Ostalo

24.04.2023. 13:27

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Izgradnja Nacionalne akademije: Čeka se procena uticaja na životnu sredinu

Foto: Printskrin/Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu

Ostalo

24.04.2023. 13:27

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je Gradu Beogradu zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Nacionalne akademije za vanredne situacije i obuku članova posade brodova. 

Rok za javni uvid i dostavljanje mišljenja o zahtevu je 8. maj, vidi se u obaveštenju Sekretarijata za zaštitu životne sredine. 

Kroz Nacionalnu akademiju će se obučavati članovi posada brodova, a u istim (i  u posebnim objektima i poliginima) obezbediće se i prostorni i tehnički uslovi za obuku iz nadležnosti Nacionalnog trening centra za vanredne situacije MUP-a.

Na akademiji će moći da se obučavaju (dopunski školuju) svi pomorci duge i unutrašnje plovidbe, osoblje koje na bilo koji način učestvuje u morskom ili rečnom saobraćaju, osoblje luka i pripadajućeg saobraćaja koji obuhvata prevoz, skladištenje i manipulaciju standardnih i opasnih tereta.

Investitor je Ministarstvo građevinarstva, dok je projektant preduzeće Energoprojekt (koje je ovlašćeno za izradu dokumentacije za izgradnju Nacionalne akademije), vidi se iz dokumentacije objavljene u okviru podnetog zahteva.

Kompleks Nacionalne akademije gradiće se na Novom Beogradu, u bloku 2B, na parceli koja je locirana na otvorenom polju između četiri buduće ulice: Ulica XXI, Nova 34, Nova 35 i Nova 36, sa leve strane današnje Ulice Rembrantove.

Kompleks će imati četiri objekta:

  1. objekat za praktičnu i teoretsku nastavu, upravu i administraciju;
  2. garažu i tehnički blok;
  3. portirnicu;
  4. objekat za upravu i smeštaj korisnika Nacionalnog trening centra za vanredne situacije MUP-a.

U objektima će se nalaziti amfiteatri, učionice, biblioteka, prostori za simulaciju optimalnih uslova na brodovima, poligoni, bazeni, vežbalište, kabineti, konferencijska sala, kantina, prostorije za prijem, smeštaj, ishranu i socijalizaciju učesnika programa. 

Nekadašnji ministri unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, potpisali su početkom 2022. godine Memorandum o saradnji u realizaciji projekta „Nacionalna akademija za vanredne situacije i obuka članova posade brodova“.

Momirović je tada rekao de je ministarstvo građevine obezbedilo sredstva za objekat u kojem će biti smeštena akademija, koja će omogućiti sticanje kvalifikacija za članove posade brodova, a biće i centar obuke vatrogasaca-spasilaca.

„Osnivanjem ove akademije omogućićemo ljudima da ne moraju da idu u inostranstvo po adekvatnu obuku, već će moći da zasnuju karijeru u Srbiji i da tu vide svoju budućnost“.

Parecela na kojoj biti objekat  se nalazi između autoputa E-70 (Beograd-Zagreb), piste aerodroma „Nikola Tesla“  Beograd i Bežanijskog groblja, vidi se iz zahteva.

Ministarstvo će tražiti privatnog partnera

Akademijom za vanredne situacije upravljaće privatna firma

Ministarstvo građevinarstva je u aprilu prošle godine sprovelo javnu nabavku kroz koju je tražilo stručni tim koji će ministarstvu da pruži pomoć prilikom izbora privatnog partnera za  projekat „Nacionalna akademija za vanredne situacije i obuku članova posade“.

Okvirni sporazum, čija je vrednost bila oko 52 miliona dinara bez PDV-a, je dodeljen firmama KPMG Beograd, KPMG Podgorica, Karanović&Partners i Envico. U konsultantskom timu bi trebalo da budu finansijski, ekonomski, pravni i tehnički savetnici.

Između ostalog, izabrani stručni savetnik treba da pripremi predlog projekta javno privatnog partnerstva, kao i da pruži stručnu pomoć timu MGSI prilikom pripreme i izrade uslova i konkursne dokumentacije za izbor privatnog partnera.

Okvirni sporazum je sporazum između jednog ili više naručilaca i jednog ili više ponuđača, kojim se utvrđuju uslovi i način dodele ugovora tokom perioda važenja okvirnog sporazuma, posebno u pogledu cene i gde je prikladno količine, piše u Zakonu o javnim nabavkama.

Rok za izvršenje usluga je u dva navrata produžen, jer je rad na projektu bio usporen usled odlaganja dobijanja lokacijskih uslova, vidi se iz obaveštenja na Portalu javnih nabavki.

Kako se vidi iz sadašnjeg zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, lokacijski uslovi su izdati u martu ove godine.

Srbija će investirati u izgradnju pristupne i kompletne infrastrukture objekta Nacionalne akademije, a radovi će biti finansirani na osnovu finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke (EIB) za razvoj rečne transportne infrastrukture, (50 odsto) i iz budžeta Srbije (50 odsto).

Sa druge strane, obezbeđivanje kompletne opreme za rad Nacionalne akademije (osim dela za obuke iz sistema civilne zaštite), kao i instruktora, procenjivača znanja i menadžmenta Nacionalne akakdemije biće obaveza privatnog partnera.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.