Vesti iz zemlje

12.09.2022. 15:01

Autor: Nevena Petaković

Javna preduzeća ugovaraju skuplju struju, pa od EPS-a čekaju anekse

EPS Srbije - Proizvodnja struje Pixabay

Ugovori za nabavku struje koju sklapaju javna preduzeća su višestruko veći nego prošle godine, vidi se iz podataka Portala javnih nabavki.

Iz dostupne dokumentacije se ne može uvek zaključiti po kojoj jediničnoj ceni preduzeća ugovaraju isporuku struje sa EPS-om, ali je vrednost pojedinih ugovora značajno veća od procenjene vrednosti nabavke.

Ugovori koje je pogledala Nova ekonomija se uglavnom zaključuju na godinu dana. To znači da je njima obuhvaćen period u kojem važe preporučene cene, ali i period nakon toga za koji se ne zna po kojim cenama će privreda kupovati struju, kao ni da li će Vlada na to uticati.

Vlada je preporučila da cena za privredu do kraja godine bude 95 evra po megavat- satu.

Da javna preduzeća planiraju izdašnije troškove za struju pokazuje i primer trogodšnjeg plana JP „Pošta Srbije“, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Pošta namerava da za struju za naredne tri godine (2023, 2024. i 2025) izdvoji 14,2 milijarde dinara što je oko šest puta više nego što su bila izdvajanja za prethodni trogodišnji period.

Prema ovom planu i dokumentima do kojih je Nova ekonomija došla, Pošta planira da struju plaća oko 317 evra po megat-satu.

Kako za Novu ekonomiju pojašnjava stručnjak za energetiku kompanije Dilojt (Deloitte) Željko Marković to ne znači da će javna preduzeća zaista i kupovati struju po tržišnim cenama, već se očekuju izmene ugovora.

„Privredni subjekti u Srbiji ponude za kupovinu struje dobijaju prema tržišnoj ceni i takvu cenu ugovaraju, a potom sklapaju aneks na cenu koju je Vlada preporučila (do kraja godine je to 95 evra po megavat-satu)“, kaže Marković za naš potal.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) odgovaraju da su u toku aktivnosti na zaključenju aneksa i da je „teoretski“ moguće da određen broj kupaca odbije njihovo potpisivanje, pa bi onda samo takvim kupcima bile fakturisane cene veće od preporučenih. 

EPS kaže da takve kupce „ne očekuje“.

Koliko bi privreda trebalo da plaća struju?

Vlada je krajem avgusta donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu bez PDV-a.

Ugovori bi važili od od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Prethodno je cena električne energije za pravna lica, odnosno privredu, bila 75 evra po megavat-satu. Ta cena važila je od Nove godine i bila je za 30 odsto veća u odnosu na godinu pre.

Željko Marković navodi da se procenjena vrednost nabavke obično stavlja da bude veća od vrednosti koja će biti ponuđena, naročito ako se tender raspisuje za više godina snabdevanja, kako bi se obuhvatile i moguće korekcije cene električne energije.

Pre preporuka Vlade Srbije EPS-u, EPS je električnu energiju prodavao u skladu sa cenama na tržištu električne energije, pa bi, da ne postoji ograničenja, cena u ovom momentu (2. septembar) bila preko 500 evra, kaže Marković.

Da ne postoji preporuka Vlade, cena u ovom trenutku bila negde oko 550 evra po megavat-satu za godišnju isporuku, što je veće i od projektovane cene Pošte“.

 

I cena od 95 evra po megavat-satu važi samo do kraja godine, dakle u narednih četiri meseca, a onda će se shodno kretanjima na tržištu, dati preporuka za dalju cenu, dodaje Marković.

Skupa struja – prikrivene subvencije?

Ekonomista Goran Radosavljević rekao je ranije za Novu ekonomiju da to što Pošta planira da kupi električnu energiju po jediničnoj ceni od čak 317 evra po megavat-satu „čudna po nekoliko osnova“.

„Kupovina struje od EPS-a po nekoliko puta većoj ceni od one koja je za komercijane kupce preporučena od strane Vlade Srbije može da znači prelivanje para iz profitabilne Pošte Srbije u EPS koji je gubitaš, to jest prikrivena subvencija EPS-u“, kaže Radosavljević.

Željko Marković smatra da nije moguće da se radi o prikrivenim subvencijama EPS-u.

„Niti verujem da bi iko od odgovornih u EPS-u pristao na tako nešto“, dodaje on. 

Pošta je do iznosa od 14,2 milijarde dinara došla tako što je sabrala očekivane troškove za nabavke struju sa očekivanim poskupljenima akciza, ali i proširenjem kapaciteta za grejanje.

U zahtevu koji je Pošta uputila nadzornom odboru koji treba da odobri tu nabavku, piše da preduzeće očekuje da će struja koštati 37,2 dinara po kWh, odnosno da će poskupeti 20 odsto u odnosu na cenu od 31,02 (kao primer su uzeli koliko je EPS ponudio JKP „Vodoovod i kanalizacija“ iz Stare Pazove).

Kako je preduzeće iz Stare Pazove dobilo tu cenu?

Iz Elektroprivrede Srbije navode za Novu ekonomiju da je preduzeće iz Stare Pazove u tehničkoj specifikaciji preciziralo da ponuđači ponude za snabdevanje strujom upute za period od 1.5.2022. godine, do 31.4.2023. godine.

„S obzirom na to da se, u tom trenutku važeća preporuka Vlade (75 evra po megavat satu) odnosila na period snabdevanja do 30. juna EPS je kao ponuđač ponudu uputio u skladu sa važećim cenovnicima za traženi period od godinu dana, a što je upravo iznosilo 31,02 dinara po kilovat satu“, kažu iz EPS-a.

Preduzeće iz Stare Pazove je obavešteno da će odmah po zaključenju ugovora, biti potpisan aneks (što se kažu iz EPS-a i desilo) pa je za period maj i jun utrošena električna energija fakturisana je po ceni od 75 evra po megavat-satu.

Takođe je i za period jul i avgust struja fakturisana po ovoj ceni, jer je Vlada preporučila da se još dva meseca struja privredi obračunava po ovoj ceni.

JKP Vodovod i kanalizacija Stara Pazova međutim nije objavilo ove anekse ugovora na portalu javnih nabavki, što je po zakonu u obavezi.

Izmene ugovora, anekse, preduzeća moraju da pošalju na objavljivanje na Portalu javnih nabavki u roku od deset dana od dana izmene ugovora, predviđa Zakon o javnim nabavkama.

Vodovod i kanalizacija Stara Pazova dobio je i predlog za zaključenje aneksa kojim se ugovorena cena električne energije za period do kraja godine ograničava na nivo od 95 evra po megavat-satu, tvrde u EPS-u.

„U slučaju da kupac prihvati uslove snabdevanja električnom energijom po poslednjem aneksu i tom periodu, računi za utrošenu električnu energiju biće ispostavljeni prema preporuci Vlade“, kaže EPS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.