Ostalo Vesti iz sveta

25.10.2022. 11:17

Nova ekonomija, Capital.ba

Autor: Nova ekonomija

Poslodavci u BiH traže da se naredne godine ograniči cena struje

Foto: Pxhere

Radnici na banderi

Poslodavci u oba entiteta Bosne i Hercegovine očekuju da se utvrdi koliko će iznositi garantovana cena struje za privredu tokom 2023. godine. Od domaćinstava, skuplje kilovate će možda plaćati potrošači koji se budu grejali na struju i koji je budu prekomerno trošili.

Kako je saopštilo Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), upućen je zvanični zahev Vladi Federacije BiH za sastanak na kome će se pravpvremeno doneti odluka o garantovanoj ceni električne energije za privredna društva u 2023. godini.

Kako prenosi portal Capital.ba, iz Unije poslodavaca Republike Srpske kažu da su o ceni struje već razgovarali sa nadležnima i da čekaju poziv iz Vlade Republike Srpske, radi konkretnog dogovora.

„Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je od Vlade FBiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, što pre donese odluku kojom se rast cena električne energije za privredna društva ograničava na 20 odsto za 2023. godinu“, saopšteno je iz UPFBiH.

Oni podsećaju da su zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cene struje na 20 odsto za ovu godinu, kompanije uspele da sačuvaju radna mesta, nivo proizvodnje i konkurentnost na inostranim tržištima.

Predsednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da su poslodavci već razgovarali o cenama struje sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovićem.

„Svedoci smo enormnog povećanja cena struje na svetskom tržištu i svesni smo da je to neminovnost. Mi čekamo poziv iz Vlade RS i nadam se da ćemo na tragu razgovora koje smo već obavili postići dogovor“, kaže Trivić.

Javna preduzeća ugovaraju skuplju struju, pa od EPS-a čekaju anekse

SKUPLJE GREJANJE NA STRUJU

Poslodavci u RS, kako se dodaje, dobiće garancije da u narednoj godini neće biti neograničenog poskupljenja struje koju koristi privreda, kao i da to znači da će deo tereta morati poneti domaćinstva koja budu trošila više struje.

Napomine se da će se zbog rasta cena ogrevnog drveta i peleta, sve veći broj građana odlučiti da se greje na struju, pa bi taj energent za njih mogao da bude skuplji.

Kako se podseća, mnoga domaćinstva izbegavaju da prijave nadležnim službama kako se greju na struju, jer žele da izbegnu skuplje račune.

Prema pisanju Capital.ba, moguće je da će cena do na primer, 500 kilovata, biti niža, a da će preko 500 kilovata biti skuplja.

„Moguće je da će se usvojiti mere za destimulisanje povećane potrošnje tako što će se po uzoru na Srbiju uvesti blok tarife tako da će se svaki potrošeni kilovat preko prosečne potrošnje od 500 kilovata plaćati skuplje“, kaže Trivić.

Oni koji se budu grejali na struju imaće povećanu potrošnju i plaćaće skuplje kilovate. Vrlo je verovatno da će takvom modelu pribjeći i u RS i u FBiH“, objašnjava Trivić.

Prema njegovim rečima, u RS će se primenjivati program štednje struje za stanovništvo koji je pripremila Elektroprivreda RS i o kojem bi u narednim danima trebalo da se izjasni Vlada RS.

„Direktor ERS Luka Petrović govorio je letos o tom programu i najavio da će se primjenjivati od oktobra do marta, odnosno da će se struja u tom periodu obračunavati po posebnom programu. Iz nekog razloga taj program je iz resornog ministarstva vraćen na doradu, ali on u suštini predviđa da će onima koji budu imali manju potrošnju nego u istom mesecu prethodne godine biti umanjen račun“, napominje Trivić.

Kako dodaje, ta ušteđena struja će se prodavati na stranom tržištu po višestruko višoj ceni i tako će se ostvarivati veći profit, nego kada bi se podigla cena struje za domaćinstva.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, u Srbiji su računi za struju od 1. septembra 2022. godine veći za oko 8,3 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.