iz Kreativnog centra, zajedničko borbi protiv piraterije pre 30 godina i danas jeste lična inicijativa izdavača.

„Borba protiv piraterije ne bi trebalo da bude odlika snalažljivosti izdavača, jer se čak i velike izdavačke kuće teško odlučuju da pokrenu sporove protiv kršilaca autorskih prava, zbog utrošenog vremena i novca, kao i veoma često neizvesnog ishoda“, napominje Begović.

U borbi protiv piraterije najvažnije je postaviti dugoročnu strategiju sa ciljevima, iako se ne može pobeći od činjenice da nadležni sudovi nemaju dovoljno kvalifikovanih ljudi i da ne postoji dovoljno sistematski pristup problemu, ocenili su panelisti, navodi se u saopštenju.

U narednom periodu zajedničkim radom privrednih društava, stručnjaka za autorsko i  srodna prava, te i PKS radiće se na predlogu inicijativa ka regulatornim telima kako bi se zaštitili intersi 1500 pravnih subjekata i oko 10.000 zaposlenih i angažovanih u toj grani kreativne  industrije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.