Vesti iz zemlje

02.04.2022. 14:07

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Akademijom za vanredne situacije upravljaće privatna firma

Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će novu Nacionalnu akademiju za vanredne situacije i obuku članova posade graditi i osnovati kroz javno-privatno partnerstvo, vidi se iz tehničke dokumetacije tendera koji je ova institucija raspisala.

Država će graditi objekat Nacionalne akademije, a privatni partner će imati obavezu da obezbedi kompletnu opremu za rad, instruktora, procenjivača znanja i menadžment Nacionalne akademije. 

Javna nabavka je raspisana za izbor stručnog tima koji će pomoći Ministarstvu pri izboru privatnog partnera za projekat Nacionalne akademije za vanredne situacije i obuku članova posade.

Procenjena vrednost tendera je 54 miliona dinara. 

U konsultantskom timu bi trebalo da budu finansijski, ekonomski, pravni i tehnički savetnici.

Nacionalna akademija bi trebalo da omogući efikasan sistem obuke svih lica koja učestvuju u sistemu civilne zaštite, kao i specifične ali i izuzetno tražene radne profile kao što su lučki radnici, rad na visinama, podvodni demineri i slično.

Potreba za osnivanjavem Nacionalne akademije je pokrenuta s obzirom na to da Srbija daje „značajan broj članova posade rečnih i pomorskih brodova“ sa više od 5.000 pomoraca i 4.000 brodaraca, piše u konkursnoj dokumentaciji.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u periodu od 2010. do 2012. godine, na zahtev Međunarodne pomorske organizacije sprovelo kontrolu rada tadašnjih centara za obuku.

Tada su Centru za obuku Ministarstva odbrane i Centru koji je osnovala Srednja brodarska škola u Beogradu oduzete dozvole za rad jer nisu radili u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministarstvo se od tada suočava sa sve većim zahtevima građana da im se omogući da stručno obrazovanje i obuka u Srbiji „jer danas imaju ozbiljne izdatke u cilju odlaska u slične centre širom sveta“.

Ove obuke su im potrebne kako bi dobili nova ovlašćenja o osposobljenosti (SoS), odnosno posebnoj ospobljenosti (SoR) ili kako bi obnovili postojeća ovlašćenja.

Akademija će se graditi iz kredita EIB

Srbija će investirati u izgradnju pristupne i kompletne infrastrukture objekta Nacionalne akademije. 

Polovina troškova će biti finansirana na osnovu Finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke (EIB) za razvoj rečne transportne infrastrukture, a druga polovina iz republičkog budžeta.

„Projekat Nacionalne akademije podrazumeva omogućavanje procesa sticanja kompetencija i kvalifikacija ne samo za pomorce i brodarce, u skladu sa najvišim međunarodnim i industrijskim standardima, već i lučkih radnika, ljudi koji obavljaju rad na visini, obuku lica u sistemu civilne zaštite, lica koja se bave traganjem i spasavanjem, spasavanjem iz ruševina (izazvane zemljotresom, uraganom i sl.)“, piše u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović su krajem januara potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Nacionalna akademija za vanredne situacije i obuku članova posade broda“, kako je preneo portal Danas.

Beograd još nema sistem za uzbunu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.