Ugostiteljske usluge u Srbiji poskupele su 14,9 odsto u novembru, u odnosu na isti period prošle godine.
Hrana u ugostiteljskim objektima je poskupela ukupno 15 odsto, od čega najvećo rast cena beleže salate (19,4 odsto) i variva (18,9 odsto).
Cene toplih i hladnih predjela veće su za 18,1 odsto u odnosu na novembar 2021. godine.
Gotova jela skuplja su za 10,2 odsto, a pečenja i jela po porudžbini 15,3 odsto.
Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima su skuplja 13,9 odsto u odnosu na lane, vidi se iz izveštaja.
Cene prenoćišta veće su za 17,2 odsto u odnosu na novembar prošle godine, navodi RZS.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Bedna salata u jednom grckom restoranu na N. Bgd 700 din. Pogledao meni i izasao napolje. Mene vise nece kafana videti.