Ostalo Svet

19.09.2023. 10:02

Politico

Autor: Čedomir Savković

Ukrajina će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane njenih proizvoda

Žita Izvor: Pixabay

Žita

Ostalo Svet

19.09.2023. 10:02

Ukrajina će pokrenuti postupak pred organima svetske trgovinske organizacije protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog njihovog odbijanja da ukinu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, jer smatraju d aće to da obori cenu domaćih. Cena žita u Srbiji, posebno pšenice koja je 20 dinara po kilogramu i ispod je očekivanja koje imaju njeni proizvođači.

To je za Politico rekao ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Zabrane tri centralnoevropske zemlje imaju za cilj da zaštite svoje poljoprivrednike od povećanja izvoza žitarica iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Vladajuća partija Poljske posebno je zainteresovana za zabranu ukrajinskih žitarica, jer je njena pobeda na izborima 15. oktobra usko povezana sa podrškom stanovništvu u seoskim područjima, koja je ogorčeno zbog povećanja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Dunav, potencijalna alternativa za izvoz ukrajinskog žita

„Važno je dokazati da su ove radnje pravno pogrešne. I zato ćemo započeti pravni postupak“, rekao je Kačka u nedelju uveče, dodajući da će Kijev Poljskoj uzvratiti kontraamerama.

CENE ŽITARICA U SRBIJI

Mala cena žita na evropskom tržištu, naročito onda kada bude dostupno ukrajinsko žito, pored EU zemalja obara i cenu žita u Srbiji.

Kako su ranije više puta naglašavali poljoprivrednici, to je ispod očekivnaja proizvođača koji se već duže vreme žale na njenu nisku cenu.

Prema podacima sa Produktne berze u Novom Sadu, od 11.09 do 15.09.2023. godine, pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,30 dinara po kilogramu bez PDV-a (21,23 dinara po kilogramu PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju beleži se negativan cenovni trend od 2,91 odsto.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,60 do 16,75 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Tražnja za suncokretovim zrnom tokom ove nedelje je bila nešto slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou. Suncokretom se trgovalo u cenovnom opsegu od 38,50 do 39,80 dinara po kilogramu bez PDV-a (43,00 din/kg sa PDV-om).

Tri zemlje su se pobunile protiv odluke Evropske komisije, koja je prošlog petka odlučila da dozvoli prodaju ukrajinskog žita širom EU.

Poljska, Mađarska i Slovačka saopštile su da će uvesti sopstvene zabrane za ukrajinsko žito nakon odluke Komisije da ukine svoja ograničenja.

Kijev planira da tuži zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ne putem sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU.

Dok je Slovačka jednostavno produžila prethodnu zabranu EU na četiri vrste žitarica, Poljska je tokom vikenda uvela dodatne zabrane na ukrajinsko brašno i stočnu hranu.

Mađarska, rekao je Kačka, ide još dalje i zabranjuje dodatnih 25 proizvoda o kojima ranije nije bilo reči, uključujući meso.

Dodatne zabrane Mađarske uglavnom simbolične, s obzirom na to da Ukrajina ne izvozi mnogo govedine ili svinjetine u tu zemlju.

Sa druge strane, mere Poljske će uticati na značajan deo ukrajinskog izvoza, rekao je Kačka.

Ukoliko Varšava ne odustane od ovih dodatnih zabrana, bićemo primorani da uzvratimo na dodatne proizvode i zabranili bi uvoz voća i povrća iz Poljske, dodao je Kačka.

Vlade u Budimpešti i Varšavi saopštile su da deluju kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike od jeftinih ukrajinskih proizvoda koji obaraju cenu domaćih.

Ponuda za izvoz ukrajinskog žita preko Hrvatske „simboličan gest podrške“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.