Vesti iz zemlje

20.06.2023. 13:19

Autor: Katarina Pantelić

Direktor Transnafte na funkciji i dve godine nakon isteka mandata

Naftovod Foto: Pixabay

Vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva „Transnafta“ Bogdan Kuzmanović obavlja ovu funkciju više od dve godine nakon prestanka mandata. To nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, piše u izveštaju Državne revizorske insitucije (DRI).

Prema Zakonu o javnim preduzećima v.d. direktor ne sme da obavlja ovu funkciju duže od godinu dana, odnosno dve, ako bude ponovo izabran.

I predsednik Skupštine preduzeća „Transnafte“ i njena tri člana nalaze na funkcijama više od tri godine nakon isteka mandata, upozorava DRI.

Predsenik i članovi, čija imena se ne navode u izveštaju DRI, su ranije, dok je „Transnafta“ bila javno preduzeće, bili na pozicijama predsednika i članova Nadzornog odbora. Na ovim funkcijama nalaze se još od 2013, odnosno 2015. godine kada je jedan član zamenjen drugim.

Nakon što je „Transnafta“ 2019. godine iz javnog preduzeća prešla u akcionarsko društvo, oni su sa funkcija u Nadzornom odboru prešli u Skupštinu preduzeća.

Na ovim funkcijama mogli su da budu najduže šest meseci, odnosno dok država ne imenuje nove članove Skupštine.

Transnafta već tražila od Ministarstva privrede novog direktora

Kako u izveštaju navodi DRI, „Transnafta“ je u septembru 2021. godine uputila obaveštenje Ministarstvu privrede Srbije o tome da je direktoru istekao mandat i da tu fukciju obavlja više od dve godine. Međutim, to se nije promenilo, a imenovanje generalnog direktora Društva je u nadležnosti države.

„Imenovano lice više od šest meseci posle prestanka mandata obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora ‘Transnafta’ AD, Pančevo, što nije u skladu sa članom 52 stav 2 Zakona o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, navodi se u izveštaju.

Članovi Skupštine

Na sajtu „Transnafte“ se navodi da trenutnu Skupštinu akcionarskog društva čine predsednik Skupštine Branko Jokić (koji je od 2013. godine predsednik Nadzornog odbora Transnafte) i članovi Skupštine Vladimir Ćorić, Đura Knežević, Darko Minić i Vladimir Behara.

Odbor direktora, prema infomracijama sa sajta akcionarskog društva, čine Predsednik Odbora Bogdan Kuzmanović (koji je od septembra 2012. do 2019. godine bio Izvršni direktor za finansijsko ekonomske poslove u Transnafti, a od novembra 2019. godine vršilac dužnosti direktora Transnafte) i članovi: Milan Anušjak, Ivana Vučić, Ivana Vučić, Saša B. Jakić ( od 2005. do 2009. zamenik generalnog direktora Transnafte), Nebojša Lemajić (od 2005. do 2009. Generalni direktor Javnog preduzeća „Transnafta“), Nataša Lečić i Aleksandar Đurđev.

„Transnafta“ iz Pančeva osnovana je 2005. godine od strane Vlade Srbije kao javno preduzeće radi obavljanja energetskih delatnosti od opšteg interesa, transporta nafte naftovodima i transporta derivate nafte produktovodima.

„Osnovni zadatak ovog energetskog subjekta je stvaranje uslova za siguran i pouzdan cevovodni transport sirove nafte u funkciji energetske bezbednosti, kao i obezbeđivanje kontinuiteta snabdevanja sirovom naftom“, navodi se na sajtu Transafte.

Takođe, kako je navedeno, u vreme osnivanja osnovna delatnost kojom se ovo privredno društvo bavilo bila je transport nafte naftovodima na celoj teritoriji Srbije.

Delatnosti su proširene na skladištenje nafte, derivata nafte i biogoriva, kao i trgovinu naftom, derivatima nafte, biogorivima, biotečnostima, komprimovanim prirodnim gasom, utečnjenim prirodnim gasom i vodonikom.

„Transnafta“ Pančevo se takođe bavi projektovanjem, izgradnjom, nadzorom i održavanjem naftovoda, pružanjem inženjering i konsalting usluga u oblasti cevovodnog transporta i  obavlja spoljnotrgovinski promet u okviru registrovanih delatnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.