Ostalo Srbija

21.06.2023. 16:51

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Evropska nedelja mogućnosti: Šta se nudi malim i srednjim preduzećima?

Foto: Pixabay

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) malim i srednjim preduzećima  omoguáva do do sredstava dođu tako što će učestvovati na tenderima za infrastrukturne projekte koje raspisuje država (a koje finansira WBIF-a). Druga mogućnost je apliciranje kod banaka za kredite pod povoljnijim uslovim. 

Predstavnik WBIF-a Roberto Esteles Kolom je Evropskoj nedelji mogućnosti predstavio načine na koji firme mogu da se finansiraju iz sredstava WBIF-a.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (The Western Balkans Investment Framework- WBIF) podstiče socio-ekonomski razvoj i proces pristupanja Evropskoj uniji širom zapadnog Balkana, pružanjem finansijskih sredstava i tehničke pomoći za strateški važne investicije.

Taj program predstavlja zajedničku inicijativu Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD, CEB, KfW, AFD i WB), bilateralnih donatora i Zapadno – balkanske šestorke.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan smatra se glavnim regionalnim instrumentom za pružanje podrške u pripremi i sprovođenju strateški relevantnih projekata u oblasti transporta, energetike, zaštite životne sredine i socijalne infrastrukture u „državama u procesu pristupanja EU“.

Esteles Kolom je naveo da  WBIF obuhvata grantove od donora i kredite finansijskih institucija.

On je dodao da je struktura WBIF-a kompleksna, ali da je njena poenta da je sva podrška koju EU pruža kroz taj „investicioni okvir“ kanalisana ka državnim organima ili finansijskim institucijama, odnosno komercijalnim bankama.

Kada se radi o WBIF-u i mogućnostima za biznise u Srbiji, Esteles Kolom je naveo da je jedan od načina da firme učestvuju na tenderima koje raspisuje vlada za infrastrukturu čija je izgradnja finansirana iz WBIF-a.

„Na primer kada Srbija dobije finansiranje iz WBIF-a, ona mora da raspiše tendere za izgradnju infrastrukture, a biznisi na tim tenderim mogu da učestvuju“, rekao je on.

Drugi način finansiranja za mala i srednja preduzeća su krediti (iz WBIF-a) koji se daju pod boljim uslovima od tržišnih.

Da bi se na taj način finansirale kompanije moraju da podnesu zahtev za kredit kod banaka ili investicionih fondova kojima su plasirana ta sredstva.

On je naveo da su ključne oblasti za koje se obezbeđuje finansiranje obnovljivi izvori energije, investicije u energetsku efikasnost, održiva poljoprivreda, inovacije, digitalna tranzicija.

Danas je počela Evropska nedelja mogućnosti u okviru koje su predstavljeni i mogućnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća. Na događaju je predstavljen Investicioni fond za Zapadni Balkan (WBIF), ali i Projekat Guarantee Facility i Evropski fond za jugoistočnu Evropu.

EU nedelja mogućnosti je jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – Ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.