Podcast

13.01.2022. 23:43

Nova ekonomija

Autor: Katarina Baletić

„Metro na Makišu mimo propisa, posledice ćemo tek osetiti“ (AUDIO)

Već postoji ogroman pritisak na podzemne vode u zoni MakišaMi ništa ne činimo da poboljšamo kvalitet tih vode, da sprovedemo odgovarajuće mere...

Foto: Nova ekonomija

Podcast

13.01.2022. 23:43

Izgradnjom depoa se krše postojeći zakoni i postojeća regulativa koja je napravljena upravo da bi se štitilo vodosnabdevanje, kaže u intervju za Novu ekonomiju profesor Katedere za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakuleta u Beogradu Igor Jemcov.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje depoa nije uzela u obzir ni analizu postojećeg stanja, niti su uzeti u obzir uslovi koje je dao Beogradski vodovod, ističe Jemcov.

Ceo razgovor sa profesorom Jemcovim na SLEDEĆEM LINKU.

On dodaje da Katedru za hidrogeologiju niko nije konsultovao prilikom izrade Studije, već da su samoinicijativno Ministarstvu za zaštitu životne sredine predali svoje zamerke koje bi mogle da predstavljaju njenu reviziju.

Jemcov ističe da će izgradnja depoa ugroziti kvalitet podzemnih voda na Makiškom polju, koje su dragocene za vodosnabdevanje.

„Već postoji ogroman pritisak na podzemne vode u zoni Makiša. U uslovima postojanja tako ogromnog pritiska mi ništa ne činimo da poboljšamo kvalitet tih voda, da sprovedemo odgovarajuće mere koje bi unapredile kvalitet tih voda“.

„Umesto toga, mi ćemo sada da izgradimo depo ili sutra nekakvo naselje koje će izazvati dalekosežne posledice. Sve pod idejom, ‘ako se do sada ništa nije desilo, valjda neće ni sada’. Sada hoće sigurno, jer već lagano prelazimo tu granicu izdržljivosti“, kaže Jemcov za Novu ekonomiju.

Ističe da postojeći pravilnik zabranjuje izgradnju ovakvih objekata i postrojenja u trećoj zoni sanitarne zaštite.

„Ono što je planirano da se radi, to je stanica gde bi se delom vršio remont tih vozoma, vagona, vršilo bi se farbanje, sve je to skladištenje ošasnih supstanci. Ne postoji mogućnost da vi prečistite takvu voda koja je već kontaminirana. Vi možete samo da izvršite remedijaciju, odnosno da zaustavite vodosnabdevanje iz tog dela u potpunosti, da ugasite postojeće bunare, što bi svakako građani osetili“.

Pijaća voda može da poskupi zbog urbanizacije Makiša

Dodaje da se posledice zagađene vode ne osete odmah, ali da ćemo dugoročno imati „veoma ozbiljne posledice sa kojima nećemo moći da izađemo na kraj“.

„Meni je zaista nejasno zašto bi neko želeo da živi u nekom naselju ili gradu gde neće imati adekvatan kvalitet vode i gde će morati da kupuje flaširanu vodu“, kaže Jemcov.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.