Ostalo Srbija

28.06.2023. 10:04

Politika

Autor: Katarina Pantelić

Srbijagas manjinski vlasnik u Serbhungasu

Pixabay

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom u Srbiji i regionu „Serbhungas“, potpisan prošle nedelje na Paliću, predviđa da „Srbijagas“ ima 49 odsto udela, a da je većinski vlasnik sa 51 procentom mađarska energetska kompanija MVM.

Obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će „donositi zajednički“, rečeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike za Politiku.

U tekstu se podseća da „Srbijagas“ ima zaključene ugovore za skladištenje gasa u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024 za količine koje su u vlasništvu srpskog javnog preduzeća, a preostale su u skladištima od prethodne sezone.

Kako piše Politika, „Srbijagas“ ovaj energent nabavlja iz različitih izvora, a cena i poreklo gasa su direktno zavisni od ponude i potražnje, odnosno stanja na tržištu.

U cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja gasom, kako su istakli u resornom ministarstvu, u narednim godinama za Srbiju je prioritetno proširenje postojećeg skladišta gasa i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

„Srbija ima skladište gasa u Banatskom Dvoru, koje koristi zajedno sa ‘Gasprom eksportom’ još od 2011. godine. Sa ruskim partnerima radimo na proširenju Banatskog Dvora i u tom cilju se pune količine gasa do maksimalnih 750 miliona kubika. Taj posao će biti završen pre grejne sezone“, naveli su iz ministarstva.

Takođe, naveli su i da je u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja gasom u narednim godinama za Srbiju prioritetno proširenje postojećeg skladišta gasa i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

Na pitanje zašto Srbija nema podzemno skladište u svom vlasništvu, kao i da li se zna zašto nije nastavljeno s proširenjem Banatskog Dvora, u Ministarstvu energetike rekli su da su osnivači jedinog podzemnog skladišta prirodnog gasa Banatski Dvor „Srbijagas“ (49 odsto) i „Gasprom Germanija“ (51 procenat), koji treba i da donesu konačnu investicionu odluku o proširenju kapaciteta skladišta na 750 miliona do potencijalnih 1, 5 milijardi kubika.

„Prilikom izrade Strategije razvoja energetike biće sprovedene temeljne analize i utvrđene stvarne skladišne potrebe Srbije u odnosu na gas, a pre svega iz ugla projektovane godišnje potrošnje“, naveli su iz resornog ministarstva, piše Politika.

Direktor Transnafte na funkciji i dve godine nakon isteka mandata

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.